تبیان، دستیار زندگی
مقتدی صدر: هنگامی که گشایشی مثبت در روابط سعودی-عراقی دیدیم، خشنود شدیم.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

"مقتدی‌صدر" در عربستان چه می‌کند؟

مقتدی‌صدر: "هنگامی که گشایشی مثبت در روابط سعودی-عراقی دیدیم، خشنود شدیم."

فرآوری: آزاده مرنی -بخش سیاست تبیان
مقتدی‌صدر در عربستان چه می‌کند؟

اخیرا دیدارمقتدی صدر و ولیعهد عربستان سعودی به یکی از پرحاشیه‌ترین اخبار روز تبدیل شده است. دیداری که با مخالفت‌ها و موافت‌های فراوانی همراه شد تاجایی که مقتدی صدر بیانیه‌ای در این رابطه صادر کرد.

سفر مقتدی صدر به عربستان

مقتدی صدر، رهبر جریان صدر عراق که روز یکشنبه به عربستان رفت برای نخستین بار با محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور در جده دیدار و درباره روابط دو جانبه و مسائل مشترک گفت‌وگو کرد.

این نخستین سفر مقتدی صدر به عربستان پس از ۱۱ سال است. وی در سال ۲۰۰۶ به عربستان رفته بود. صدر بنا به دعوت رسمی ریاض به عربستان رفته است.

بیانیه مقتدی صدر

در بیانیه‌ای که دفتر صدر در این باره صادر کرد، آمده است: «هنگامی که گشایشی مثبت در روابط سعودی-عراقی دیدیم، خشنود شدیم. امیدواریم آغازی باشد برای پایان فرقه‌گرایی در منطقه عربی و اسلامی».

هدف بن سلمان از دعوت مقتدی صدر به ریاض چه بود؟

عامل اول؛ عربستان در دو سال اخیر که به سمت گشایش سفارت و پذیرش واقعیت های عراق جدید پس از سال ها انکار حرکت کرده است، بدنبال این است تا با شکل دهی به یک راهبرد فراگیر به سمت توسعه روابط و ایجاد کانال های ارتباطی با گروه های شیعی و همچنین کرد عراقی حرکت کند. دعوت از مقتدی صدر و همچنین دیگر رهبران شیعی عراق در چارچوب پایان دادن به درگیری های امت عربی، سیاست جدیدی است که سعودی ها سعی در گسترش آن دارند تا بازسازی روابط را به قصد توسعه نفوذ و همچنین پایان دادن تحریم عربستان از سوی احزاب شیعی گسترش دهند.

عربستان سعودی در حالی ایران را به سیاست‌های توسعه‌طلبانه در منطقه متهم می‌کند که ائتلافی از عربستان از فروردین‌ماه سال 1394 کشور فقیر یمن را هدف حملات هوایی قرار داده است.

عامل دوم؛ از اصطکاک جریان صدر با ایران نیز بهره برداری کند. اظهارات اخیر مقتدی صدر در خصوص بشار اسد، حشد الشعبی و انتقاداتی که از نفوذ سیاسی و نظامی تهران در عراق صورت داده است، نشان می دهد که سعودی ها با شناسایی این نقاط اصطکاک در فرآیند ارتباط گیری و ایجاد کانال های جدید، درصددند تا در عراق پساداعش زمینه ها را برای فشار بر نقش تهران از طریق گروه های داخلی منتقد افزایش دهند.

عامل سوم؛ که در سطحی فراتر از عرصه عراق مورد نظر مقامات سعودی بوده است، استفاده از ظرفیت های مقتدی صدر برای مدیریت تنش های بوجود آمده در شهر شیعه نشین قطیف و شهرک های تابع آن است. از آنجا که صدر دارای پیوندها و ارتباطات نزدیک با جریانات و رهبران شیعی عربستان سعودی است، بنظر می رسد که سعودی ها حاضر شده اند تا از قدرت او برای کنترل تنش و ناآرامی بوجود آمده استفاده کنند. از این زاویه است که موضوع میانجیگری مقتدی صدر و ایجاد کانال های ارتباطی با انصارالله یمن نیز از زبان مجتهد فعال توئیتری مطرح شده است که چندان دور از ذهن نیست. چرا که تحولات میدانی در یمن بخصوص روند فرسایشی ای که طرف های درگیر در بحران را به سمت باز کردن فضاهای جدید هدایت کرده است، باعث شده تا عربستان با دست کشیدن از برخی شروط حداکثری خود، به سمت پذیرش پذیرش برخی واقعیت های میدانی در یمن متمایل شود.

بنابراین این سه عامل نشان می دهد که تحولات پیچیده میدانی در عراق و منطقه را باید در کنار رویه های عملگرایانه محمد بن سلمان ولیعهد جدید سعودی قرار داد که زمینه ها را برای ورود جدی تر عربستان به عرصه عراق فراهم خواهد کرد.

واکنش آمریکا به سفر مقتدی صدر به عربستان

یک مقام وزارت خارجه آمریکا در واکنش به این سفر به پایگاه "نشنال" گفت: هم عربستان سعودی و هم عراق شریکان قابل‌اعتماد ایالات متحده هستند و ما از روابط مستحکم میان این دو کشور استقبال کرده و حمایت از تلاش‌های آنها در این زمینه و ارتباطاتشان را ادامه می‌دهیم.

«جیمز جفری»، سفیر سابق آمریکا در عراق و ترکیه، ضمن تکرار ادعاهای بی‌پایه علیه ایران سفر مقتدی صدر را حائز اهمیت دانست و گفت: «[این سفر]خیلی مهم است و نشان‌دهنده این است که سعودی‌ها درک‌ می‌کنند که مهم‌ترین حقیقت در خاورمیانه، گسترش نفوذ ایران است که مهار نشده است.»

عربستان سعودی در حالی ایران را به سیاست‌های توسعه‌طلبانه در منطقه متهم می‌کند که ائتلافی از عربستان از فروردین‌ماه سال 1394 کشور فقیر یمن را هدف حملات هوایی قرار داده است. این جنگ که با حمایت اطلاعاتی و لجستیکی دولت آمریکا انجام می‌شود به نابودی زیرساخت‌های یمن و گسترش فقر و کشتار بی‌سابقه نظامیان منجر شده و با انتقادات مکرر نهادهای حقوق بشری رو به رو شده است.

منابع:خبرگزاری تسنیم/ خبرگزاری ایسنا