تبیان، دستیار زندگی
تور «لالایی مادرانه نوای صلح» با همکاری موزه ملی ایران، کاخ موزه نیاوران و ۱۳منطقه تاریخی در سراسر ایران از تاریخ ۶مهرماه مصادف با روز جهانی گردشگری آغاز می شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

«لالایی مادرانه نوای صلح» در بناهای تاریخی می پیچد

تور «لالایی مادرانه نوای صلح» با همکاری موزه ملی ایران، کاخ موزه نیاوران و 13منطقه تاریخی در سراسر ایران از تاریخ 6مهرماه مصادف با روز جهانی گردشگری آغاز می شود.

فراوری: یاسمن پیشوایی- بخش هنری تبیان

معماری اسلامی

لالایی های لطیف مادرانه یکی از انواع موسیقی فلکلور است. فولکلور یا فرهنگ عامه عبارت است هر آنچه در بستر اجتماعی توده ی مردم یک جامعه رواج دارد و شامل شاخه های متفاوتی اعم از داستان و موسیقی و ... می شود.

فولکلور که در بطن جامعه جریان دارد معمولا به شکل شفاهی و سینه به سینه به نسل های بعدی جامعه منتقل می شود. موسیقی فولکلور نیز بخشی از فرهنگ عامه ی مردم هر جامعه ای است. برای مفهوم موسیقی فولکلور یا موسیقی توده ی مردم ویژگی های گوناگونی درنظر گرفته شده است.

به عبارت دیگر وقتی از موسیقی فولکلوریک سخن می گوییم درواقع منظور نوعی از موسیقی است که در کنار موسیقی سنتی یا کلاسیک هر ملتی رواج دارد. نوعی از موسیقی که از درون بسترهای اجتماعی جامعه برخاسته و زندگی قشر زیربنایی آن را توصیف می کند. نوعی از موسیقی که سازندگان آن لزوما آموزش موسیقایی ندیده اند و ترانه ها، ریتم ها و ملودی های به کار رفته در آن را براساس سبک زندگی نوشته اند. در متن ترانه های فرهنگ عامه که مضمون آنها اغلب عشق، دوری از معشوق و گاهی اعتراض به شرایط حاکم است، می توان زبان توده ی مردم را به خوبی دریافت.

تور لالایی مادرانه نوای صلح» با همکاری موزه ملی ایران، کاخ موزه نیاوران و 13 منطقه تاریخی در سراسر ایران از تاریخ 6 مهر ماه 1395 مصادف با روز جهانی گردشگری آغاز و تا روز 28 اردیبهشت ماه 1396 مصادف با روز جهانی موزه و میراث فرهنگی ادامه خواهد داشت.

همانطور که اشاره شد لالایی ها را می توان زیرشاخه ای از این نوع موسیقی دانست. برخی از این لالایی ها بسیار شناخته شده و شاخصند؛ مانند هودی یا لالایی  که نمونه بارز موسیقی عاطفی ترکمن است و بیانگر احساسات و عواطف لطیف مادر بر بالین فرزند است که با دعاهای خیر، آرزوها و خواستار سرافرازی او به درگاه خداست.

حال در اقدامی جالب توجه، گروه فرهنگی نوای صلح در صدد است تا همزمان با روز گردشگری در ششم مهر ماه، لالایی های مادران ایرانی را در ابنیه تاریخی طنین انداز کند.

سیف الله شکری دبیر دبیرخانه نوای صلح ایکوم ایران در تشریح راهبرد مفهومی این تور گفت: دبیرخانه قصد دارد هر یک از بناهای تاریخی ایران زمین را به سمفونی کهنی که برساخته از فکر و هنر دست نیاکانمان است تشبیه کرده و بازنمودی از این قرابت معنایی را در اماکن باستانی مورداشاره به اجرا در آورد.

لالایی ترکمن

وی با تاکید براین نکته که هارمونی و نظم به عنوان شالوده هنر وجوه مشترکی دارند که ماهیت هنرهای گوناگون را به یکدیگر پیوند زده و درک آنها تعامل با یکدیگر را میسر می سازند، افزود: از این منظر، هر یک از فرمهای هندسی بناهای تاریخی را می توان به منزله قطعه یا نوایی موسیقایی برشمرد و از این همپوشانی ماهوی برای خلق مفاهیم جدید بهره برد، قرابت صدا و معماری در هنر به حدی محسوس است که معماری را موسیقی جامد می خوانند.

وی با اشاره به رویکرد بنیادی این دبیرخانه مبنی بر دعوت به صلح جهانی با توسل به هویت مهر مادر و تجلی آن در لالایی مادرانه به مثابه صلح آمیزترین نوایی که بشر تاکنون ساخته است، افزود: پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، کمیته ملی موزه های ایران و دبیرخانه نوای صلح ایکوم بر این باورند که رشته های گوناگون هنری می توانند پیوندی ناگسستنی میان میراث ملموس و ناملموس بشر و نسل هوشیار امروز ایجاد کنند.

شکری افزود:بر این اساس، «تور لالایی مادرانه نوای صلح» با همکاری موزه ملی ایران، کاخ موزه نیاوران و 13 منطقه تاریخی در سراسر ایران از تاریخ 6 مهر ماه 1395 مصادف با روز جهانی گردشگری آغاز و تا روز 28 اردیبهشت ماه 1396 مصادف با روز جهانی موزه و میراث فرهنگی ادامه خواهد داشت.

به گفته وی دو برنامه نخست این کاروان صلح به شرح ذیل اجرا خواهند شد:

- 6 مهر 1395 | محل اجرا: موزه ملی ایران | مصادف با روز خانواده، تکریم بازنشستگان و روز جهانی گردشگری

- 7 مهر 1395 | محل اجرا: کاخ موزه نیاوران | مصادف با روز بزرگداشت شمس تبریزی

شکری  همچنین گفت: «تور لالایی مادرانه نوای صلح» با پشتیبانی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کار خود را شروع کرده و اطلاعات مربوط به ادامه مسیر حرکتی این کاروان صلح از طریق سایت دبیرخانه نوای صلح ایکوم (melodyofpeace.com) و خبرگزاریها در اختیار علاقمندان فرهنگ و هنر قرار خواهد گرفت  بلیط کلیه اجراهای این برنامه بصورت «افتخاری و رایگان» از  اول مهر ماه در تارنمای shemmeh.com در دسترس علاقمندان خواهد بود


منابع: مهر/ همشهری آنلاین/ سلاطین موسیقی سنتی و پاپ