تبیان، دستیار زندگی
رسول رحمت و مهربانی در جامعه ای ظهور کرد که آداب اجتماعی از جمله آراستگی و زیبایی، هم در ظاهر و هم در رفتار و کردار در پایینترین حد آن بود.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : زینب عشقی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

زیبایی به سبک رسول خدا

رسول رحمت و مهربانی در جامعه ای ظهور کرد که آداب اجتماعی از جمله آراستگی و زیبایی، هم در ظاهر و هم در رفتار و کردار در پایین ترین حد آن بود.

تولید: زینب عشقی_ بخش زیبایی تبیان

زیبایی به سبک رسول خدا


سیره و روش زندگی پیامبر خدا می تواند چیزهای زیادی به ما بیاموزد، این که چگونه می توانیم آداب اجتماعی را در ظاهر خود حفظ کنیم و همیشه مرتب و منظم بوده و در آراستگی زبانزد خاص و عام باشیم.
نظافت و پاکیزگی
همه می دانند که شرط اول زیبایی، نظافت و پاکیزگیست، پیامبر اکرم(ص) می فرماید: النظافة من الایمان (بحارالانوار، ج21، ص257، باب 30؛ طب النبی، ص19)؛ پاکیزگی جزئی از ایمان است؛ در حدیثی از قول پیامبر اکرم(ص) در مورد شخصی آلوده چنین آمده است : ان الله تعالی یُبغِضُ الوَسِخَ و الشَعِثَ (کنزالعمال، ج 17، ص181)؛ خداوند متعال شخص آلوده و ژولیده را دشمن می دارد.
پس اگر کسی خود را پیرو رسول خدا می داند و می خواهد به سبک ایشان زیبا باشد، باید در قدم اول نظافت را بیش از پیش رعایت کند.
آن حضرت موهای سر خود را با برگ سدر می شست و روغن بنفشه می مالید. عادتش این بود كه به آینه نگاه می كرد و موی سرش را صاف می كرده و شانه می زد و گاه این كار را در برابر آب انجام می داد. (مكارم الاخلاق، ج1، ص 135-137)
نظافت دهان و دندان نیز، سیره ی پیامبر نور و رحمت است، ایشان همیشه پیش از خواب مسواک می زد و هرگاه می خوابید مسواک را بالای سر خود می گذاشت، و وقتی از خواب بیدار می شد، ابتدا مسواک می زد.(محمّدباقر مجلسی، بحار، ج 16، ص 253)
آن حضرت بر موی سر و صورت، روغن خوش بو کننده می زد و در سفرها هرگز شیشه روغن، سرمه دان، مسواک، قیچی و شانه را فراموش نمی کرد.ایشان هر جمعه ناخن ها را می گرفت، شارب را کوتاه می کرد و برای زدودن موها، بر بدن خویش نوره می کشید.( سید محمّدحسین طباطبائی، سنن النبی ، ص 94)
ایشان به مردان توصیه می کرد ناخن خود را کوتاه کنید و به زنان می فرمود که ناخن خود را کوتاه نکنید و برای زینت، کمی ناخن خود را بلند نگه دارید.(وسائل الشیعه،ج 1، باب 81 ،ح1)
همچنین رسول خدا(ص) به زنان اجازه می داد تا موهای خود را با رنگ بیارایند، ایشان به زنان همسردار فرمود: «خود را با رنگ برای شوهرانشان آرایش دهند و زنان بی همسر را دستور داد تا دست های خود را حنا ببندند تا به دست های مردان شباهت نداشته باشند.»(وسائل الشیعه، ج 1، ص 444، ابواب آداب الحمام)


استفاده از عطر
شما چقدر برای خوش بو شدنتان هزینه می کنید؟ در روش زندگی پیامبر خدا داریم که هزینه ی عطر ایشان از هزینه ی خوراک ایشان بیشتر بوده است، ایشان همواره مواد خوش بو کننده استفاده می کرد؛ چنان که هرگاه از راهی عبور می کرد و دیگران به آنجا می رسیدند، به واسطه بوی عطر ایشان، می فهمیدند که آن جناب از اینجا عبور کرده است.( سید محمّدحسین طباطبائی، سنن النبی، ص 63)
دستوراتی هم برای استفاده از عطر به امت خودشان داده اند، به عنوان مثال: عطر زنانه باید خوش رنگ و دارای بوی ملایم باشد و عطر مردانه باید کمرنگ و از بوی تندی برخوردار باشد.»( وسائل الشیعه، ج 1، ص 444 ، باب 13 ، ابواب آداب الحمام)

یک داستان
روزی مردی در خانه پیامبر(ص) آمد و اجازه ورود خواست. آن حضرت طبق معمول در آینه نگاه می كردند و سر و صورت خود را مرتب و آراسته نمودند. عایشه به پیامبر(ص) عرض كرد: یا رسول الله! تو برترین فرزندان آدم و پیامبر پروردگار جهانی، در برابر ظرف آب می ایستی و موی سر و صورت خود را مرتب می كنی!؟
رسول اكرم(ص) فرمود: ای عایشه، خداوند دوست دارد وقتی بنده اش برای دیدن برادرانش از خانه بیرون می رود، خود را مرتب و آراسته كند. (مكارم الاخلاق، ج1، ص183)

در جای دیگری آن حضرت فرموده اند: خداوند زیباست و زیبایی را دوست دارد و دوست می دارد اثر این نعمت خود را بر بنده اش ببیند (با برخورداری به جا و به موقع از آن نعمت استفاده کند) و خداوند دشمن می دارد این که خود را به فقر و سختی افکند (از نعمت های خود استفاده ی شایسته نکند) و یا تظاهر به فقر نماید). (میزان الحکمه، جلد3، ذیل زیبایی (
آراستگی و زیبایی همان راهی است که پیامبر خدا ما را بدان راهنمایی کرده است و چه خوب است انسان مومنی که از این راه خارج نشود.

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.