حریم اثر تاریخی یخدان رحیم آباد بیرجند به تصویب رسید
به گزارش روز یکشنبه روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی، پریسا جمشیدی افزود: یخدان رحیم آباد یکی از بزرگترین یخدانهای طبیعی شهرستان بیرجند است و مانند دیگر یخدان ها از بخش های مختلفی تشکیل شده است.
به گفته وی دیوار سایه انداز، محوطه یخ بند، مخزن جمع آوری یخ و گنبدی که بر بالای آن ساخته شده است، ورودی به فضای یخدان و اتاق نگهبان یخدان از بخش های مختلف این اثر تاریخی است.
وی افزود: آب مورد نیاز این یخدان از رشته کوه باقران بیرجند تامین می شده که بوسیله یک رشته جوی با تنبوشه های سفالی به محل یخ بند هدایت می شده است وتاریخچه بنا بر اساس شواهد معماری آن به اواخر دوره قاجاریه می رسد.
مسئول حرائم اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گفت: بناهای تاریخی از جنبه های مختلف دارای حریم هایی هستند که جهت مراقبت و نگهداری بهتر از بناها لازم است به این حریم ها توجه شود .
جمشیدی ادامه داد: هر بنایی با بافت شهری و طبیعی خود کاملا انس گرفته و با آن همسو و هماهنگ است.
وی بیان کرد: اما در سال های گذشته که شهرها رشد و گسترش یافتند، به سرعت بناهای متنوعی در شهرها ساخته شد و در اثر این تحولات چهره شهر ها دگرگون و به نوعی باعث جدا شدن بناها از بافت شهری خود شد.
جمشیدی اظهار کرد که به همین دلیل حریم هایی برای بناهای ارزشمند تاریخی تعریف شد تا این بناها کماکان بتوانند به حیات خود ادامه دهند و بدین منظور جلسه کمیته بررسی تعیین حریم آثار تاریخی در تهران برگزار و حریم یخدان رحیم آباد مصوب شد.
وی یادآور شد: حریم محدوده ای است که بر اساس ضوابط قانونی برای حفظ اثر تاریخی یا طبیعی تعیین می شود و باعث حفظ اثر و یکپارچگی آن می شود.
مجموع آثار تاریخی، فرهنگی و معنوی شناسایی شده خراسان جنوبی سه هزار و 200اثر است که از این تعداد تاکنون حدود 800اثر در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید .
تاکنون باغ اکبریه بیرجند، مجموعه قنات بلده فردوس و بیابان لوت در فهرست آثار جهانی ثبت شده است.
منبع : ایرنا