تبیان، دستیار زندگی
سؤال ها را به طور اجمالی بررسی کنید. راهنمایی ها را به دقت بخوانید و متوجه تعداد و نوع سؤال ها باشید و وقت خود را طبق ارزش سؤال ها زمان بندی کنید...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

روزها و فرصت ‌ها، بخش دوم

روزها و فرصت ‌ها، بخش دوم

در تست زنی و آزمون‌ های خانگی، حتماً به نکات زیر توجه کنید تا در جلسه آزمون، براحتی به سؤالات پاسخ دهید:

الف- بررسی اجمالی از سؤال ‌ها داشته باشید

سؤال‌ها را به طور اجمالی بررسی کنید. راهنمایی ها را به دقت بخوانید و متوجه تعداد و نوع سؤال ها باشید و وقت خود را طبق ارزش سؤال ‌ها زمان ‌بندی کنید. این بررسی اجمالی می‌ تواند کمک زیادی  به شما بکند و از احتمال بروز اشتباه در درک سؤالات جلوگیری نماید؛ همچنین این کار، گام اساسی برای شروع کار تست زنی است.

ب- زمان را در نظر داشته باشید

زمان، یکی از عواملی است که قبل از تست زدن و پاسخگویی به آزمون ‌های تستی باید مدّ نظر باشد. سعی کنید که وقت خود را با توجه به ارزش هر سؤال، زمان ‌بندی کنید. بسیار مهم است مدت زمانی را که برای پاسخگویی به هر سؤال در نظر می‌گیرید، با مدت زمانی که برای پاسخگویی آن سؤال تعیین شده است، هماهنگ باشد.

پ- سرعت عمل داشته باشید

برخی از افراد در انجام کارهایشان سرعت کمتری دارند. این افراد، بنا به دلایلی، میزانی از وقت خود را هدر می ‌دهند. این زمان ‌های از دست رفته در برخی از کارها و فعالیت ها چندان مشهود نیست، ولی در کارهایی چون تست زنی، بویژه سر جلسه کنکور، اهمیت اساسی دارد. معمولاً کسانی که تمرکز بیشتری دارند و مطالب را خوب خوانده باشند، هنگام پاسخگویی حضور ذهن دارند و با سرعت عمل بیشتری پیش می‌روند؛ ولی برخی از افراد، به دلیل کندی عمل و نه به خاطر فقدان تمرکز، وقت را از دست می ‌دهند. این افراد باید بیشتر تمرین کنند و سرعت عمل خود را افزایش دهند. برای انجام این کار، بهتر است که آنها علت کندی عمل خود را تشخیص دهند و اقدام به رفع آن کنند. برای افزایش سرعت عمل، می‌توانید زمانی را برای انجام کارهای خود، بویژه تست زدن، اختصاص دهید و سپس سعی کنید که در این فاصله تعدادی تست بزنید، و بعد از آن، رفته رفته سعی کنید تعداد تست ‌هایی را که در این فاصله زمانی می ‌زنید، افزایش دهید.

ت- دقت کنید

اکثر اشتباهاتی که در هنگام تست زدن پیش می ‌آید مربوط به افعال جملات است. سؤالاتی که آخرشان با کلماتی چون «می ‌شود» و «نمی ‌شود»، «است» و «نیست» و «می ‌باشد» و «نمی ‌باشد» و … تمام می ‌شود، ممکن است که داوطلب را دچار خطا کند. عدم دقت در هنگام تست زدن، موجب می‌شود که فرد گزینه اشتباه را انتخاب کند. نکته دیگر اینکه در آزمو ن‌های چهار گزینه ‌ای معمولاً چهار گزینه شباهت زیادی به هم دارد و ممکن است که داوطلب با خواندن اولین گزینه، آن را صحیح بداند و از خواندن سه گزینه دیگر خودداری کند. توجه داشته باشید که هر چهار گزینه را حتماً بخوانید و با مقایسه آن ها با یکدیگر، پاسخ صحیح را انتخاب کنید.

ث- در سؤالات جور کردنی، بتدریج که موارد را باهم جور می‌کنید، آنها را حذف کنید

با به کارگیری این روش، پاسخ ها کمتر خواهند شد و احتمال کاربرد مجدد آن ها کاهش خواهد یافت. در موقع حدس زدن، معمولاً اولین حدس شما درست است؛ بنابراین، زیاد وسواس به خرج ندهید تا جواب را عوض کنید؛ مگر در مواقعی که مطمین هستید.پاسخ هایی را که می‌بینید غلط است کنار بگذارید و بدین طریق تعداد پاسخ‌ها را محدود کنید تا احتمال پیدا کردن پاسخ صحیح را بیشتر کنید. سؤالات آسان را زودتر جواب دهید. اگر احساس می‌کنید که سؤالی پیچیده است، وقت خودتان را زیاد روی آن سؤال تلف نکنید؛ بلکه کنار آن علامت بگذارید تا بعداً به آن پاسخ دهید.

ج-سؤالاتی که تصادفی پاسخ داده می‌شود شانس موفقیت فرد را کمتر می‌ کند

پاسخ تصادفی به سؤالات، موجب کاسته شدن از امتیاز شما می ‌شود؛ چون هر پاسخ منفی نمره ‌ای منفی در پی دارد؛ بنابراین، تا جایی که امکان دارد، از انتخاب پاسخ‌ های تصادفی پرهیز کنید. در نهایت پاسخ‌ ها را مرور کنید، اما سعی در عوض کردن آن پاسخ ‌ها نداشته باشید. سؤالاتی را که احساس می‌ کنید اشتباه پاسخ داده ‌اید، یک بار دیگر بررسی کنید و به عقب برگردید و دوباره با دقت بیشتری مطالب مربوط به آن را بخوانید تا اشکال برطرف شود. خلاصه‌ ای از آنچه را که در پاسخگویی به سؤالات چهار گزینه ‌ای و انتخاب گزینه صحیح، لازم می ‌شود، مدتی همراه خود داشته باشید و مرور کنید؛ به این ترتیب، موارد بیشتری در ذهنتان حک خواهد شد و سر جلسه آزمون، بهتر خواهید توانست آن ها را رعایت کنید.

چ- با انواع سؤالات تستی آشنا شوید

علاوه بر مطالعه دقیق، آنچه در کنکور اهمیت دارد، آشنایی با نوع سؤالات تستی است. مسلماً کسی که با شیوه پاسخ به سؤالات تستی آشنایی داشته باشد، در آزمون بهتر عمل می ‌کند تا افرادی که هیچ گونه آشنایی با این شیوه نداشته باشند، و این امر با تمرین آسان می ‌شود؛ در ضمن، وقت باقی مانده، بهترین زمان ممکن برای تست زدن و آشنایی با سؤالاتی است که ممکن است در آزمون با آن ها مواجه شوید.

مرحله آخر مطالعه، سنجش است. داوطلبان موفق، هر چند روز یک بار، در یک کنکور خانگی شرکت می‌کنند و می‌دانند کهبالاخره، آزمون سراسری هم یک آزمون مثل همین آزمون‌هاست. سعی کنید که حداقل هفته‌ ای چند آزمون جامع از آزمون‌ های سراسری سال ‌های قبل را با رعایت «اصل شبیه سازی» برای خود برگزار کنید. این آزمون ‌ها بهتر است که در همان ساعت استاندارد آزمون سراسری آغاز شوند و تمام ضوابط کنکور (زمان بندی دروس عمومی و اختصاصی، پاسخ برگ استاندارد، مداد HB‌ و پاک کن متناسب، عدم استفاده از ماشین حساب و ...) در آن مورد نظر قرار گیرند. هر چقدر این شبیه سازی، جدی تر باشد، مهارت های آزمونی شما، بهتر شکل می ‌گیرند. شما داوطلب عزیز! باید با تمرکز کامل در آزمون خانگی شرکت ‌کنید و نتیجه آن، از سوی خود شما یا والدینتان تصحیح شود و در اختیارتان قرار گیرد. پس از آزمون، شما متوجه نقاط قوت و ضعف خود می‌ شوید؛ بنابراین، برنامه درسی خود را بر اساس این نقاط تنظیم کنید تا به تعادل مطالعاتی در این زمینه برسید.

در تحلیل آزمون‌ ها باید پاسخ تشریحی همه تست ‌ها را (حتی تست ‌هایی را که درست زده ‌اید) بخوانید و روش کلی و مفهومی رفع اشکال هر تست را استخراج کنید. از به کار بردن روش ‌های نکته‌ ای، که به حل یک نوع استثنایی از تست ‌ها می ‌انجامد، خودداری کنید. مطالعه پاسخ تشریحی تست‌ هایی را هم که درست زده ‌اید، می‌ تواند یکی از سه کاربرد زیر را داشته باشد:

الف- ممکن است که از راه اشتباه و کاملاً به صورت شانسی (مانند روش‌ های کلی که پس از حل یک تست، کشف می‌کنید!)‌ به جواب درست رسیده باشید با مطالعه جواب تشریحی، این مشکل، که در صورت غفلت به برداشت اشتباه علمی منجر خواهد شد، برطرف می‌شود.

ب- ممکن است برای حل تستی که درست زده‌اید، از روشی نکته ای استفاده کرده باشید. با مطالعه پاسخ تشریحی، روش کلی و مفهومی حل تست را می‌آموزید.

پ-ممکن است که از روش مفهومی و صحیح به پاسخ درست رسیده باشید؛ اما از آنجا که ممکن است مطالعه پاسخ ‌های تشریحی، به یادگیری روش (یا روش‌ های) دیگری منجر شود، این کار بسیار مفید خواهد بود.

این احتمال وجود دارد که شما در تعدادی از سؤال‌ ها اشکال داشته باشید. با تاکید بر آن مباحث و سؤالات، می توانیددر جهت رفع اشکال آزمون، متمرکز ‌شوید؛ با این تاکید مجدد که آزمون بعدی دوباره فردا یا پس فردا گرفته خواهد شد و شما این گونه خود را ملزم کنید که در آزمون بعدی اشتباهات قبلی خود را تکرار نکنید. با تکرار این آزمون‌ های متوالی، ذهن شما در یک فرایند «آزمون – اصلاح» درگیرو متمرکز می‌شود و این درگیری و تمرکز تا روز برگزاری کنکور ادامه می‌یابد. هنگام تست زدن، حتماً به این نکته توجه کنید که وقت زیادی ندارید؛ بنابراین، تست ‌ها را با توجه به بودجه بندی کنکور، دروسی که در آن اشکال دارید یا دروسی که در رقابت شما سرنوشت ساز هستند، انتخاب کنید؛ در واقع در این مرحله، وقت خود را صرف تمام مباحثی که آنها را مرور کرده اید، نکنید، بلکه فقط از جاهای مهم تر، تست ها را انتخاب کنید؛ البته این کار باید زمانی صورت گیرد که شما در حال برگزاری یک آزمون شبیه سازی شده نباشید؛ زیرا در این هنگام باید تمام درس ها را مثل کنکور امتحان دهید و نمی توانید صرفاً دروس خاصی را انتخاب کنید.

نتایجی که از این روش حاصل می‌شود عبارت است:

الف-داوطلب در تعدادی آزمون مشابه کنکور شرکت کرده است؛

ب-  داوطلب در حین آزمون، روی دانسته های خود متمرکز شده است؛

پ-داوطلب پس از آزمون، روی ندانسته ها یا اشتباه ‌های خود متمرکز و دقیق می ‌شود و در صدد رفع آن ها برمی ‌آید؛

ت-داوطلب با تعداد زیادی از تست‌ های مشابه کنکور آشنا می‌ شود و سعی می ‌کند که اشکال ‌های خود را به صفر برساند؛

ث-داوطلب یاد می‌گیرد که در هنگام پاسخ دادن به سؤال‌ های عمومی یا اختصاصی، رویهمان سؤال‌ها، و درهنگام پاسخ دادن به سؤال‌های یک درس، روی همان درس، و در هنگام پاسخدادن به سؤال‌های یک مبحث، روی همان مبحث، و هنگام پاسخ دادن به یک سؤال، روی همان سؤال متمرکز شود؛

ج-داوطلب در روزهای نزدیک کنکور، تمرکز کردن را تمرین می‌ کند و این موضوع به او کمک می‌کند تا در سر جلسه کنکور، تمرکز بهتر و بیشتری روی سؤالات داشته باشد؛

چ- با برگزاری این آزمون ‌ها، قدرت یادآوری داوطلب بالاتر می‌رود؛

ح- داوطلب با توجه به نقاط قوت و ضعف خود، برای جلسه کنکور و پاسخ دادن به سؤالات، یک برنامه ریزی مناسب و مطلوب انجام می‌دهد؛ در واقع داوطلب با انجام این آزمون‌ها بخوبی متوجه می‌شود که در کنکور باید از چه درسی شروع کند و برای هر درس باید چه مقدار زمان بگذارد.

در برنامه‌ ریزی در روزهای آخر می‌توانید بر اساس دروس، روزها را تقسیم کنید و در هر مبحث، تست‌ های آن درس را، بویژه آنهایی را که غلط زده یا نزده بودید، مجدداً بزنید، و در کنار انجام این کار، هر روز یک آزمون نیز برگزار کنید. در شیوه تست زدن نیز می‌توانید بر اساس سال های دبیرستان یا بر اساس دروس امتحانی، مطالعه و عمل کنید.

حتماً تست‌زنی و بررسی کلاسور ارزیابی آزمون را تا یک هفته مانده به کنکور ادامه دهید. برگزاری آزمون‌ های جامع به قصد کشف و رفع سریع اشکالات، تا هفته پایانی می‌تواند تداوم یابد و انجام این کار برای شما مفید نیز هست؛ اما باز هم تاکید می‌شود که مطالعه مطالب جدید و دوره مباحث فرّار (مثل تاریخ ادبیات و ...) در این روزها دیگر به هیچ وجه توصیه نمی ‌شود. روزهای باقی مانده، یکی از مهم‌ترین زمان ‌های کنکور است. در این روزها از وقت خود بهترین استفاده را بکنید و به هیچ وجه، خود را درگیر مباحث انتخاب رشته، تخمین رتبه و تراز نمره و مسایلی از این دست نکنید! پس از آزمون سراسری (تا صدور کارنامه و نتایج اولیه و انتخاب رشته آزمون سراسری)، چند هفته برای پرداختن به این مباحث وقت دارید.

مرکز یادگیری سایت تبیان،تنظیم: زینب شاه مرادی