نگرش فقها در رسالهنویسی باید براساس نیازهای روز تغییر كند

به گزارش خبرنگار تبیان به نقل از شبستان حضرت حجت الاسلام حسن علی اكبریان، استاد حوزه، پژوهشگر و محقق پژوهشكدهی فقه و حقوق در گفتگو با خبرنگار شبستان فقه را علمی خواند كه علما و فقها به كمك قرآن، روایات و اجماع مبانی رفیع آن را به صورت احكام شرعی برای استفاده مردم در زندگی و رسیدن به سعادت دنیوی و اخروی در رسالههای عملیه تبیین و تشریح میكنند.
این استاد حوزه به وجود احكام غیرقابل اجرا در رسالههای عملیه اشاره كرد و گفت: بسیاری از مباحث طرح شده در رسالههای عملیه به دلیل گذشت زمان مصداقی در جامعه امروز ندارند در كنار آن بسیاری از موضوعات مطرح در جامعه هستند كه در رسالههای عملیه در مورد احكام آنها فتوای از سوی فقها وجود ندارد.
حجتالاسلام علی اكبریان اضافه كرد: مردم در صورتی كه بدانند رسالههای عملیه موجود در زندگی آنها مطابق با نیاز آنهاست به آن رجوع میكنند ولی واقعیات موجود در جامعه ما مطابق با رسالههای عملیه نیست این امر عامل دوری تقریبی مردم از مراجعه به فقه شیعه شده است.
وی یادآور شد: نیاز جامعه امروز قرارگیری احكام موردنیاز در رسالههای عملیه است در این میان هنر بهترین ابزار برای توجه بیشتر مردم به احكام شرعی است.
حجت الاسلام علی اكبریان بر وجود عوامل مختلف در عدم توجه مردم به احكام شرعی اشاره كرد و افزود: متولیان امور فقهی چون فقها، مراجع و عالمان دین با ارائه راهكارهای مناسب میتوانند عامل توجه مردم به احكام و تطابق در زندگی شخصی آنها با احكام شرعی را پدید آورند.
حجتالاسلام علی اكبریان دومین راهكار برای حضور بیشتر فقه در زندگی مردم را افزایش توجه فرزندان به احكام و رسالههای عملیه توسط خانوادهها خواند و یادآور شد: توجه به اهمیت فقه در میان اعضای خانواده بسیار اهمیت داد چرا كه بحث و بررسی احكام شرعی و فتوای مراجع در میان اعضای خانواده باعث افزایش توجه جوانان به احكام اسلام میشود.
وی تكالیف و احكام الهی را تسكیندهنده روح و جسم انسان دانست و اظهار داشت: اجرای احكام الهی در زندگی عامل كسب كمال و رشد انسان میشود و دوری از این احكام باعث تنزل مقام و منزلت انسانی میگردد.
حجتالاسلام علی اكبریان با اشاره به نگاه نادرست بسیاری از جوانان به احكام شرعی گفت: در آموزشهایی كه به جوانان در مورد احكام شرعی داده میشود این احكام را به عنوان تكلیف و امری سخت میشمارند كه در صورت عدم اجرا انسان را دچار عذاب الهی میكند این مساله عامل دوری مردم بویژه جوانان از فقه شیعه شده است.
محقق پژوهشكده فقه و حقوق روحانیون را مبلغین احكام دینی دانست و تصریح كرد: ادبیات رسالههای عملیه باید به زبان روز نزدیكتر باشد این مساله بدین معنی است كه نوع گرایش فقها نسبت به رسالهنویسی براساس خواستهها و نیازهای مردم جامعه باید تغییر كند.
وی افزود: بیان فلسفهی احكام از دیگر عواملی است كه باعث افزایش گرایش مردم به فقه شیعه میشود. بیان حكمتهای احكام وظیفه فقها نیست بلكه عالمان باید با شرح احكام آگاهی مردم را نسبت به دلایل به وجود آمدن احكام الهی افزایش دهند كه این امر باعث به وجود آمدن ارتباط میان احكام و مردم در زندگی روزمره میشود.