تبیان، دستیار زندگی
هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر ساخت دستگاه تسهیل کننده ساخت واکسن و تست های ایمنی بود...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دستگاه تسهیل کننده ساخت واکسن و تست های ایمنی

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر ساخت دستگاه تسهیل کننده ساخت واکسن و تست های ایمنی بود.

دوازدهمین دوره از پروژه ‌های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال ‌های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ‌ها  و ایده ‌های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ‌ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده ‌های جالب ، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح ‌های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: دستگاه تسهیل کننده ساخت واکسن و تست های ایمنی

نام ارائه دهنده/دهند گان: فاطمه فهیمی و اهورا آقابابایی

زمینه و نوع پروژه: پزشکی

درجه سختی: دشوار

نام مدرسه: فرزانگان 3

مقدمه

امروزه در آزمایشگاه های سراسر جهان از پلیت های گوناگونی برای انجام آزمایشات استفاده می شود. از انواع این پلیت ها، پلیت های 96 خانه یا 8×12 خانه ای هستند که کاربرد های وسیعی در مواردی مانند: تست الایزا، تست PCR، کشت انواع ویروس ها و سنجش میزان آن ها، آزمایش بردفورد جهت تعیین غلظت پروتئین ها، سنجش ایمنی سلولی و ... دارند. امروزه بیشتر پلیت های 96 خانه به عنوان فاز جامد آزمایش ها استفاده می شود.

دستگاه تسهیل کننده ساخت واکسن و تست های ایمنی

شکل 1: پلیت 96 خانه

یکی از مهم ترین کاربردهای پلیت های 96 خانه در تست الایزا است. هم ‌اكنون شركت‌ های معتبر و متعددی به ‌ساخت انواع مختلف پلیت ‌های الایزا مشغول هستند. در بعضی از انواع این پلیت ‌ها، كف چاهك‌ ها صاف و تخت بوده و بعضی دیگر مقعر می‌ باشند. امروزه پژوهشگران در زمینه پژوهش های آزمایشگاهی به این پلیت ها نیاز مبرمی دارند.

اما نکته قابل توجه این است که به دلیل هزینه بالای مواد مصرفی مانند آنتی بادی های مورد استفاده، DNA و پروتئین های نوترکیب و ... ابعاد پلیت ها همواره کوچک در نظر گرفته می شود در نتیجه خطای کاربر را بالا می برد و این خطاها باعث اتلاف هزینه و زمان می شود. از این رو نیروی انسانی بیشتری برای کاهش این خطاها نیاز داشته و سرعت انجام آزمایشات کاهش می یابد.

برای حل این مشکل وسایلی ساخته شده که به دلیل نیاز داشتن به برنامه ریزی کامپیوتری قبل از شروع کار و یا عدم سهولت استفاده از آن ها، گاها میزان خطای کاربر را افزایش نیز می دهند. دستگاه خودکاری نیز طراحی شده که هزینه بسیار هنگفتی را می طلبد و در نتیجه به خصوص برای کارهای تحقیقاتی مانند تولید واکسن و حتی آزمایشگاه های تشخیص طبی متوسط به پایین مقرون به صرفه نمی باشد.

همان طور که می دانیم ساخت واکسن علیه ویروس های مختلف از یک طرف امری ضروری برای تامین سلامت جامعه بشری می باشد. تمامی مراحل تولید انواع واکسن ها حساس بوده و نیاز به دقت زیاد دارد و از طرف دیگر یک پروسه زمان بر و بسیار پر هزینه می باشد.

هدف

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر ساخت دستگاه تسهیل کننده ساخت واکسن و تست های ایمنی بود.

روش

جهت ساخت دستگاه مورد نظر ابتدا تمام جنبه های مختلف استفاده از پلیت و مشکلات احتمالی کاربر در هنگام استفاده از آن بررسی گردید و پس از بررسی نقاط مثبت و منفی نمونه های مشابه، طرحی داده شد که بتواند نقائص موجود را حل نماید و بخشی از نیازهای کاربر را پاسخگو باشد. در این پژوهش دستگاهی طراحی شده که بسیار مقرون به صرفه بوده و دارای نقاط مثبتی نسبت به دیگر رقبای خود در بازار جهانی (و نه البته در ایران) است و در عین حال نقاط منفی آن ها را ندارد. این دستگاه می تواند با بالابردن میزان دقت و کاهش ضریب خطای کاربر، میزان هزینه ها و زمان مورد نیاز و نیروی کار اضافی را کم کرده و میزان صحت نتایج را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. این دستگاه قادر است محل دقیق خالی کردن هر نمونه را در خانه مورد نظر پلیت 96 خانه به کاربر نمایش داده و از اشتباهات احتمالی وی بکاهد.

مهارت ‌های کسب شده

1. روش ایده یابی (بارش مغزی)

2. مهارت کار در آزمایشگاه (رعایت نکات ایمنی)

3.  آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز

4.  آشنایی با پروپوزال نویسی

5. آَشنایی با مقاله نویسی

6. آشنایی با تهیه پاورپوینت

7. آشنایی با نحوه جستجوی اطلاعات

8. آشنایی نحوه فیش برداری

9. مهارت ساخت پوستر علمی

10. مهارت انجام کارگروهی

11. آشنایی با انوع پلیت های مهم

12. آشنایی با کاربرد پلیت

تهیه کننده: مهدی رحمانی 

 تنظیم کننده: محبوبه همت