خوردنی ها و کارهای ممنوعه در حالت ناشتا
انجام برخی کارها و خوردن برخی مواد غذایی با شکم خالی ممکن است مشکلاتی را برای بدن به وجود آورد. در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم.
مصرف ناشتای برخی از مواد غذایی سرشار از اسید به دیواره روده آسیب می رساند و به عفونت معده منجر می شود. اگر رژیم میوه دارید و باید روزی 3 بار میوه مصرف کنید بهتر است اول یک لیوان آب ولرم مصرف کنید.
مواد غذایی ای که نباید با شکم خالی مصرف شوند
قهوه
آغاز روز با نوشیدن یک فنجان قهوه تازه دم شده می تواند بیش از آنکه مفید باشد، مضر باشد. نوشیدن قهوه با شکم خالی موجب افزایش اسیدیته معده می شود که در نهایت منجر به سوزش معده و سوءهاضمه در طول روز می شود. کافئین موجود در قهوه نیز برای معده مضر است.
چای پررنگ
نوشیدن چای با شکم خالی مانع از ترشح شیره معده می شود و صفرا و اسید موجود در معده کاهش می یابد. همچنین می تواند موجب کاهش اشتها هم شود؛ از طرفی میزان زیاد اسید در آن روی دیواره معده تأثیر می گذارد.
نوشابه
مصرف نوشابه همیشه مضر است و نوشیدن ناشتای آن مضرتر. این نوشیدنی، سرشار از اسید کربنیک است که با مخلوط شدن با اسید معده باعث حالت تهوع و مشکلات گوارشی دیگری می شود.
گوجه فرنگی
مصرف ناشتای گوجه فرنگی باعث می شود اسید گوجه به اسید گوارش واکنش نشان دهد و در مواردی باعث ایجاد حالت سنگ مانند در معده شود.
غذاهای پرادویه
غذاهای تند و پرادویه خواص مفیدی دارند اما اگر به صورت ناشتا خورده شوند، باعث تحریک معده و آسیب به دیواره آن می شوند.
ماست
اگرچه این ماده ی لبنی سرشار از پروبیوتیک (باکتری مفید) است اما در صورت تماس این باکتری های مفید با اسید معده، باعث مشکلات گوارشی می شود.
موز
با مصرف ناشتای موز، منیزیم در بدن به طور ناگهانی افزایش پیدا می کند و تعادل منیزیم و کلسیم در بدن به هم می ریزد.
و اما کارهایی که نباید در حالت ناشتا انجام داد
خوردن دارو
در حالی که لازم است برخی داروها با معده خالی یا قبل از غذا خورده شوند، اکثر داروها را باید با معده پر یا بعد از غذا خورد. قرص های که موجب بروز حالت تهوع یا استفراغ می شوند باید بعد از غذا خورده شوند چراکه بدین ترتیب تأثیرات جانبی آن ها کاهش می یابد. خوردن قرص بعد از غذا موجب کاهش ریسک سوزش معده، سوءهاضمه و زخم معده می شود. مصرف دارو بعد از غذا می تواند به جذب بهتر قرص توسط بدن هم کمک کند. متفورمین، آنتی بیوتیک ها، قرص های ضدبارداری، داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی و مسکن ها از جمله داروهایی هستند که نباید با شکم خالی خورده شوند.
ورزش کردن
ورزش کردن با معده خالی و گرسنه بودن در این موقعیت سبب تحلیل رفتن عضلات می شود. بر طبق تحقیقات انجام شده ورزش کردن با معده خالی نه تنها سودی برای بدن نخواهد داشت بلکه بدن را با پیامدهای منفی مواجه خواهد کرد. چرا که با معده خالی یا پر ورزش کردن در هر حال بدنتان به یک اندازه چربی می سوزاند اما مشکلی که ممکن است هنگام ورزش با معده خالی بروز کند این است که گرسنه بودن در این موقعیت موجب تحلیل رفتن عضلات می شود.
با معده خالی هرگز ورزش نکنید چرا که تمرین های شدید شما را خسته تر می کند و بدنتان انرژی لازم را ندارد.
در واقع ورزش کردن با معده خالی ممکن است به لاغر شدن شما آن طور که فکر می کنید کمک نکند. گلیکوژن، منبع سوخت ارجح بدن به هنگام ورزش، به مدت حدود 12 تا 16 ساعت قبل از تمایل بدن به میزان بیشتر، قابل ذخیره است. درحالی که بدن در جستجوی گلیکوژن است، احتمال سوخت چربی وجود ندارد. بدین ترتیب بدن شروع به سوختن ماهیچه ها و ذخیره چربی می کند. بدن می تواند ورزش سبک را با معده خالی کنترل کند اما در مورد ورزش های سنگین این گونه نیست.
سفر
سفر با معده خالی می تواند موجب بیماری حرکت که با سرگیجه و حالت تهوع همراه است، شود. اگر چه باید از مصرف غذاهای تولیدکننده گاز نظیر نوشیدنی های گازدار، کلم بروکلی، گل کلم و کلم بروکسل هم پرهیز شود. خوردن غذای سبک بهترین توصیه برای زمان سفر است.
منابع:
مهر
خراسان
باشگاه خبرنگاران - حمیدرضا شمس، کارشناس ارشد تغذیه