شهادت امام على (علیه السلام)
بنا به نوشته مورخین، امام على(ع) در روز جمعه 13 رجب سال سىام عام الفیل و در خانهی خدا متولد شدند.
پدر آن حضرت ابوطالب و مادرش هم فاطمه دختر اسد بن هاشم بود. بنابراین امام على(ع) از هر دو طرف هاشمى نسب است.
صفات اخلاقی امام علی:
شکستن بافت طبقاتی:
حـضـرت امـیـرالمـؤمـنین علی علیه السّلام یکی از اهدافش ، شکستن بافت طبقاتی ظالمانه موجود جامعه بود، و اموال را به طور مساوی بین همه افراد جامعه تقسیم می کرد و هیچ فرقی بین پادشاهان و افراد عادی نمی گذاشت.
خنداندن یتیمان:
قنبر می گوید: روزی امـام عـلی عـلیه السّلام از حال زار یتیمانی آگاه شد، به خانه برگشت و برنج و خـرمـا و روغـن فـراهـم کـرده در حـالی کـه آن را خـود بـه دوش کـشـیـد، مـرا اجـازه حمل نداد، وقتی به خانه یتیمان رفتیم غذاهای خوش طعمی درست کرد و به آنان خورانید تا سیر شدند
رسیدگی به محرومان
امـام عـلی عـلیـه السـّلام رسـیـدگـی بـه مـحـرومـان را تـنـهـا بـا دستورالعمل و فرمان انجام نمیداد، بلکه شخصا به رفع مشکلات مردم میپرداخت. نـان و خـرمـا را درون زنـبـیـل مـی گـذاشـت و بـا دوش مـبـارک حمل می کرد و به فقراء میرساند
پرهیز از اخلاق پادشاهان:
سر زدن به خانوادههای شهداء و رفع مشکلات آن ها:
کمک به یتیمان و همسران شهداء:
شهادت امام علی(ع): امام على علیه السلام شصت و سه سال زندگانى كرد، ده سال پیش از بعثت، و در سن ده سالگى اسلام آورد. و پس از بعثت بیست و سه سال با رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم زندگانى كرد، سیزده سال در مكه پیش از هجرت در امتحان و گرفتارى به سر برد و سنگینترین بارهاى رسالت آن حضرت را به دوش كشید. ده سال پس از هجرت در مدینه در دفاع از حضرتش با مشركان جنگید و با جان خود او را از شر دشمنان دین نگاه داشت، تا آن كه خداى متعال پیامبر خود را به سوى بهشت انتقال داد و او را به بهشت آسمانى بالا برد و على علیه السلام در آن روز سى و سه ساله بود، و بیست و چهار سال و چند ماه حق او را از ولایت غصب كردند و او را از تصرف در امور بازداشتند، و آن حضرت در این دوران با تقیه و مدارا مى زیست. او پنج سال و چند ماه خلافت را به دست گرفت و در این سال ها گرفتار جهاد با منافقان از ناكثین و قاسطین و مارقین (اصحاب جمل و صفین و نهروان) بود چنان كه رسول خدا صلى الله علیه و آله و سلم سیزده سال از روزگار نبوت خود را ممنوع از پیاده كردن احكام آن و ترسان و محبوس و فرارى و مطرود بود و نمى توانست با كافران به جهاد پردازد و از مؤمنان دفاع كند. سپس هجرت كرد و ده سال پس از هجرت با مشركان به جهاد پرداخت و گرفتار منافقان بود تا خداوند او را به سوى خود برد.
آن حضرت در شب بیست و یكم ماه مبارك رمضان سال چهل هجرى با شمشیر به شهادت رسید عبدالرحمن بن ملجم در مسجد كوفه او را ضربت زد; بدین قرار كه آن حضرت در شب نوزدهم به مسجد رفت و مردم را براى نماز صبح بیدار مى كرد و ابن ملجم ملعون از آغاز شب در كمین حضرتش بود، چون حضرت در مسجد عبورش به او افتاد او كه مطلب خود را پنهان مى داشت و از روى نیرنگ خود را به خواب زده بود ناگهان از جاى جست و ضربتى با شمشیر زهر آلود بر فرق مباركش زد.
آن حضرت روز نوزدهم و شب و روز بیست و یكم را تا نزدیك ثلث اول شب زنده بود آن گاه به شهادت رسید و در حالى كه محاسن شریفش به خون سرش رنگین بود مظلومانه به دیدار خداى خود شتافت.
حسن و حسین علیهم السلام به امر آن حضرت مراسم غسل و تكفین او را عهده دار شدند و بدن شریفش را به سرزمین غرى در نجف انتقال دادند و شبانه پیش از سپیده صبح در همان جا به خاك سپرده شد.
حسن و حسین و محمد پسران آن حضرت علیهالسلام و عبدالله بن جعفر رضى الله عنه وارد قبر شدند و بنا به وصیت حضرتش اثر قبر پنهان گردید. این قبر پیوسته در دولت بنى امیه پنهان بود و كسى بدان راه نمىبرد تا آنكه امام صادق علیهالسلام در ولت بن ىعباس آن را نشان داد.
سخنانی از امام علی:
بدترین دوست، کسی است که برای او به رنج و زحمت افتی.
نابود شد ، كسی كه ارزش خود را ندانست.
هنگامی كه توانایی فزونی یابد، شهوت كاستی گیرد
از نافرمانی خدا در خلوت ها بپرهیزید، زیرا همان كه گواه است، داوری كند
خود را به بی خبری نمایاندن از بهترین كارهای بزرگان است
بدترین توشه برای قیامت، ستم بر بندگان است.
![](https://img.tebyan.net/small/1394/11/20160201143024542_3.jpg)
koodak@tebyan.com
تهیه: شهرزاد فراهانی- منبع: سایت بیتوته
![مشاوره](https://img.tebyan.net/ts/persian/QuestionArticle.png)