حرفشنوی کودکان؛ نتیجه وقتگذرانی با آنها
فاطمهسادات موسویراد، روانشناس/ بچههای دهه 60 به خاطر بازیهایی که انجام میدادند و ارتباط خوبی که با همسالان و همبازیهای خود داشتند از برخی جهات بهتر از بچههای امروزی رشد یافتند و آموزش دیدند. امروزه به خاطر آپارتمانی شدن زندگی و محدودیتهای فضایی دیگر کودکان با هم ارتباط خوبی ندارند، برخی از این بچهها به خاطر کمتحرکی دچار مشکل حرکتی هستند، مچ دست ضعیفی دارند، بدن آنها سست است و کارها را با ریتم کند انجام میدهند. این کودکان به خاطر ارتباط ناقصی که با همسالان دارند، وقتی در کنار هم قرار میگیرند نمیدانند باید چه بکنند و چه بازیها یا فعالیتهایی را میتوانند انجام دهند.
1. بازیهای ساده ابداع کنید!
اگر کودک شما شرایطی دارد که با بچههای دیگر چندان در ارتباط نیست و در محیط آپارتمان نیز فضای زیادی در اختیار ندارد، میتوان گفت که بهترین راهحل در چنین شرایطی این است که این خلا را پر کنید و خودتان برای بازی با کودک وقت بگذارید.
مساله این است که کودک در این سنین مشغول تجربه و یادگیری و رشد است و ذهن فعالی دارد. او آماده است که از طریق تجربهگرایی رشد کند اما اگر در عوض زمان زیادی را به تماشای تلویزیون بنشیند یعنی فقط الگوپذیری کرده است، همین طور وقتی که با تبلت و انواع گجتها سرگرم باشد. به این شکل کودک فرصت تجربهگرایی را از دست میدهد و دچار پرخاشگری میشود. درست است که شرایط برای این کودکان سخت است و محدودیتهای فضایی دارند اما هنوز هم شما میتوانید با ابداع بازیهای ساده هم به آموزش کودک بپردازید و هم جنبههای مختلف وجودی او را رشد دهید. بازیهایی که به او اجازه تجربه کردن و یادگرفتن بدهند. به عنوان مثال میتوانید از چند مهره ساده بازیهای مختلفی بسازید. مهرههای رنگی که کودک میتواند آنها را با توجه به رنگ از هم جدا و دستهبندی کند و بعد با کمک یکدیگر و خلاقیت کودک از آن دستبند، گیره یا وسایل اینچنینی بسازید. استفاده از وسایلی که با دست خودتان ساختهاید، برای او هیجانآور است و وقتی که با کودک وقت میگذرانید و همراه او بازی میکنید میتوانید تاثیر این رفتار را در حرفشنوی و آرامش کودک به خوبی مشاهده کنید.
2. اسباببازی مناسب انتخاب کنید
برخی از خانوادهها نیز سعی میکنند خلا محدودیتهای کودکان برای فضای بازی و ارتباط با همسالان را با اسباببازی پر کنند اما باید توجه داشته باشند که برای تهیه اسباببازی مناسب چند نکته قابل بررسی و دقت است:
- برای انتخاب اسباببازی مناسب باید جنبههای مختلف آموزشی، دیداری، شنیداری و... مورد توجه قرار بگیرد. اینکه کودک شما در کدام زمینهها نیاز به توجه و تقویت بیشتر دارد یا کدام استعدادها را میخواهید در او رشد دهید، فیلتری است که میتوانید از طریق آن به وسیله مورد نظر برسید.
- توجه به سن کودک برای انتخاب اسباببازی بسیار حائز اهمیت است. به عنوان مثال خمیربازی اسباببازی محبوبی برای کودکان است اما برای بچهها قبل از سه الی 3/5 سالگی مناسب نیست چون کودک در آن سن از طریق به دهان بردن همه چیز شناخت خود را از پیرامون خود به دست میآورد و این خمیرها را نیز ممکن است داخل دهان ببرد. همین طور اسباببازیهای ریز، مدادشمعی و...
منبع: نی نی سایت