درس خواندن در واپسین روزها، بخش سوم
نکات مهم دوره جمع بندی
16- افرادی که قبل از عید، مطالعه خوبی نداشته اند، حتماً به خاطر داشته باشند که بهتر است به جای فکر و دغدغه درس های عقب مانده، به این فکر کنند که چگونه می توانند به حد ایده آل خودشان برسند، و مطمئن باشند که با مدیریت درست زمان در این روزها براحتی می توانند نتیجه ای راضی کننده از تلاش خود بگیرند؛ زیرا تجربه نشان داده است که هیچ تلاشی بی ثمر نیست.
17- مباحث مهم تر را به دفعات مرور کنید.
18- سعی کنید که در هفتة اول تیرماه حتماً دوره و مرور کردن و تست زدن را به اتمام برسانید تا بتوانید اقدامات یک هفته مانده به کنکور را انجام دهید.
19- سعی کنید که دست کم 11 ساعت و در نهایت 13 ساعت در روز درس بخوانید.اگر نمی توانید این کار را انجام دهید، علتش آن است که وقت تلف می کنید، نه اینکه وقت ندارید؛ پس باید برای خودتان از قبل برنامه زمانی دقیقی را معیّن کنید و خود را مقیّدسازید تا آن را انجام دهید.
20- اگر تا به حال مبحثی از درس های اختصاصی را هرگز نخوانده اید، بهتر است که آن را با مشورت مشاور خود،رها کنید؛ اما اگر آن درس، یک درس عمومی است، می توانید آن را بخوانید، ولی سعی نکنید که تسلّط شما بر آن درس خیلی زیاد شود؛ چون این کار به زمان زیادی احتیاج دارد که شما فرصت انجام آن را ندارید؛ پس سعی کنید با خواندن مطلب های اصلی، درصد خود را افزایش دهید.
21- به بودجه بندی سؤال های کنکور (از هر درس در سال های قبل، چند سؤال در کنکور مطرح شده است؟) توجه کنید، و اگر به مبحثی که سؤال کمی از آن مطرح می شود، تسلّط کمی دارید، به آن کمتر توجه کنید.
22-شرایط یک آزمون را در آزمون های سه روز یک بار یا دو روز یک بارخود رعایت کنید؛ یعنی سعی کنید همان شرایطی را که قراراست از نظر روحی و جسمی برای شما در آزمون سراسری ایجاد شود، در خود ایجاد کنید تانتیجه آزمون تان واقعی شود.
23- بعد از برگزاری آزمون، آن را تصحیح کنید و درصد و نتیجه های خود را به طور دقیق استخراج کنید و با استفاده از روش تحلیل آزمون، آن را تحلیل کنید. برای انجام این کار در هردرس، سؤال هایی را که به آن ها اصلاً پاسخ نداده یا پاسخ صحیح نداده اید، معیّن کنید و علت آن را بیابید. معلومات کم، بی دقتی و کمبود وقت می تواند دلایل پیش آمدن این موضوع باشد؛ سپس مبحثی راکه در آن، این مساله اتفاق افتاده است، بیابید.
24- اگرشما داوطلب آماده و در سطح مناسبی هستید و نتیجه خوبی در آزمون ها کسب کردهاید، میتوانید هر دو روز یک بار آزمون بدهید، و در حقیقت، یک روز و نیم را برای رفع اشکال بگذارید؛ ولی اگر نتیجه هایتان رضایت بخش نیست، این کار را سه روز یک بار انجام دهید و دو روز و نیم برای اشکال ها وقت بگذارید. در این وقت ها، شما باید در هردرس، یک تصمیم مهم بگیرید وآن را عملی کنید؛ برای نمونه، در درس «فیزیک» با خود بگویید که تست فصل 2 فیزیک پیش دانشگاهی(به تعداد 100 تست) را به دقت خواهم زد و رفع اشکال خواهم کرد، و سعی کنید تا فاصله آزمون بعد، آن اشکالات را برطرف کنید.
اگر در هر آزمون، فکر کنید که آزمون بعدی، کنکور واقعی شماست، در این صورت، در هر آزمون، اشکال عمده خود را برطرف خواهید کرد، و به این ترتیب، هر آزمون شما نسبت به آزمون قبلی تان بهتر خواهد شد.
25- ساعت خواب خود را در دوران جمع بندی، اصلاح کنید. تحقیق هانشان داده که هشت ساعت خواب در شبانه روز برای ذهنی آماده، لازم است؛ بنابراین، سعی کنید که در طول این یک ماه، به صورت تدریجی، طوری خواب خود را تنظیم کنید که در درجه اول، هشت ساعت در شبانه روز بخوابید، و در درجه دوم، ساعت خواب و بیداری شما منظم باشد؛ یعنی برای نمونه، هر روز بین ساعت 23 تا 24 بخوابید و بین ساعت 6 تا 7 صبح بیدار شوید. اگر عادت به خواب بعد از ظهر دارید، آن را طوری تنظیم کنید که بیشتر از75 دقیقه نباشد؛ زیرا بعد از این زمان، خواب وارد مرحله عمیق شده و فرآیند بیداری،دشوار خواهد شد.
26- تا آنجا که امکان دارد، غذا را با کیفیت و کمیت بیشتر میل کنید. از غذاهای پروتیینی مثل گوشت و لبنیات بیشتر استفاده کنید. حبوبات، گرچه پروتیین دارند، ولی به علت ایجاد نفخ و ناراحتی گوارشی در مقادیر زیاد توصیه نمی شوند. بگذارید بنیه جسمی شما تقویت شود. از منابع طبیعی ویتامین ها، میوه ها و سبزی ها استفاده کنید و اگر از نظر مالی، توانایی تهیه یک تغذیه کامل و اصولی را ندارید، حتماً با تجویز پزشک به صورت کمکی و مکمل از قرص های ویتامین، مثل ب، آ، ث و مولتی ویتامین استفاده کنید. در ابتدای صبح و در صورت تمایل عصرها، کمی ورزش یا پیاده روی داشته باشید که برای توانمندی ذهنی و فراگیری شما بسیار بسیار مؤثر است؛ حتی اگر انجام این کارها را تاکنون امتحان نکرده اید، از این پس امتحان کنید تا اثر آن را در یادگیری خود بخوبی درک کنید. به هر حال، یادتان باشد مهم این است که تمام تلاش خود را انجام دهید و نتیجه را به خدا واگذارکنید. مطمین باشید که اگر در این یک ماه باقی مانده، خوب درس بخوانید، نتیجه شما تغییر زیادی خواهد کرد.
یک روش پیشنهادی
در بالا، برای جمع بندی بهتر و نتیجه گیری مناسب تر از این دوران، به شما پیشنهاد شد تا از روش مطالعه، آزمون و تحلیل استفاده کنید. در اینجا برای آشنایی بهتر شما داوطلبان عزیز با این روش، مطالبی ارایه شده است که در صورت تمایل می توانید آن ها را به کار برید. ایام هفته را به دو بخش سه روزه به همراه روز جمعه، که معمولاً اکثر دانش آموزان در این روز در کنکورهای آزمایشی شرکت می نمایند، تقسیم نمایید و در هر بخش سه روزه، به این شکل عمل نمایید که این 3 روز را به 6 نیمروز تقسیم کنید و در نیمروز اول، یک تست مجموعه ای را دقیقاً به مانند شرایط کنکور از خود امتحان بگیرید و پس از تحلیل این آزمون، هر نیم روز از این پنج نیم روز باقی مانده را به مطالعه یک درس بپردازید و سپس برای تعیین نیاز خود در هر درس، بخشی از آن درس را بخوانید که بیشترین تعداد سؤالات غلط یا «نزده» شما در آزمون مذکور از آن بخش یا فصل کتاب باشد؛ به این ترتیب، اگر شما در بازه سه روزه بعدی، تست مجموعه ای دیگری را از خود آزمون بگیرید، این بار نیاز به مطالعه بخش های دیگری از دروس خواهید داشت که در آن ها اشکال زیادتری داشته اید. بعد از اینکه چند بار به این صورت عمل کردید، خواهید دید که مهم ترین بخش های کتاب ها، که بیشترین ضعف را در آن ها داشته اید، مطالعه شده است. لازم به ذکر است که شما باید در این ایام، به غیر از اجرای این روش، در هر روز حدود چند ساعت را به مطالعه و مرور مطالبی که قبلاً آن ها را به عنوان نکات مهم علامت زده اید، اختصاص دهید. این زمان می تواند با توجه به زمان آزمون ها، توان شما، برنامه ریزی تان و ... کم یا زیاد شود؛ اما از آن جایی که دیگر وقت چندانی باقی نمانده است، پیشنهاد می شود که این زمان را به حداکثر برسانید. اگر هنوز متقاعد نشده اید که این روش، مفید است، دست کم دو دوره (6 روز)، این کار را انجام دهید؛ در آزمون سوم، (روز هفتم) خواهید دید که چه تحولی در آزمون شما ایجاد شده است.
مرکز یادگیری سایت تبیان، تنظیم: زینب شاه مرادی