تبیان، دستیار زندگی
محمد مدرسی فرزند دکتر علی مدرسی،از نوادگان شهید آیت الله سیدحسن مدرس وازپژوهشگردان در باب زندگی ومبارزات اوست.مدرسی در گفت وشنودپیش روی،نسبت شهید مدرس با جمهوری خواهی رضاخانی را به تفسیر نشسته واز رفتار وی در
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

جمهوری رضاخانی مفهومی جز دیکتاتوری مطلق نداشت

محمد مدرسی فرزند دکتر علی مدرسی،از نوادگان شهید آیت الله سیدحسن مدرس وازپژوهشگردان در باب زندگی ومبارزات اوست.مدرسی در گفت وشنودپیش روی،نسبت شهید مدرس با جمهوری خواهی رضاخانی را به تفسیر نشسته واز رفتار وی در مقطع طرح این شعار،رمزگشایی کرده است.امید آنکه مقبول افتد.

بخش تاریخ ایران و جهان تبیان
جمهوری رضاخانی مفهومی جز دیکتاتوری مطلق نداشت

«جستارهایی در نگاه شهیدآیت الله مدرس به جمهوری خواهی رضاخانی»درگفت وشنود با محمد مدرسی

برای بسیاری ازمحققان در حوزه زندگی شهید آیت الله مدرس،این پرسش مطرح است که چرا ایشان  با تغییر سلطنت قاجار مخالف بود و برای این مخالفت خود چه دلایلی را ذکر می کرد؟

به نام خدا.طبق اسناد تاریخی، رضاخان عامل دست نشانده انگلیسی ها بود و از سوی آنها پشتیبانی و هدایت می شد. روزنامه های مزدور او و انگلیس هم می نوشتند: قاجار اقتدار ندارد و ما به یک دولت مقتدر نیاز داریم و صدراعظم مقتدر می خواهیم! منظورشان این بود که رضاخان، سردار سپه یا همان وزیر جنگ شود که بالاخره فرمانش را از احمدشاه گرفتند. در بهمن سال 1302 رضاخان مسئله جمهوریت را مطرح می کند و روزنامه ها و طرفدارانش هم حسابی سر و صدا راه می اندازند. عده ای از سیاسیون و منورالفکرها که خیلی هم زیاد نبودند، کاملاً متوجه بودند که رضاخان با طرح جمهوری، در واقع در پی کسب بالاترین جایگاه قدرت است، از جمله مرحوم میرزاده عشقی که ذاتاً جمهوری خواه و طرفدار جمهوری بود، اما معنی جمهوری رضاخانی را خیلی خوب می فهمید و لذا با او به مخالفت پرداخت و به آن شکل ناجوانمردانه هم کشته شد.

بسیاری از مبارزین واقعی بابرقراری جمهوریت موافق بودند، اما می دانستند جمهوریت رضاخانی یعنی دیکتاتوری مطلق! اکثر مردم هم این موضوع را می فهمیدند و فقط عده ای نظامی، قزاق و بوروکرات- که ادارات را در دست داشتند- طرفدار رضاخان بودند. نکته جالب این است که با اینکه مردم غالباً بی سواد بودند، شمّ سیاسی بسیار بالایی داشتند که متوجه جریان دیکتاتوری رضاخان بودند و به همین دلیل از دربار قاجار، با همه بی لیاقتی و بی کفایتیشان و با همه ظلم هایی که از حکام قاجار دیده بودند، دفاع می کردند و حاضر بودند همان دربار و همان شاه قاجار بماند، اما دیکتاتوری نظامی رضاخان که روس و انگلیس پشت سرش ایستاده بودند، سر کار نیاید!

جنابعالی معتقدید طیف وسیعی از روشنفکران و نخبگان و حتی مردم با جمهوریت رضاخانی مخالف بودند. پس چرا مرحوم مدرس را در این میان تنها گذاشتند ودست کم در عمل سلطنت رضاخان را پذیرفتند؟

پذیرشی در کار نبود. رضاخان با زور و قلدری حرف خودش را به کرسی نشاند. روشنفکران واقعی در برابر جمهوریت رضاخانی ایستادند و در روزنامه هایشان تحت عنوان طرفداران اقلیت، از مرحوم مدرس پشتیبانی کردند. مرحوم مدرس در دوره پنجم مجلس، لیدر اقلیت بود که هفت هشت نفر بودند و در پایین ورقه استیضاح رضاخان، اسامی آنها هست. رضاشاه به قدری فشار آورد که از همین چند نفر هم فقط یکی دو نفر، از جمله ملک الشعرای بهار با مرحوم مدرس ماندند و بقیه طرف رضاخان را گرفتند! رضاخان به محض در دست گرفتن قدرت روزنامه های طرفدار اقلیت را بست، صدای مدرس و اقلیت مجلس را خفه و هر گونه مخالفتی را به شدت سرکوب کرد. مرحوم میرزاده عشقی را که روزنامه عصر جدید را راه انداخته بود، ترور کرد تا حساب کار دست قلم به دستان دیگر بیاید که آمد! بعد هم که قضیه ترور کنسول امریکا، ماژور ایمبری پیش آمد و رضاخان به بهانه آن، حکومت نظامی اعلام و مخالفان خود را به شدت سرکوب کرد.

به استیضاح رضاخان توسط اقلیت مجلس به رهبری شهید مدرس اشاره کردید. امضاکنندگان این استیضاح چه کسانی بودند و دلایلشان برای این استیضاح چه بود؟

غیر از مرحوم مدرس، ملک الشعرای بهار، حائری زاده، کازرونی، عراقی، اخگر و سید حسن زعیم استیضاح را امضا کردند. دلایل آنها سوء سیاست نسبت به داخله و خارجه، قیام و اقدام بر ضد قانون اساسی و حکومت مشروطه، توهین به مجلس شورای ملی، تحویل ندادن اموال مقصرین و غیره به خزانه دولت بود. مرحوم مدرس پیرو این استیضاح برای آگاهی بخشی به مردم، سرنوشت اقبال السلطنه ماکویی را بیان می کند که بسیار ثروتمند بود و سکه های طلا، کلکسیون جواهرات و املاک فراوان داشت و رضاخان با کشتن او، تمام ثروتش را تصاحب کرد.

پیامدهای استیضاح چه بود؟

طرفداران رضاخان در مجلس درگیری ایجاد کردند. عده ای هم از بیرون مجلس و به دستور رضاخان به مجلس حمله کردند و درگیری به وجود آوردند. اعضای اقلیت مجلس هم هر کدام پس از خروج از مجلس، متواری شدند و مورد ضرب و شتم قرار گرفتند. از اینجا به بعد بود که درگیری بین مجلس و سردار سپه شروع شد. مردم به طرفداری از مجلس آمدند و روزهای متوالی دربرابر مجلس درگیری بود و حتی مردم رضاخان را کتک زدند و به طرفش آجر پرت کردند! بعد هم احیاءالسلطنه بهرامی به تحریک تدین، به مدرس سیلی زد و همین باعث شد مردم به مجلس بریزند تا کار جمهوریت سردار سپه را یکسره کنند.

مدرس برای مدیریت بحران ناشی از طرح جمهوریت رضاخانی، چه تدابیری را اندیشید؟

نظریه سیاسی مرحوم مدرس، «موازنه عدمی» بود و به همین دلیل، با رضاخان که فردی جاه طلب و جنایت پیشه بود به مخالفت پرداخت. مرحوم میرزا علی کازرونی، نماینده بوشهر و از مریدان مرحوم مدرس- که اغلب در خانه ایشان بود- در یادداشت هایش می نویسد:« مرحوم مدرس می گفت: « افسوس که قجرها غیرت ندارند، وگرنه با این کثرت تعداد و تمول سرشار و ضیا و عقاری که دارند، اگر هر کدام یک تف بیندازند سردار سپه و دار و دسته اش غرق می شوند! سردار سپه برای قشون و حمیت مملکت ،وجود بسیار ذی قیمتی است و در این زمینه هر چه بخواهد با او کمک و مساعدت می کنم، اما به درد زمامداری نمی خورد. دلیلش هم اینکه تغییر قانون اساسی و رژیم، کاری نیست که بر حسب میل و اراده اشخاص بتوان عملی کرد. اگر سردار سپه می گوید و قصدش خدمت به مملکت و مردم است، به همان وزارت جنگ قناعت کند که من شخصاً حمایت خواهم کرد و این شاه هم که برای کسی زحمتی ندارد، سر کار خود باقی بماند و من و سردار سپه با صمیمیت همکاری کنیم تا ان شاءالله برای مردم حرجی حاصل شود».

مرحوم مدرس بارها در سخنرانی هایش در مجلس و جاهای دیگر، اعلام کرد هیچ مشکل شخصی با رضاخان ندارد، بلکه مشکل قدرت طلبی اوست. مدرس با سلطنت قاجاریه مخالف بود و آن را ناتوان می دانست. او کوچک ترین اعتقادی به قجرها نداشت و در تمام سخنرانی هایش سیاست ها و ناتوانی های آنها را محکوم می کند، اما دیکتاتوری رضاخان را مخصوصاً به دلیل اتکای او به انگلیس، خطرناک تر می دانست.

چگونه است که مرحوم مدرس با وجود مخالفت با قاجار و رضاخان، هرگز سنگر مجلس را ترک نمی کند؟

چون تنها سنگر مبارزاتی باقی مانده برای اوست. او خود را نماینده مردم در مقابله با حکومت اعم از قاجار یا پهلوی می داند، نه نماینده دولت و حکومت به همین دلیل در کرسی مجلس و به نمایندگی از مردم، با حکومت مبارزه می کند. مرحوم مدرس معتقد بود مجلس می تواند قوانین را تغییر بدهد و علیه سیاست های حاکمیت عمل کند. مدرس مجلس را نهاد ناظر بر حاکمیت می داند، نه ابزاری برای تأیید حاکمیت. مسلماً وارد مجلس شدن مدرس به مجلس،به معنای پذیرفتن مشروعیت رضاخان و حاکمیت نیست، بلکه او وارد مجلس شد تا به نمایندگی از مردم وارد عرصه نظارتی شود و حکومت نامشروع و سیاست های آن را تغییر بدهد.

چه شد عده ای از نخبگان و علما هم با مدرس مخالفت کردند؟

چون اکثریت همواره تابع قدرت و فضای حاکم بر جامعه هستند و طبیعتاً نخبگان و روشنفکران هم در این اکثریت نمایندگانی دارند. در دوره مدرس حتی نمایندگان اقلیت هم تابع قدرت شدند و به مقامات بالایی مثل وزارت رسیدند. چرا؟ چون «الناس علی دین ملوکهم!» وقتی کسی مثل رضاخان قدرت مطلقی دارد، شاید نباید از کسی انتظار داشت مثل مدرس عمل کند.

چگونه است که مرحوم مدرس از رضاخان شناخت کاملی دارد که دیگران ندارند؟ چه چیزی باعث شده بود مرحوم مدرس این قدر خوب رضاخان را بشناسد و برای تحدید قدرت او تا این حد پافشاری کند؟

رضاخان کسی بود که همه او را می شناختند. او به عنوان یک قزاق بی سواد، کارش را در پست های ناچیزی مثل اصطبل داری سفارت انگلیس شروع کرد. بعدها هم در کنار نیروهای انگلیس بود و به تدریج به مناصب بالا رسید. آدم با جربزه ای هم بود و این موضوعی است که خود مرحوم مدرس هم به آن اشاره می کند، ولی جنایت های قزاق ها و رفتارهای رضاخان در وزارت جنگ، ماهیت او را نه تنها برای مرحوم مدرس که برای مردم عادی هم روشن کرده بود. همه می دانستند او برای رسیدن به اهدافش از هیچ جنایتی رویگردان نیست، بلوا درست می کند، قحطی به راه می اندازد و هر کسی را که مانع کارهایش شود، می کشد و از سر راه برمی دارد. قزاق ها اصولاً در نگاه مردم، آدم های جنایتکار و خشنی بودند. در عین حال مرحوم مدرس از دید سیاسی و فلسفی و دقت نظر بسیار بالایی برخوردار بود و متوجه اموری می شد که دیگران یا متوجه نمی شدند یا خیلی دیر می فهمیدند. به همین دلیل خیلی خوب می توانست بفهمد عاقبت کار رضاخان به کجا می کشد.


منبع: موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران