تبیان، دستیار زندگی
بیست و نه سال پیش در چنین روزی؛ هواپیمای مسافربری ایران در اقدامی ناجوانمردانه از سوی موشک های آمریکایی مورد حمله قرار گرفت و در پی آن تمامی سرنشینان هواپیما قربانی سیاست های جنگ طلبانه ی آمریکا شدند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سالروز حمله آمریکا به هواپیمای مسافربری ایران

بیست و نه سال پیش در چنین روزی؛ هواپیمای مسافربری ایران در اقدامی ناجوانمردانه از سوی موشک‌های آمریکایی مورد حمله قرار گرفت و در پی آن تمامی سرنشینان هواپیما قربانی سیاست‌های جنگ‌طلبانه‌ی آمریکا شدند.

فرآوری: آزاده مرنی -بخش سیاست تبیان
سالروز حمله آمریکا به هواپیمای مسافربری ایران

از نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی ایران؛ دولتمردان آمریکایی آشکارا و نهان مخالفت‌های خود را با این واقعه‌ی تاریخی نشان داده است و در راستای تضعیف نظام جمهوری اسلامی و ضربه زدن به ملت ایران از هیچ کاری فروگذار نکرده است. از حملات نظامی به ایران و حمله به هواپیماهای مسافربری گرفته تا راه‌اندازی جنگ‌نرم و ... .

در 12 تیرماه سال 1367 یک فروند هواپیمای مسافربری ایرباس خطوط هوایی جمهوری اسلامی كه از "بندرعباس" عازم "دبی" بود بر فراز آب‌های خلیج فارس و در نزدیكی جزیره "هنگام" مورد حمله یگان دریایی آمریكا، مستقر در آب‌های خلیج فارس قرار گرفت و سقوط كرد.

کاپیتان محسن رضایان، خلبان با سابقهٔ پرواز ۶۵۵ هواپیمای ایرباس آ-۳۰۰ بود که بیش از ۷٬۰۰۰ ساعت پرواز را در کارنامهٔ خود داشت. هواپیما ایرباس آ-۳۰۰ با ۱۵ دقیقه تأخیر، در ساعت ۱۰:۱۷ صبح به وقت ساعت رسمی ایران، از فرودگاه بین‌المللی بندرعباس به مقصد فرودگاه بین‌المللی دبی برخاست. مدت پرواز تا دبی ۲۸ دقیقه و حداکثر ارتفاع تا ۱۴ هزار پا (۴٬۳۰۰ متر) تعیین شد. دقایق نخستین پرواز و مراحل اوج‌گیری تا ارتفاع ۱۲ هزار پایی مطابق طرح پرواز انجام شد و خلبان به‌طور پیوسته با برج مراقبت فرودگاه بندرعباس و مرکز کنترل راه‌های هوایی ایران و امارات متحده تماس داشت.

چند لحظه پیش از ورود هواپیمای ایرباس آ-۳۰۰ به منطقه کنترل هوایی امارات، در محلی به نام «مولبیت»، خلبان به مرکز کنترل هوایی کشور اطلاع داد که قصد دارد به ارتفاع ۱۴ هزار پایی صعود کند.

ناو جنگی وینسنس آمریکا در تاریخ هفتم خرداد از بندر سن دییگو وارد خلیج فارس شده بود. ایچنرمارک قلب این رزم‌ناو به شمار می‌رفت. وظیفه اصلی آن، کشف هدفهای پرنده، اعم از موشک، هواپیما و پردازش اطلاعات، تعقیب صدها هدف به طور هم‌زمان و کنترل آتش آنها بود، هم‌چنین این رزم‌ناو به موشک زمین‌به‌هوا با برد ۴۰۸ کیلومتر نیز مجهز بود.

ملت ایران آمران و عاملان این فاجعه را مدعیان بی منطقی می داند که در پوشش حمایت از حقوق بشر و دفاع از ملت ها مرتکب جنایت می شوند در حالی که باید پاسخگوی رفتارهای ضدبشری خود باشند.

در ساعت ۱۰:۲۲ ناو جنگی وینسنس آمریکا به حریم آب‌ّهای ایران وارد شده بود،به دستور ناخدا ویل راجرز، فرمانده ناو وینسنس، موشک استاندارد ۲ را به سوی پرواز ۶۵۵ شلیک کرد. ناگهان هواپیما از صفحه رادارهای زمینی محو شده و در آب‌های خلیج فارس سقوط کرد. با عدم اطلاع از سرنوشت هواپیما، برج مراقبت فرودگاه بندرعباس، در تماس با دبی، پیگیر سرنوشت پرواز ۶۵۵ شده ولی آن‌ها اظهار بی‌اطلاعی کردند. بلافاصله ستاد تأمین استان هرمزگان وضعیت اضطراری اعلام و فعالیت خود را آغاز کرد. با شناسایی دقیق محل سقوط، بالگردها و شناورها به موقعیت ۲۶ و ۴۲ عرض شمالی و ۵۶ درجه و ۳ دقیقه طول شرقی منتقل شدند.

بلافاصله پس از این واقعه، مقامات آمریکایی اعلام کردند که یک فروند هواپیمای اف-۱۴ جمهوری اسلامی ایران را مورد هدف قرار داده‌اند.

این هواپیما كه با دو فروند موشک ناو جنگی "وینسنس" مورد حمله قرار گرفت حامل 290 مسافر و خدمه بود كه تمامی آن‌ها اعم از 66 كودک، 53 زن و 46 تبعه كشورهای خارجی كشته شدند.

بیست و نهمین سالروز حمله آمریکا به هواپیمای مسافربری ایران

وزارت خارجه در سالگرد حمله آمریکا به هواپیمای مسافربری ایران، عاملان این جنایت را مدعیان بی منطقی خواند که در پوشش حمایت از حقوق بشر و دفاع از ملتها مرتکب جنایت می شوند و اعلام کرد: ملت ایران هرگز عاملان این فاجعه را نخواهد بخشید.

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بیانیه ای بیست و نهمین سالگرد شهدای جنایت حمله به هواپیمای مسافربری ایران توسط ناو آمریکایی را گرامی داشت.

متن این بیانیه وزارت امور خارجه ایران

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ضمن محکومیت اقدام ناجوانمردانه و ضد انسانی ناو آمریکایی در سرنگونی هواپیمای مسافری ایران در 12 تیرماه 1367، یاد و خاطره شهدای والامقام این جنایت هولناک را گرامی می دارد.

نگاهی به پیشینه و دیرینه رفتارهای غیرانسانی آمریکا در قتل و کشتار مردم بیگناه در سراسر جهان از جمله مردم مظلوم ایران اسلامی، نشان از نهادینه شدن رفتارهای ضد بشری دولت های گوناگون آمریکا برای تامین اهداف شان دارد.

ملت ایران آمران و عاملان این فاجعه را مدعیان بی منطقی می داند که در پوشش حمایت از حقوق بشر و دفاع از ملت ها مرتکب جنایت می شوند در حالی که باید پاسخگوی رفتارهای ضدبشری خود باشند.

در پایان به روح پرفتوح شهدای بیگناه این فاجعه دردناک درود می فرستیم و ضمن ابراز همدردی با خانواده های شهدا این جنایت ضد بشری اعلام می داریم ملت رشید ایران هرگز این فاجعه را فراموش نکرده و عاملان آن را نخواهد بخشید.
منابع: خبرگزاری فارس / باشگاه خبرنگاران جوان