خود را چگونه برای کنکور آماده کنیم؟ (بخش اول)
هر ساله دانشآموزان زیادی در کنکور شرکت میکنند. یکی از مشکلاتی که دانشآموزان کنکوری با آن مواجه میشوند این است که نمیدانند همزمان با مدرسه و درسهای روزانه، چگونه برای کنکور نیز مطالعه کرده و آماده شوند.
این مساله، زمانی مهمتر میشود که بدانیم بر خلاف دانشآموزان، سایر داوطلبان پشت کنکوری، از وقت و زمان بیشتری برای برنامهریزی و مطالعه دروس خود برخوردارند.
مساله مطالعه برای کنکور، همزمان با مدرسه، آن قدر مهم است که بعضی از دانشآموزان که عملکرد ضعیفتری دارند، چنان این مساله را برای خود بزرگ و بغرنج میکنند که روحیه خود را از دست داده و دیگر نمیتوانند آن گونه که باید برای کنکور مطالعه کنند. با توجه به آنچه گفته شد، در این مقاله تصمیم گرفتیم تا درباره نحوه مطالعه دانشآموزان، همزمان با مدرسه صحبت کنیم. کارهایی که شما عزیزان باید برای یک مطالعه خوب و مفید انجام دهید شامل موارد زیر میشود:
یکی از مهمترین و اساسیترین عوامل پیشرفت یا شکست در کنکور، برنامهریزی است. ما بارها و بارها درباره اهمیت برنامهریزی برای داوطلبان (حتی در کارهای روزمره) صحبت کردهایم. اهمیت برنامهریزی برای دانشآموزان نیز همچون سایر داوطلبان بر کسی پوشیده نیست. شما دانشآموز عزیز کنکوری باید تلاش کنید تا یک برنامه صحیح و اصولی برای خود تنظیم نموده و طبق همان برنامه پیش بروید. به خاطر داشته باشید که اگر واقعاً به برنامه خود عمل کنید، حتماً نتیجه بسیار خوبی خواهید گرفت.
برای داشتن یک برنامه خوب کنکوری، چون شما عزیزان به مدرسه میروید و بخشی از وقت خود را در آنجا میگذرانید، باید به مدت زمان برنامه درسی خود که صرف مطالعه و آماده کردن تکالیف و درسهایتان میشود و زمان رفت و آمد به مدرسه یا کلاسهای تقویتی و... توجه کنید. شما باید یک برنامهریزی هفتگی داشته باشید و در این برنامه به ساعات مدرسه و نیز اوقاتی که باید هر روز برای تکالیف خود اختصاص دهید، توجه کنید؛ مثلاً اگر دانشآموز رشته ریاضی هستید و روزهای سه شنبه فیزیک دارید، مدت دو ساعت را برای انجام تکالیف و مطالعه درسهای داده شده اختصاص دهید. به خاطر داشته باشید که مطالعه و آمادگی در دروس امسال، اهمیت زیادی برای کنکور شما نیز دارد؛ زیرا شما با مطالعه خوب و آمادگی کامل در این دروس، میتوانید به تستهای کنکور هم پاسخ خوبی دهید.
نکته دیگری که شما عزیزان در برنامهریزی باید در نظر بگیرید این است که حتماً به توان و انرژی خود نیز توجه کنید. یک برنامهریزی خوب آن است که مبتنی بر واقعیات باشد؛ مثلاً چون دانشآموز هستید و فکر میکنید که باید ساعات بیشتری مطالعه کنید، از وقت استراحت و خواب خود نزنید. انجام این کار، علاوه بر اینکه باعث خستگی شما میشود، موجب میشود که کم کم از برنامهتان عقب مانده و دچار ناراحتی و استرس شوید.
هر ساله در کنکور، دانشآموزان بسیاری موفق به کسب رتبههای عالی میشوند؛ پس رسیدن به این رتبهها برای شما هم حتماً غیر ممکن نیست و شما هم میتوانید نتیجه و رتبه خوبی در آزمون سراسری به دست بیاورید؛ اما لازمه کسب این نتیجه خوب، آن است که انگیزه و پشتکار و تلاش زیادی داشته باشید. حتماً هر روز و قبل از مدرسه رفتن یا مطالعه، به خود بگویید که موفق خواهید شد. مطمین باشید که پیروز میشوید و بزودی موفقیت خود را جشن خواهید گرفت؛ سپس در طول روز و بدون فکر کردن به مسایل منفی، فقط با پشتکار و تلاش و انگیزه قوی درس بخوانید. یادتان باشد که اگر انگیزه و پشتکار داشته باشید، به اندازه داوطلبان پشت کنکور و حتی بیش از آنها میتوانید درس خوانده و موفق شوید.
یکی از مشکلاتی که برخی از دانشآموزان کنکوری با آن مواجه هستند، این است که به دلیل رفتن به مدرسه، انجام تکالیف روزانه و ... نمیتوانند خوب درس بخوانند؛ به عبارت دیگر، کنترل اوضاع برنامه درسی و وقت خود را از دست میدهند. شما عزیزان براحتی میتوانید بر این مشکل غلبه کنید، و چاره این کار هم همان برقراری نظم در کارهایتان است. سعی کنید که خود را به داشتن برنامه و نظم خاص در انجام تکالیف روزمره، مثل رفتن به مدرسه، مطالعه دروس، خواب و استراحت مقید کنید؛ به این ترتیب با برقراری نظم، جلوی هدر رفتن بخش زیادی از وقت شما گرفته خواهد شد.
خانواده، نقش بسیار مهمی در حمایت و پشتیبانی از کنکوریها دارد. اعضای خانواده، بخصوص والدین، میتوانند با راهنماییهای درست و اصولی خود، نقش مهمی در هدایت تحصیلی و آمادگی داوطلب داشته باشند. برای اینکه این موضوع تحقق یابد، یک سوی جریان رابطه، شما دانشآموزان عزیز هستید. سعی کنید هر وقت که با مشکلی مواجه میشوید، نیاز به آرامش یا هم فکری دارید یا احساس میکنید که مسالهای در امور درسی (بخصوص کنکور) ذهن شما را به هم ریخته است، آن را با خانواده خود در میان بگذارید. اگر حتی پدر و مادر شما نتوانند بنا به دلایل مختلفی، مثل کم سواد یا بیسواد بودن یا داشتن مشغله زیاد، شما را دریابند، با خواهر و یا برادر خود، مشکلتان را در میان بگذارید. گاهی حتی اگر آنها هم نتوانند کاری برای شما انجام دهند، همان صحبت کردن از مشکل هم باعث میشود تا شما احساس راحتی و آرامش کنید.
چون شما عزیزان هر روز با همکلاسیها و هم دبیرستانیهای خود در ارتباط هستید، ممکن است که بحث از کنکور، بیشتر از حد معمول در صحبتهای روزمره شما وارد شود. این بحثها هم میتواند مثبت و هم میتواند منفی باشد. جنبه مثبت آن بحثها این است که میتوانید در مدرسه یا حتی وقتی که در خانه هستید، به شکل تلفنی یا حضوری، با هم کلاسیهای خود به مطالعه و رفع اشکال بپردازید. جنبه منفی آن بحثها هم این است که ممکن است در این ارتباطها افکار منفی یا گزارشهای غلط و استرس برانگیزی از کنکور، میزان مطالعه بقیه داوطلبان، اطلاعات آنها، رتبه سال های قبل و ... رد و بدل شود و تاثیر منفی بر ذهن شما عزیزان گذارد.
مرکز یادگیری تبیان
تنظیم: فهیمه امرالله