مرغ ارگانیک، سبز یا معمولی؟
این روزها پیامی در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود با این مضمون که اگر می خواهید سرطان نگیرید، مرغ نخورید چون 90درصد مرغ های موجود در بازار هورمونی هستند. آیا واقعا چنین خبری واقعیت دارد یا صرفا یک شایعه تلگرامی است؟
کم نیستند افرادی که بر این باورند به بعضی از طیور مثل مرغ هورمون های استروئیدی تزریق می شود تا زودتر رشد کنند و برای تولیدکننده سود بیشتری داشته باشند، در حالی که به گفته متخصصان، این هورمون ها بسیار گران هستند و از نظر اقتصادی استفاده از آنها برای مرغداران مقرون به صرفه نیست.
در مقابل به مرغ ها معمولا آنتی بیوتیک می دهند، چون آنتی بیوتیک علاوه براین که باعث می شود مرغ ها زودتر وزن بگیرند و رشد کنند، مقاومت شان هم در مقابل بیماری ها بیشتر خواهد شد. حالا پرسش اینجاست که چرا متخصصان درباره خطرات مصرف این مرغ ها هشدار می دهند؟
به طور کلی طیور باید زمانی ذبح شوند که عمر آنتی بیوتیک ها به نیمه رسیده باشد تا وقتی مرغ ها به بازار مصرف ارائه می شوند، آنتی بیوتیک ها به بدن انسان منتقل نشود، ولی متاسفانه در بسیاری از مرغداری ها این نکته رعایت نمی شود و به همین دلیل شاهد مقاومت بسیاری از بیماری های عفونی به درمان هستیم. در واقع آنتی بیوتیک اضافی در بدن مرغ می ماند و محل تجمع آن بیشتر در کبد یا جگر سیاه و چربی های زیرپوستی و کلیه های آن است. بنابراین مصرف هیچ یک از این اعضا از نظر تغذیه ای و بهداشت غذایی توصیه نمی شود.
همچنین بر خلاف باور عموم فقط بال و گردن حاوی آنتی بیوتیک نیست، چون دارو معمولا به شکل خوراکی و در آب اضافه می شود و جذب بدن حیوان خواهد شد. پس بال و گردن به دلیل چربی های اشباعی که دارد، مضر هستند. در عین حال، احتمال مصرف آنتی بیوتیک در مرغی که دو ماه در مرغداری نگه داشته شده در مقایسه با مرغ 45 روزه بیشتر و احتمالا باقیمانده های دارویی در بدنش بالاتر است. پس بهتر است مرغ کوچک انتخاب کنیم.
به عنوان مثال، وزنی حدود 1200 تا 1800 گرم ایده آل است، یعنی مرغ هایی که نه خیلی ریز و نه خیلی درشت باشند. از طرفی نباید فراموش کنید استفاده از آنتی بیوتیک ها در دام ها، آبزیان و البته پرندگان یکی از مهم ترین دلایل مقاومت بدن در برابر آنتی بیوتیک هاست که باید هر چه سریع تر ممنوع شود.
اما خیلی ها می گویند تا آن زمان بهتر است خانواده ها به جای مصرف این مواد غذایی حاوی آنتی بیوتیک سراغ مرغ هایی بروند که باعنوان ارگانیک یا همان طبیعی در فروشگاه های معتبر به فروش می رسد.
کدام مرغ ها ارگانیک هستند؟
مرغ ارگانیک به مرغی گفته می شود که علاوه بر شرایط نگهداری خاص، دانه و آبی که می خورد ارگانیک باشد؛ یعنی از هیچ نوع ماده غیرطبیعی، شیمیایی و افزودنی های مختلف برای تغذیه و پرورش آن استفاده نشود. همچنین چنین مرغی نباید هیچ گونه دارویی از جمله انواع آنتی بیوتیک ها را در طول دوران رشدش دریافت کرده باشد. با این حساب فعلا مرغ ارگانیک در کشور نداریم و نباید گول تبلیغات را بخورید. در واقع استفاده و درج عنوان ارگانیک بر روی مرغ های تولیدی در کشور صحت ندارد زیرا در ایران مرغی به نام مرغ ارگانیک نداریم و تاکنون تولید نشده است.
در تولید مرغ های ارگانیک و دوره رشد آنها اصلا نباید هیچ گونه دارویی حتی آنتی بیوتیک ها را استفاده کرد. این در حالی است که متاسفانه بسیاری از مرغداری های ما دوره منع مصرف بعد از تجویز دارو را هنگام استفاده از آنتی بیوتیک ها رعایت نکرده و گاهی اوقات تا روزهای آخر هم به مرغ ها دارو می دهند که این داروها هنگام مصرف مرغ وارد بدن ما شده و مقاومت دارویی در بدن انسان ایجاد می کنند.
مرغ سبز یا معمولی؟
در تولید و پرورش مرغ سبز هیچ نوع آنتی بیوتیک و داروهای ضد کوکسی دیوزی (نوعی بیماری انگلی طیور است که معمولا تولید کنندگان برای پیشگیری از ابتلای مرغ ها به این نوع بیماری، داروی کوکسی دیوز که نوعی آنتی بیوتیک است را به مرغ ها می دهند) استفاده نشده است.
همچنین سازمان دامپزشکی کشور در طول دوره پرورش این مرغ ها را در 3 نوبت آزمایش می کند و اگر در هر 3 نوبت آنتی بیوتیک و ... در بدن مرغ ها وجود نداشته باشد، مجوز عرضه محصول به عنوان مرغ سبز را اعطا می کند اما اگر هرگونه آنتی بیوتیک یا داروهای ضد کوکسی دیوز در بدن این گونه مرغ ها وجود داشته باشد نشان مرغ سبز برای فروش اعطا نمی شود و محصول نهایی همانند مرغ های معمولی به بازار عرضه می شود.
از تاثیرات منفی استفاده از آنتی بیوتیک ها در تولید مرغ می توان این گونه گفت که عده ای از افراد به برخی از انواع آنتی بیوتیک ها مانند پنی سیلین حساسیت دارند که مصرف مرغ های معمولی هم می تواند در آنها سبب حساسیت های شدید شود.
از دیگر مضرات استفاده از آنتی بیوتیک ها در تولید مرغ این است که داروها با مصرف مرغ ها وارد بدن ما شده و سبب مقاومت دارویی می شوند و با ایجاد مقاومت دارویی به آنتی بیوتیک ها، ممکن است بدن هنگام مواجهه با بیماری های مختلف به آنتی بیوتیک های ساده جواب نداده و مجبور به مصرف داروهایی قوی تر باشیم به عبارت دیگر هرچه میزان مصرف آنتی بیوتیک های بیشتر و آنها قوی تر باشند امکان آسیب و بروز عوارض دارویی در بدن افزایش خواهد یافت.
در نهایت این که به هموطنان توصیه می کنیم نسبت به مصرف مرغ های سبز بیشتر اقدام کرده و سلامت خود را تضمین کنند.
منابع:
جام جم آنلاین
افکار نیوز- دکتر آراسب دباغ مقدم، متخصص صنایع غذایی