تبیان، دستیار زندگی
یکی از سبزی هایی که در بین مردم ایران از محبوبیت بالایی برخوردار است، جعفری نام دارد. این سبزی دارای خصلت های مختلفی است: تقویت کننده معده و روده و کبد، هضم کننده غذا، بازکننده انسداد کبد و طحال، گرم کننده کلیه و مثانه، و چاق کننده.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خواص جعفری از منظر طب سنتی

یکی از سبزی‌هایی که در بین مردم ایران از محبوبیت بالایی برخوردار است، جعفری نام دارد. این سبزی دارای خصلت‌های مختلفی است: تقویت‌کننده معده و روده و کبد، هضم‌کننده غذا، بازکننده انسداد کبد و طحال، گرم‌کننده کلیه و مثانه، و چاق‌کننده.

فرآوری: مریم مرادیان _ بخش تغذیه و آشپزی تبیان

جعفری

خوردن و بوییدن جعفری برای برطرف کردن سرماخوردگی،‌ دفع رطوبت، سردی مغز و سرفه خشک مفید به حساب می‌آید.

علاوه بر این‌ها، ضماد جعفری برای تسکین درد و ورم بواسیر هم مفید است.

جعفری خاصیت ضدسرطانی دارد و از متاستاز سلول‌های سرطانی هم جلوگیری می‌کند.

حتی مصرف جعفری در افراد مبتلا به بیماری دیابت، به محافظت از کبد آنان کمک می‌کند.

امروزه ثابت شده است که مصرف جعفری از تجمع اگزالات کلسیم در ادرار جلوگیری به عمل می‌آورد و مانع از تشکیل سنگ کلیه می‌شود.

خواص جعفری در درمان بیماری‌ها

جعفری ضد نفخ شکم است و شریان‌ها و رگ‌ها را تمیز می‌کند.

دم‌کرده ریشه جعفری برای درمان تنگی نفس و درمان سرخک مفید است.

برای رفع لک‌ها و جوش‌های صورت، دم‌کرده جعفری را روی پوست صورت بمالید. برای روشن شدن رنگ پوست، مقداری جعفری را در نیم لیتر آب به مدت ۵ دقیقه بجوشانید و صبح و شب صورت خود را با آن بشویید. بعد از یک هفته پوست صورت شما روشن می‌شود.

دم‌کرده جعفری ضد تب بوده و برای بواسیر و سنگ کلیه مفید است.

خوردن چای جعفری به هضم غذا کمک می‌کند.

دم کرده جعفری

بعد از خوردن سیر برای برطرف کردن بوی دهان می‌توانید از جعفری استفاده کنید. جعفری نفس را نیز خوشبو می‌کند. از دیدگاه طب سنتی، سیر و پیاز موادی دارند که لابه‌لای مخاط دندان‌ها جای می‌گیرد و جعفری به خاطر خاصیت خوشبوکنندگی که دارد، بوی بد آن‌ها را کاهش می‌دهد

شایان ذکر است، برای درمان خون مردگی و له شدگی می‌توان از برگ و ساقه جعفری برای بهبود عضو آسیب دیده استفاده کرد.

برای معده‌های ضعیف، اگر خود گیاه (بافت سفت فیبری) را بخورند، اذیت شده و نفخ و سوءهاضمه پیدا خواهد کرد، می‌توانند آب جعفری را نیز گرفته و قاشق قاشق طی روز مصرف کنند

کسانی که مبتلا به رفلاکس معده (ناشی از سردی معده) هستند، از مصرف جعفری نفع می‌برند زیرا باعث کاهش رطوبت معده می‌شود همچنین ماسک جعفری موجب خون‌رسانی بهتر به پوست شده و به شادابی آن کمک می‌کند.

گرم‌مزاجان باید در خوردن جعفری (به‌صورت روزانه و مداوم) جانب احتیاط را رعایت کنند، جعفری به دلیل خواص فراوانی که دارد مصرف مداوم و مثلاً هفتگی آن توصیه می‌شود.

مقداری جعفری حدوداً 10 دقیقه بجوشانند و صاف کنند و با اندکی آب‌لیموی تازه مخلوط کرده و صورت خود را با آن بشویند، می‌توان خود جعفری را بخارپز کرده به همراه کمی آب‌لیموی تازه به حالت خمیری درآورده و به مدت 10 دقیقه روی پوست ماسک کنند.

این اقدامات خون‌رسانی به پوست را بهتر می‌کند و باعث شادابی پوست می‌شود البته به دلیل اینکه ممکن است پوست بعضی افراد حساس باشد، توصیه می‌شود ابتدا به روی قسمت کوچکی از پوست امتحان شود.

آب جعفری

دم‌کرده گیاه جعفری برای رفع اخلاط سینه و مجاری ریوی و آبریزش بینی و تنگی نفس به‌خصوص در فصول سرد توصیه می‌شود؛ امروزه گاهی به علت مصرف بی‌مورد آنتی‌بیوتیک، اخلاط در مجاری هوایی باقی مانده و موجب تنگی نفس حتی بعد از بهبود بیماری در فرد می‌شود که در این موارد بخور گیاهانی نظیر جعفری، آویشن و بابونه بسیار مفید است زیرا باعث نرم شدن اخلاط و باز شدن صدای فرد می‌شود.

برای معده‌های ضعیف، اگر خود گیاه (بافت سفت فیبری) را بخورند، اذیت شده و نفخ و سوءهاضمه پیدا خواهد کرد، می‌توانند آب جعفری را نیز گرفته و قاشق قاشق طی روز مصرف کنند.


منابع:
باشگاه خبرنگاران - سید جواد علوی، کارشناس طب سنتی
سلامتیسم - دکتر حوریه محمدی کناری، متخصص طب سنتی
پارسی طب

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.