تبیان، دستیار زندگی
قانون جرائم رایانه ای به هر جرمی رسیدگی می کند که توسط رایانه انجام شود؛ یعنی هر کاری را که باعث شود منافع یک فرد از او گرفته شود و با استفاده از کلک به شخص دیگری برسد و البته برای این کار از رایانه استفاده شده باشد. به این موارد جرم رایانه ای می گویند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تخریب و اخلال در داده‌ها یا سیستم‌های رایانه‌ای

قانون جرائم رایانه‌ای به هر جرمی رسیدگی می‌کند که توسط رایانه انجام شود؛ یعنی هر کاری را که باعث شود منافع یک فرد از او  گرفته شود و با استفاده از کلک به شخص دیگری برسد و البته برای این کار از رایانه استفاده شده باشد. به این موارد جرم رایانه‌ای می‌گویند.

بخش حقوق تبیان

جرائم رایانه ای

ضروریاتی مانند آشنا شدن شهروندان با ضوابط حقوقی و قانونی حاکم بر روابط اجتماعی و آگاهی بخشی جامعه نسبت به مسائل حقوقی یکی از مهمترین راهکارها در کاهش مراجعات مردم به دادگستری است. به همین منظور معاونت منابع انسانی قوه قضائیه اقدام به آموزش حقوق به زبان ساده کرده است که در این قسمت به موضوع جعل رایانه اشاره شده است که در ادامه می‏‌خوانید. باهوش و خرابکار... دست خودشان هم نیست، اینها اگر خدای ناکرده دست به اختراع هم بزنند چیزی می‌سازند که نسل انسانها را منقرض کند.

اصلا پیشرفت و تکنولوژی باب دندان شان است اسم رایانه که به میان می آید، طوری حرف می‌زنند که کسی سر از حرفهایشان در نیاورد، اصلا دوست دارند طوری باشند که عجیب جلوه کنند برای همین دست به تکنولوژی که می‌برند خرابکاری می‌کنند، طوری که کسی نتواند کارشان را رتق و فتق کند. اسمشان را اخلال گران سیستم های رایانه ای گذاشتند و روش‌های تنبیه آنان را نیز در قانون مشخص کرده اند. شما را درک می‌کنیم و به شما یاد می دهیم چطوری این افراد از خود متشکر را گوشمالی بدهید.

اگر پای رایانه در میان باشد

قانون جرایم رایانه ای آن بخشی از قانون است که اگر در این حوزه مشکلی برای شما ایجاد شود، به میدان می‌آید و حساب مجرم را می‌رسد. پس آب و آتشی را بر دل شما انداخته اند در این قانون می توانید پیدا کنید.

به خاطر داشته باشید که این قانون به هر جرمی رسیدگی می‌کند که توسط رایانه انجام شود؛ یعنی هر کاری را که باعث شود منافع یک فرد از او گرفته شود و با استفاده از کلک به شخص دیگری برسد و البته برای این کار از رایانه استفاده شده باشد. به این موارد "جرم رایانه ای" می‌گویند.

اما در ابتدا این نکته را به خاطر داشته باشید که این قانون به هر جرمی رسیدگی می‌کند که توسط رایانه انجام شود؛ یعنی هر کاری را که باعث شود منافع یک فرد از او گرفته شود و با استفاده از کلک به شخص دیگری برسد و البته برای این کار از رایانه استفاده شده باشد. به این موارد "جرم رایانه ای" می‌گویند.

این دسته از جرایم را می‌توان به دو دسته تقسیم کرد:

١) سنتی، ٢) مدرن

جرائمی مانند کلاهبرداری و سرقت جرایمی قدیمی یا سنتی هستند که اگر در این جرایم از رایانه استفاده شود جرم رایانه ای رخ داده است. برخی از جرایم نیز بعد از تولد رایانه پا به عرصه گذاشته اند که به جرایم مردن تغبیر می شوند و دردو دسته جای می‌گیرند:

1.جرایم علیه صحت (درست و صحیح بودن) داده‌ها

2. تمامیت (کامل بودن) داده‌ها

برابر قانون هیچ کس حق ندارد به عمد در سیستم‌های رایانه ای اخلال ایجاد کند. این مورد در ماده 8 قانون جرم رایانه ای پیش بینی شده است. یعنی هیچ کس حق ندارد داده‌هایی را که در سیستم های رایانه ای وجود دارد با صلاحدید خود حذف یا تخریب کند. حتی مختل یا غیر قابل پردازش کردن این داده ها نیز جرم است و وای بر حال مجرم!

برابر قانون کسی که یکی از این جرایم را مرتکب بود به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از ده تا چهل میلیون ریال محکوم می شود. البته ممکن هم هست که قاضی برای وی هر دو مجازات را در نظر بگیرد.


منبع : میزان