راز موفقیت در مدیریت زمان
این روزها باید، علاوه بر مطالعه مطالب ترم دوم، حتماً برنامه دقیقی همراه با ذکر جزییات برای مطالعه تمام دروس تنظیم کنید.
چند روزی است که از امتحانات ترم اول میگذرد؛ امتحاناتی که امیدواریم برای حضور خوب در آنها، درسها را به صورت کامل و جامع مطالعه کرده و با آمادگی کامل سر جلسات آزمون رفته و حتی برای پی بردن به ظرافتها و نکات کنکوری این مباحث، به اندازه کافی سؤال تستی نیز حل کرده باشید.
اگر تاکنون به بررسی وضعیت خود در آزمون ترم اول نپرداختهاید، لازم است که این کار را انجام دهید. آزمون ترم اول میتواند نقاط قوت و ضعف شما را تا حدودی تعیین کند. ببینید که در چه مواردی ضعف دارید و چقدر زمان برای رفع این نقاط ضعف نیاز دارید. این اطلاعات، برنامه شما را برای ترم دوم تعیین میکند. در واقع برای ترم دوم باید بسیار جدیتر و دقیقتر برنامهریزی کنید؛ زیرا پس از پایان ترم دوم، تنها کمتر از یک ماه تا آزمون سراسری فاصله است؛ پس نمیتوانید رفع ضعفهای خود را در ترم اول یا پایه به این زمان موکول کنید.
این روزها باید، علاوه بر مطالعه مطالب ترم دوم، حتماً برنامه دقیقی همراه با ذکر جزییات برای مطالعه تمام دروس ( پایه و ترم اول ) تنظیم کنید. عدهای از داوطلبان، همه چیز را به تعطیلات نوروز و سال جدید موکول میکنند و تصور میکنند که در سال آینده، ناگهان انقلابی در دانش، توان و زمان آنها ایجاد خواهد شد!
مطمین باشید که چنین چیزی واقعیت ندارد و در ماه های بهار هم، هر شبانه روز 24 ساعت است! و از سوی دیگر، همان طور که بارها گفتهایم، کنکور، یک مسابقه است، و اگر در بهار، وقت شما آزادتر است و زمان بیشتری برای مرور درسها دارید، سایر داوطلبان هم شرایطی مشابه شما دارند و میتوانند زمان بیشتری را به مطالعه دروس اختصاص دهند.
میدانم که میگویید الان وقت ندارید و زمانی که خسته از مدرسه میآیید، فقط توان مطالعه درسهای روز بعد را دارید و نمیتوانید به درسهای ترم یک یا بدتر از آن، سالهای گذشته بپردازید، اما کافی است که یک هفته برنامه خود را به دقت بنویسید؛ یعنی از وقتی که مدرسه تعطیل میشود تا زمانی که برای خواب شب به رختخواب میروید، با ذکر جزییات، برنامه خود را یادداشت کنید. بعد از یک هفته متوجه خواهید شد که هر روز چقدر از وقتتان را صرف انجام کارهایی میکنید که براحتی میتوانید از آنها صرف نظر نمایید یا زمانش را کاهش دهید و به جای آن به مطالعه درسهای پایه بپردازید.
برای مثال، بعد از یادداشت کردن برنامه یک هفته خود، متوجه میشوید که در طی هفته حداقل سه یا چهار ساعت را صرف مراجعه به نت، گفت و گوی تلفنی با دوستان، بازیهای کامپیوتری، تماشای برنامههای تلویزیون یا خواب بیحساب و کتاب بعد از ظهر میکنید؛ کارهایی که میشود با برنامه انجام داد و در عوض به عنوان یک کنکوری، وقت بیشتری را صرف درس خواندن و تست زدن کرد. نگویید که به این تفریحها احتیاج دارید. ما هم این را میدانیم و انتظار نداریم که به طور کامل از آنها صرف نظر کنید، اما شما فقط قدری بیش از پنج ماه تا کنکور فرصت دارید، و میتوانید در این مدت، کمی نسبت به خود سختگیرتر باشید تا بعد از آزمون سراسری، طعم شیرین موفقیت را بچشید و به خاطر کم کاری یا تنبلی کردن، احساس عذاب وجدان نداشته باشید. سیاوش مهران، دارندة رتبه یک گروه آزمایشی علوم تجربی سال 90، در این زمینه میگوید: «موفقیت در کنکور ارزش این را دارد که یک سال برایش وقت بگذارید؛ چون بخشی از آیندهتان را تضمین میکند، و اگر در آزمونها درصدی را که میخواهید، کسب نمیکنید، نا امید نشوید و به راهتان ادامه دهید؛ چون در کنکور، حتی صدم درصدها هم میتواند در نتیجه تاثیرگذار باشد.»
در این میان، داوطلبانی که فکر میکنند زمان لازم را برای آماده شدن در کنکور ندارند و حجم بالایی از دروس را نخواندهاند، میتوانند مطالب و دروس را به صورت گزینشی مطالعه کنند؛ البته لازم است که برای گزینشی خواندن، موارد زیر را در نظر داشته باشند:
روی درسهایی که در کنکور اهمیت بیشتری و ضرایب بالاتری دارند بیشتر تمرکز کنید.
به مباحثی که در بودجه بندی سؤالات کنکور ارزش سؤالی بالایی دارند، بیشتر توجه کنید.
ساعات مطالعه خود را بتدریج بالا برده و درسها و مطالبی را که کامل نخوانده و در آزمونها نمرات متوسطی از آنها به دست آوردهاید، تا حد مسلّط شدن مطالعه کنید.
وقت خود را صرف مطالعه مطالبی کنید که در این فاصلۀ زمانی میتوانید با مطالعه آنها نتیجه بگیرید؛ بنابراین، مباحث دشوار و وقت گیر را فعلاً کنار بگذارید.
مرکز یادگیری سایت تبیان