نوآوری در همه زمینههای زیبایی و زیباییشناسی از ویژگیهای نهجالبلاغه است

به گزارش خبرگزاری تبیان به نقل از شبستان، سیدمحمد مهدی جعفری، استاد الهیات دانشگاه تهران در همایش زیباییشناسی دین طی سخنانی در موضوع آفرینشهای هنری در نهجالبلاغه، گفت: علی (ع) همان انسان كاملی است كه در زمینه هنر و بهره بردن از سرشت پاك و زیبای خود بیشترین بهرهها را برده است و آفرینشهایی در سخن پدید آورده كه همه صاحبنظران و زیباییشناسان را به شیفتگی واداشته است.
وی تاكید كرد: حضرت علی (ع) با نهج البلاغه نشان داده كه در روند خداگونه شدن و بهرهمندی از صفات جمال و كمال الهی، از همه بیشتر شتافته است.
وی افزود: درباره سخن او گفتهاند از سخن آفریدگار فروتر و بر سخن آفریدگان برتر زیبایی ظاهر و ژرفای باطن، تناسب میان لفظ و معنا، هماهنگی سخن با اقتضای حال، بلاغت فراگیر، داشتن فصل الخطاب در برابر همگان، نیروی قانع كردن حریف و نبوغ بدیههگویی بیمانند، چنان ویژگی برجستهای به سخن او بخشیده كه هر شنونده و خوانندهای را، با هر عقیده و گرایشی جذب میكند.
وی گفت: در سخنان امیرالمومنین (ع) زیبایی لفظ و استفاده از صنایع بدیعی، بدون هیچ تصنعی، همراه با هماهنگی و تاثیر ژرف پند و اندرز و قاطعیت و كوبندگی آن یكجا به چشم میخورد.
قصد امیرالمومنین از خلق جملههای آهنگین و ذكر مسجع پدیدههای جهان برین و زیرین، بازی با الفاظ و زیباسازی جملات نمیباشد، بلكه هدف اثبات آفریدگار با برهان نظم به زبانی ساده و به سبك قرآن است.
جعفری افزود: امیرالمومنین با استفاده درست و دقیق و حساب شده از ابواب و كلمات، معانی بسیاری را در چند كلمه و دو جمله كوتاه بیان كرده است كه در علوم بلاغت ایجاز در حد اعجاز نامیده میشود.
وی افزود: امام علی (ع) خداوند سخنوری و پیشوای اندیشه و بیان و بزرگترین آموزگار انسانها، حكمتهای جاویدان خود را با چنان زیبایی و جاذبهای بیان كرده كه همگان را شیفته و خودباخته سخنان خود ساخته است و تحت تاثیر سحر بیان خویش قرار میدهد.
پایان پیام/