تبیان، دستیار زندگی
در شهرستان دشتی استان بوشهر و در دامنه کوه مند، در فاصله 30 کیلومتری خورموج، در جنوب روستای حیدری و غرب روستای وراوی و زایر عباسی و در ارتفاعات سنگی مشرف به بستر قدیمی رودخانه سیلابی، آثار حجاری هایی در دل صخره های بلند وجود دارد که راه باریکی از سطح بستر
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نیایشگاه ایرانی با نقشه زیگوراتی متاثر از تمدن های مختلف ایرانی

در شهرستان دشتی استان بوشهر و در دامنه کوه مند، در فاصله 30 کیلومتری خورموج، در جنوب روستای حیدری و غرب روستای وراوی و زایر عباسی و در ارتفاعات سنگی مشرف به بستر قدیمی رودخانه سیلابی، آثار حجاری‌هایی در دل صخره های بلند وجود دارد که راه باریکی از سطح بستر رودخانه به سمت اولین مدخل آن در ارتفاع 60 متری کشیده شده است.این مجموعه با نام‌های معبد کلات ، نیایشگاه مُند، آتشکده مُند و آتشکده خورموج نامیده می‌شود.

فرآوری: علیرضا عابدینی-بخش گردشگری تبیان

نیایشگاه ایرانی با نقشه زیگوراتی متاثر از تمدن های مختلف ایرانی

طبقات آتشکده

آتشکده از سه طبقه میانی یا اصلی، تحتانی و فوقانی تشکیل شده‌است که با هم ارتباط داشته و در عین ارتباط، نوع ساختمان هر یک با دیگری متفاوت بوده و گویا از هر یک از طبقات برای منظور خاصی استفاده می‌شده‌است. نمای خارجی فعلی معبد کلات عبارت است از یک سوی اصلی با سقفی قوسی  و دو مدخل دیگر و ده حفره به شکل روزنه‌هایی در طرفین سکوی اصلی که به منزله نورگیرها یا پنجره رواق‌های اصلی معبد عمل می‌کنند.

به نظر می‌رسد قسمت میانی، مکان جلوس کاهنان یا مقربان و انجام مراسم مخصوص مذهبی بوده است. قربانی یا گنهکار و یا کسی که باید عمل مراسم مذهبی در مورد او انجام می‌شده، روی سکویی میانی قرار می‌گرفته است.

در این مجموعه یک شاه نشین با یک سکوی میانی و یک سکوی افقی که در سمت راست شاه نشین قرار گرفته و یک اطاق قوسی با انحنای منظم که با سنگ و گچ و گل ساخته شده جالب توجه‌است. با توجه به وجود آثار آب انبار و بقایای درختانی در فاصله دویست متری پای کوه، احتمال می‌رود در جلوی آتشکده میدانی وجود داشته و برای جلوگیری از نفوذ سیلاب‌های شدید در اطراف تپه، بندهای زیادی از سنگ و گچ ساخته شده بوده است.

نیایشگاه ایرانی با نقشه زیگوراتی متاثر از تمدن های مختلف ایرانی

آثار میدانی بزرگ در جلوی معبد

در بستر خشک رودخانه آثار بندها و آبگردان‌هایی در اراضی پای کوه وجود دارد که حاکی از وجود میدانی بزرگ در جلوی معبد بوده است. سطح این میدان را با خاک و سنگ به طور مصنوعی بالا آورده‌اند. میدان جلوی بنا ظاهراً محل تجمع گروه کثیری از مردم بوده که اکنون از بین رفته است.

بیش از نیم قرن پیش در جانب شمالی آتشکده و پشت کوه نیز آثار حفره‌ها و شاه نشین و درختانی وجود داشته‌است و از آنجا راهی به آتشکده منتهی می‌شده‌است که به مرور زمان بر اثر ریزش کوه آن آثار ازبین رفته‌اند.

نیایشگاه ایرانی با نقشه زیگوراتی متاثر از تمدن های مختلف ایرانی

نقشه زیگوراتی متاثر از تمدن های مختلف ایرانی

نکته قابل توجه در معبد کلات وجود چاه‌های متعدد در اتاق‌های پایینی است که به نظر می‌رسد جهت دفن اموات یا نگهداری استخوان آنها حفر شده است. گویا نقشه اصلی مقابر کلات متأثر از مقابر فنیقی است و با توجه به طرز قرار گرفتن دخمه‌ها بر روی یکدیگر و کم شدن تدریجی ابعاد آن‌ها در طبقات بالاتر، همان نقشه زیگورات‌ها و میل‌های خاص مضرس است که اصلی ایلامی و بابلی دارد، اما نقشه صلیبی دهلیزها نقشه هندی و ایرانی است. مقابر کلات دارای صفحه‌ای مستقل و در عین حال متأثر از تمدن‌های مختلف ایرانی و هندی و آشوری، فنیقی و ایلامی است.

پس از وقوع زمین لرزه دشتی گزارش‌هایی مبنی بر برخاستن گرد و خاک از ارتفاعات مُند منتشر شد که نشان از ریزش شدید برخی کوه‌های منطقه داشت. یکی از نگرانی‌ها در این باره، تخریب «نیایشگاه ۲۰۰۰ ساله مُند» توسط زلزله بود که البته به گفته افراد محلی، خوشبختانه لطمه چندانی به این اثر تاریخی وارد نشده است.


منابع : توریسم تراول، تیشینه