رابطه میزان تحمل درد با سکته قلبی
نویسنده: صادق مظفری
به عقیدهی دانشمندان، تقریبا همه میدانند که علائم حملهی قلبی چیست. وقتی دربارهی این بیماری صحبت میشود، معمولا درد قفسهی سینه و بخش مراقبتهای ویژه اورژانس در ذهنمان تداعی میشود. اما چیزی که نمیدانیم این است که بسیاری از افراد بدون اینکه متوجه گردند دچار حملات قلبی خفیف میشوند (سکته قلبی خاموش) و تشخیصی در این باره انجام نمیشود.
هیچ کس نمیداند که چگونه این اتفاق رخ میدهد، اما یافته های جدید نشان میدهد که آستانهی تحمل درد در افراد میتواند یکی از دلایل این امر باشد.
یک آزمون استاندارد نشان داد افرادی که سابقهی حملات قلبی خاموش را داشته اند، از آستانهی تحمل درد بالاتری (کمتر متوجه درد میشوند) نسبت به افرادی که علائم سکته قلبی در آنها بروز میکند برخوردارند.
هنگامی که محققان به طور دقیق تر به این موضوع توجه کردند دریافتند که این ارتباط در زنان قوی تر از مردان است. این نتیجه بسیار جالب به نظر می رسد، اما علت آن هنوز برای محققان روشن نشده است.
به نظر محققان مهم است که افراد با نشانههای غیرعادی بیماریهای قلبی آشنا شوند. این علائم میتواند شامل درد پشت یا فک، تنگی نفس، تهوع، سوزش سر دل و همچنین فشار در قسمت فوقانی شکم باشد.
در یک مطالعه استاندارد از افراد خواسته شد تا دست خود را تا جایی که برای آنها قابل تحمل است، برای مدت بیش از دو دقیقه در ظرف آب یخ نگه دارند. در جلسهی بعد شرکت کنندگان تحت بررسی توسط دستگاه الکتروکاردیوگرام (نوار قلب) قرار گرفتند. نوار قلب، قابلیت شناسایی حملات قلبی گذرانده شده را دارد، حتی اگر در آن زمان فرد متوجه آن نشده باشد.
از 4800 فرد بزرگسالی که در این بررسی شرکت داشتند، معلوم شد که 8 درصدشان قبلا حملهی خاموش قلبی داشته اند و تنها در کمتر 5 درصد آنها حملات قلبی تشخیص داده شده بود.
هنگامی که محققان دو گروه را با هم مقایسه کردند به این نتیجه رسیدند که افرادی که حمله قلبی خاموش را پشت سر گذاشته اند، به طور متوسط از آستانهی تحمل درد بالاتری نسبت به سایرین برخوردارند، یعنی درد را بیشتر تحمل کرده و کمتر آن را احساس میکنند.
ممکن است افرادی که تحمل بالاتری نسبت به سرمای آب یخ (همراه با درد) داشته اند، نسبت به درد ناشی از کاهش جریان خون (در اثر سکته قلبی) حساسیت کمتری از خود نشان دهند.
دانشمندان با توجه به اینکه هنوز دلایل بروز این اتفاق را به درستی نمیدانند، اما معتقدند که افراد نباید به سادگی از کنار این موضوع رد شوند، زیرا برخی ممکن است به جدیت علائم خود توجه نکنند و ترجیح دهند به جای درمان، درد بوجود آمده را تحمل کنند.
حملات خاموش قلبی به اندازهی حملاتی که منجر به درد قفسهی سینه میشوند از اهمیت برخوردارند. این عوامل ممکن است در درازمدت منجر به تکرار حملات قلبی و یا مرگ فرد شوند
در این مطالعه تفاوت میان زنان و مردان به این ترتیب مشخص شد، 19 درصد در برابر 7 درصد. به طور کلی مردان بیشتر از زنان دچار حملات قلبی میشوند. اما حملات قلبی خاموش تقریبا 75 درصد از کل حملات قلبی در زنان را به خود اختصاص میدهد، چیزی که در مردها برابر 58 درصد میباشد.
با توجه به مطالعات معلوم شد که بانوان بیشتر از آقایان علائم غیرعادی حملات قلبی را در خود نشان میدهند و احتمال تشخیص داده نشدن این حملات در بانوان بیشتر است.
در این مطالعه مشخص شد که زنان از آستانه تحمل درد کمتری نسبت به آقایان برخوردارند، اما ارتباط بین تحمل درد بیشتر و حملهی قلبی خاموش در بانوان بیشتر و قوی تر از آقایان است.
به عقیدهی محققان این امر امکان دارد که حملات قلبی که در بانوان تشخیص داده میشوند، شدیدتر و یا دارای علائمی با مدت بروز بالاتر و بیشتر می باشند. به عقیدهی آنان نداشتن درد قفسهی سینه نباید سبب کم توجهی پزشک نسبت به وجود ناراحتی های قلبی شود.
بروز شرایط اورژانسی و حاد ممکن است به مرور زمان رخ دهد و به درازا بیانجامد و نباید از کنارشان آسان عبور کرد، به عنوان مثال بروز مشکلات تنفسی و ورم پاها میتواند نشانهای از آسیب عضلهی قلب در اثر یک حملهی قلبی خاموش باشد.
حملات خاموش قلبی به اندازهی حملاتی که منجر به درد قفسهی سینه میشوند از اهمیت برخوردارند. این عوامل ممکن است در درازمدت منجر به تکرار حملات قلبی و یا مرگ فرد شوند.
چیزی که در این گونه موارد اهمیت بسزایی برخوردار است، اصل پیشگیری است، یعنی میتوان با در نظر گرفتن عواملی مانند برنامه غذایی سالم، ورزش منظم و کنترل فشار و چربی خون بالا تا حد بالایی احتمال سکته قلبی را کاهش داد.