تبیان، دستیار زندگی
هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر حفظ میوه ها و سبزیجات و برطرف كردن نیاز به نگهدارى شیمیایی آن ها بود...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

یخچال طبیعی و محافظ میوه

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر حفظ میوه ها و سبزیجات و برطرف كردن نیاز به نگهدارى شیمیایی آن ها بود.

بخش پروژه های دانش آموزی - مهدی رحمانی

یخچال طبیعی و محافظ میوه

دوازدهمین دوره از پروژه ‌های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال ‌های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ‌ها و ایده ‌های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ‌ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده ‌های جالب ، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح ‌های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: یخچال طبیعی و محافظ میوه

نام ارائه دهنده/دهند گان: صبا صفرى، سوگل صفرى و ملیكا اشرف

زمینه و نوع پروژه: ایده های برگرفته از طبیعت

درجه سختی: دشوار

نام مدرسه: مجتمع آموزشی نوآور

مقدمه

امروزه تقاضا برای محصولات با کیفیت مشابه تازه و ماندگاری بالا در حال افزایش است. بشر از ابتدا به دنبال روش هایی برای نگهداری مواد غذایی و افزایش مدت ماندگاری و قابلیت مصرف آن ها بوده است. طولانی نمودن عمر نگهداری این نوع محصولات همیشه مساله ساز بوده و از توجه ویژه ای برخوردار بوده است. این فرآورده ها بعد از برداشت به تنفس خود ادامه می دهند، در اثر تداوم تنفس تدریجا دچار فساد می شوند. همچنین بلافاصله بعد از برداشت در معرض تشدید فساد منتج از عملکرد باکتری ها و قارچ ها و سایر میکروارگانیسم ها قرار می گیرند. که این فسادها به نحو گسترده ای طعم، عطر و ظاهر محصول را تحت تأثیر قرار می دهند و یکی از عوامل اساسی چالش های اقتصادی در زمینه کشاورزی هستند.

در مورد میوه و سبزی، فرایندهای زیادی برای به تأخیر انداختن و کنترل سرعت تنفس به منظور افزایش طول عمر و به منظور طولانی کردن مدت تازگی آن ها ثمربخش گزارش شده است. معمولا این اعمال علاوه بر کاهش دما، شامل کنترل رطوبت نیز می باشد.

یک روش بسیار مؤثر برای افزایش ماندگاری میوه ها و سبزیجات، استفاده از یک پوشش خوراکی محافظ می باشد که شبیه انبارداری تحت اتمسفر کنترل شده عمل می کند. به این منظور استفاده از پوشش سلولز می تواند بر روى ماندگارى میوه ها و سبزیجات اثر معنا دارى داشته باشد. همین طور با توجه به این كه مهمترین عامل در افزایش ماندگاری میوه و سبزیجات مهار گاز اتیلن در اولین مراحل برداشت می باشد، لذا استفاده از ساچت های مهار كننده اتیلن در این مرحله می تواند از بروز عوارض بعدی گاز اتیلن جلوگیری به عمل آورد. به این ترتیب درصد قابل ملاحظه ای از اتیلن تولید شده در حین حمل و نقل و نگهداری در سردخانه خنثی شده و عمر ماندگاری میوه و سبزیجات افزایش یافته و استحكام آن حفظ می شود. این ساچت ها در اندازه های گوناگون تهیه می شوند و با استفاده از آن ها می توان به نگهداری بیشتر میوه ها و سبزیجات کمک کرد.

یخچال طبیعی و محافظ میوه

هدف

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر حفظ میوه ها و سبزیجات و برطرف كردن نیاز به نگهدارى شیمیایی آن ها بود.

روش

مواد لازم: خاک رس، ماسه، نانوسلولز، چندین جعبه کفش با اندازه های مساوی، میوه های مختلف همانند سیب، موز، کاه و دو ظرف پلاستیکی

دانش آموزان جهت دستیابی به اهداف پژوهش از 4 جعبه کفش که دارای اندازه های مساوی داشتند استفاده کردند. سپس درون هرکدام را به ترتیب از خاک رس، ماسه، کاه، نانوسلولز پر نمودند. در جعبه پنجم هیچ ماده ای قرار نگرفت و به عنوان شاهد مورد استفاده قرار گرفت. در نهایت در هر کدام از جعبه ها دو عدد از هر میوه قرار داده شد و میزان گندیدگی یا فساد میوه ها بعد از گذشت یک هفته و در مقایسه با نمونه شاهد مورد بررسی قرار گرفت. در انتهای کار هدف تهیه یک یخچال طبیعی با استفاده از ماسه در لایه بیرونی و هرکدام از این مواد در لایه درونی ظرف بود و دانش آموزان یخچال طبیعی را براساس اصول به دست آمده ساختند.

مهارت ‌های کسب شده

1. روش ایده یابی (بارش مغزی)

2. مهارت کار در آزمایشگاه (رعایت نکات ایمنی)

3.  آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز

4.  آشنایی با پروپوزال نویسی

5. آَشنایی با مقاله نویسی

6. آشنایی با تهیه پاورپوینت

7. آشنایی با نحوه جستجوی اطلاعات

8. آشنایی نحوه فیش برداری

9. مهارت ساخت پوستر علمی

10. مهارت انجام کارگروهی

تنظیم کننده: محبوبه همت