تبیان، دستیار زندگی
یبوست نوعی عارضه است که در آن اجابت مزاج کمتر از سه بار در هفته روی می دهد و با علائم گوناگونی همراه است که در هر بیمار با توجه به عادت های روده ای، رژیم غذایی و سن تغییر می کند، علائم برای تجویز درمان یبوست مهم است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

رفع یبوست در روزه داری

درمان شایع‌ترین مشکل گوارشی روزه‌داران

یبوست نوعی عارضه است که در آن اجابت مزاج کمتر از سه بار در هفته روی می‌دهد و با علائم گوناگونی همراه است که در هر بیمار با توجه به عادت‌های روده‌ای، رژیم غذایی و سن تغییر می‌کند، علائم برای تجویز درمان یبوست مهم است.

فرآوری: مریم مرادیان _ بخش تغذیه و آشپزی تبیان

یبوست

تحقیقات نشان می‌دهد در صورت داشتن تغذیه مناسب در ماه مبارک رمضان، نه تنها مقاومت فرد روزه‌دار در برابر بیماری‌ها کم نمی‌شود، بلکه قدرت ایمنی بدن او نیز افزایش می‌یابد. پرهیز از پرخوری و عدم مصرف چند نوع غذای مختلف در یک وعده غذایی، در کاهش ناراحتی‌های گوارشی مؤثر است.

باز کردن روزه با مایعات گرم مثل آب یا شیر گرم و خرما برای دستگاه گوارش مفید و در کاهش ناراحتی‌های گوارشی مؤثر است.

علائم یبوست

دشواری در شروع یا پایان عمل دفع، کاهش تعداد دفعات اجابت مزاج و دشواری در عمل دفع، خروج سخت مدفوع پس از فشار آوردن شدید، بیمار در صورت ابتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر با درد شکمی ناشی از انقباض روده، وجود گاز بیش از اندازه، مواجهه با احساس نفخ و تغییر در عادت‌های روده‌ای، انسداد روده، حالت تهوع، استفراغ، از کار افتادن روده و ناتوانی در خارج کردن گاز روده از جمله تعدادی از متداول‌ترین علائم یبوست است.

باد کردن شکم، سردرد و کاهش اشتها، نفس بدبو و طعم ناخوشایند دهان از دیگر علائم یبوست است.

چه باید کرد؟

استفاده از پُودر سبوس برنج یا غلات دیگر در رفع یبوست کمک بسیاری می‌کند و از طرف دیگر سرشار از مجموعه ویتامین‌های B است که برای بدن ضروری است ولی در برنج پخته اثری از آن یافت نمی‌شود، بنابراین در غذاهای پُختنی از سبزیجات زیاد استفاده شود که برای رفع یبوست بسیار مفید است

به طور کلی افراد مبتلا به یبوست شدید باید آب فراوان، چای کمرنگ و میوه‌هایی مانند آلو، انگور، انجیر و گلابی بیشتر مصرف کنند و به پیاده‌روی، تحرک بیشتر و فعالیت توجه داشته باشند.

یبوست به عنوان شایع‌ترین مشکلات گوارشی روزه‌داران محسوب می‌شود که البته عارضه طبیعی در روزه گرفتن نیست، بلکه کم نوشیدن آب، سبزیجات، کاهش حرکات روده و تغییر در برنامه غذایی روزه‌دار سبب بروز بیماری یبوست در روزه‌داران می‌شود.

رژیم غذایی پرفیبر به دریافت روزانه بیش از 30 گرم فیبر اطلاق می‌شود که باید در برنامه غذایی افراد گنجانده شود. سبزیجات، حبوبات، میوه، مغزها، غلات و دانه‌های خوراکی به عنوان فیبر تلقی می‌شوند که بهتر است به طور متوسط روزانه پنج تا هشت واحد در برنامه غذایی هر فرد گنجانده شود.

در رژیم غذایی پرفیبر توصیه به مصرف میوه‌ها و سبزیجات خام است و پوست کندن میوه‌ها و سبزیجات باعث کاهش فیبر آن‌ها می‌شود.

ملین های طب سنتی

فردی که یبوست دارد باید هر شب 10 عدد انجیر خشک را با 20 عدد آلوی بخارا در یک کاسه آب خیس کند و هنگام سحر بخورد و هر سحرگاه همان مقدار را خیس کند و شب یک ساعت قبل از خواب بخورد.

آلو و انجیر

اگر این کار برای رفع یبوست کافی نبود از نسخه مسهل عام بهره ببرند که می‌توانند 50 گرم ترنجبین، 50 گرم برگ سنا، 50 گرم گل محمدی، 25 گرم افسنتین، 25 گرم گل ختمی و 25 گرم تخم کتان را با هم مخلوط و با هاون برقی آسیاب کنند تا به صورت نیم کوب در آید. هر بار یک قاشق غذاخوری آن را با 2 لیوان آب روی شعله ملایم بجوشانند تا یک لیوان بماند، صاف کنند و با شکر شیرین کرده نیم گرم میل کنند.

مسهل را باید پس از گذشت حداقل 1،5 ساعت از افطار مصرف کنند و با شکم گرسنه نباید مصرف شود.

رفع یبوست با پودر سبوس برنج

همیشه باید پودر سبوس برنج یا غلات دیگر در آشپزخانه در جای سرد و خنک نگهداری شود. در هر وعده غذایی به خصوص در پُخت برنج به ازای هر شخص یک قاشق چایخوری یا مرباخوری اضافه شود.

استفاده از پُودر سبوس برنج یا غلات دیگر در رفع یبوست کمک بسیاری می‌کند و از طرف دیگر سرشار از مجموعه ویتامین‌های B است که برای بدن ضروری است ولی در برنج پخته اثری از آن یافت نمی‌شود، بنابراین در غذاهای پُختنی از سبزیجات زیاد استفاده شود که برای رفع یبوست بسیار مفید است.


منابع:
ایسنا - غلامرضا زمانی، عضو انجمن صنفی جراحان عمومی ایران
تسنیم - سید جواد علوی، کارشناس طب سنتی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.