چاقی خطر چه سرطانهایی را زیاد میکند؟
اگر ما دچار اضافه وزن نباشیم در گروه پر خطر قرار نخواهیم گرفت . البته گاهی اوقات، دیگر برای کاهش وزن دیر است، اما سوال اینجاست که آیا در این شرایط نیز کاهش وزن احتمال بروز خطر را کاهش میدهد؟
احتمالا اطلاعات زیادی در این باره وجود ندارد. بیش از هزار بررسی نشان داده است که چاقی و اضافه وزن نقش مهمی در بروز چندین نوع سرطان دارد که برخی از انواع آن قبلا مشخص شدهاند و شامل سرطانهای رودهی بزرگ، مری، کلیه، رحم و سینه است.
سرطان معده
چربی اضافی بدن میتواند منجر به التهاب مزمن شود ، به خصوص در مجرای گوارشی. با توجه به ارتباطی که چاقی با سرطان مری (که جزئی از سیستم گوارش است) دارد، ارتباط بین سرطان معده و چاقی نیز تعجب آور نیست. التهاب مزمن که میتواند به وسیلهی چاقی تحریک شود، ممکن است منجر به سوزش بیشتر، از جانب اسید معده شود که میتواند در نهایت به سرطان معده ختم گردد.
چاقی خطر بروز سنگ کیسه صفرا را افزایش میدهد. داشتن سنگ کیسهی صفرا خطر ابتلای به سرطان کیسه صفرا را بالا میبرد
سرطان کبد
چاقی میتواند موجب تغییراتی در کبد شود که درست مانند اثر مصرف الکل است.
در این حالت ما با چیزی شبیه به مکانیسم سیروز کبد که منجر به سرطان میشود، میمیریم!
اما این نوشیدن الکل نیست که آسیب ایجاد میکند، بلکه چاقی خودش چربی کبد را تغییر میدهد که به آن بیماری کبد چرب غیرالکلی میگویند.
سرطان کیسه صفرا
چاقی خطر بروز سنگ کیسه صفرا را افزایش میدهد. سنگ صفرا ، رسوب کم کلسترول است که میتواند باعث التهاب کیسهی صفرا گردد و به نظر می رسد داشتن سنگ کیسهی صفرا خطر ابتلای به سرطان کیسه صفرا را بالا میبرد.
سرطان پانکراس (لوزالمعده)
ما میدانیم که چاقی میتواند فرایند تولید انسولین را تضعیف نماید. اختلال در فرایندهای معمول سوخت و ساز بدن ناشی از پانکراس ممکن است به افزایش خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده ختم شود.
سرطان تخمدان
سلولهای چربی، هورمون استروژن تولید می کنند و به نظر می رسد استروژن اضافی، مقصر اصلی ابتلا به سرطان سینه و سرطان رحم در زنان سنگین وزن است . ظاهرا سرطان تخمدان نیز مانند این دو بیماری به وسیلهی افزایش سطح این هورمون و التهابات ناشی از چاقی رخ میدهد.
با افزایش وزن، تیروئید نیز اندازهی خود را افزایش میدهد. بزرگ شدن تیروئید، شانس بروز جهشهای ژنی و سرطانی شدن را بالا میبرد
مننژیوم
بسیاری از تومورهایی که از مننژ رشد می کنند (مننژ بافت نازکی است که مغز و نخاع را میپوشاند) در واقع غیر سرطانی هستند.
اطلاعات کمی در مورد آنچه که باعث ایجاد این تومورها و آنچه که موجب سرطانی شدن آنها میشود در دسترس است، اما هورمونهای اضافی تولید شده توسط سلولهای چربی، احتمالا در این رابطه نقش ایفا میکنند.
سرطان تیروئید
بازهم تولید اضافی (یا عدم تولید) هورمون در این جا مورد توجه است. اما با افزایش وزن، تیروئید نیز اندازهی خود را افزایش میدهد. بزرگ شدن تیروئید، شانس بروز جهشهای ژنی و سرطانی شدن را بالا میبرد.
مولتیپل میلوما (میلوم چندگانه)
التهاب مزمن در این جا نیز نقش دارد. چاقی احتمالا پروسه ی التهابی را تحریک میکند که منجر به افزایش تغییر سلولهای مغز استخوان و میلوم متعدد خواهد شد.