تبیان، دستیار زندگی
کمتر از یک ماه دیگر دانشجو می شوید؛ دانشجوی یک دانشگاه در شهر خود یا یک شهر دور یا نزدیک به محل زندگی تان؛ تجربه ای شیرین و به یاد ماندنی که یکی از زیباترین خاطرات هر انسانی است؛ اما باید توجه داشته باشید که یک دانشجوی خوب و موفق باید به معیارهایی.....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اگر می‌خواهید دانشجویی موفق باشید
اگر می‌خواهید دانشجویی موفق باشید

کمتر از یک ماه دیگر دانشجو می‌شوید؛ دانشجوی یک دانشگاه در شهر خود یا یک شهر دور یا نزدیک به محل زندگی‌تان؛ تجربه‌ای شیرین و به یاد ماندنی که یکی از زیباترین خاطرات هر انسانی است؛ اما باید توجه داشته باشید که یک دانشجوی خوب و موفق باید به معیارهایی پای‌بند باشد و اصولی را رعایت کند تا بتواند بهره لازم را از دوره دانشجویی‌ اش ببرد و احساس آرامش و رضایت داشته باشد؛ بخصوص اگر در شهری به دور از خانواده خود تحصیل می‌کند. در اینجا به مواردی چند برای موفقیت هر چه بیشتر شما دانشجویان آینده اشاره می‌کنیم.

دانشگاه، قیف وارونه نیست
شاید شما هم این جمله را که دانشگاه، قیف وارونه است و ورود به آن سخت و خروج از آن آسان است، شنیده باشید و تصورتان این باشد که دانشجو قرار نیست مثل دانش‌آموز درس بخواند و فقط پایان هر ترم، مدتی گرفتار درس و امتحانات خواهد بود. همین تصور غلط عاملی شده است تا تعداد قابل توجهی از دانشجویان در ترم اول دانشگاه، نمرات خوبی را کسب نکنند و حتی مشروط شوند. حقیقت این است که در دانشگاه باید بیش از دوران دانش‌آموزی مطالعه کرد؛ زیرا یک دانشجو پس از فارغ‌التحصیلی می‌خواهد وارد بازار کار شود و صاحبان شرکت‌ها، موسسات و ... نیز از بین خیل قابل توجه علاقه‌مندان به کار، فردی را انتخاب می‌کنند که بیشترین دانش و مهارت را داشته باشند؛ از این رو، دانشجو باید بکوشد که در برنامه‌ریزى و تنظیم کارهاى روزانه‌اش، بیشتر وقت و تلاش خود را صرف تحصیل علم و دانش کند و ارتباط علمی  خوبی با استادان خویش برقرار کند؛ به عبارت دیگر، تلاش کند تا از دانش و تجربیات استادانش بیشترین بهره را ببرد.

کلاس‌های درس را جدی بگیرید
متاسفانه عده‌ای از دانشجویان، عدم حضور در کلاس درس را به نوعی افتخار می‌دانند و تصور می‌کنند که با مطالعه جزوات سایر دانشجویان می‌توان موفق شد؛ اما واقعیت این است که اگر می‌خواهید مشروط نشوید، اگر می‌خواهید از دانشگاه به دلیل غیبت‌های متوالی اخراج نگردید، اگر می‌خواهید یک کارشناس صرف بدون کسب مهارت و دانش لازم نباشید، و اگر می‌خواهید بعد از فارغ‌التحصیلی، شغلی در ارتباط با رشته تحصیلی خود داشته باشید، کلاس‌های درس را جدی بگیرید.

انتخاب دوست، انتخاب آینده
یکی از مهم‌ترین انتخاب‌های شما در دانشگاه، انتخاب دوست، و اگر خوابگاهی باشید، انتخاب هم اتاقی است؛ زیرا دوستان، و بخصوص هم اتاقی‌ها، بیشتر ساعات شبانه روز را با هم زندگی می‌کنند و در کنار هم هستند. تجربه نشان داده است که دوستان خوب باعث رشد معنوی و درسی و اجتماعی یکدیگر می‌شوند و دوست بد، زندگی دانشجو را به تباهی و نابودی می‌کشاند؛ برای مثال، عامل مهم اعتیاد  یا معضلات اخلاقی که موجب افت تحصیلی و حتی اخراج دانشجو از دانشگاه می‌گردد، دوست بد و نامناسب است؛ پس در انتخاب دوستانتان بسیار دقت کنید؛ زیرا گاه افرادی پیدا می‌شوند که آگاهانه یا ناآگاهانه، شما را در  منجلاب انواع فسادها غرق می‌کنند.

اگر می‌خواهید دانشجویی موفق باشید


هنر زندگی کردن در خوابگاه
دانشجویانی که در خوابگاه دولتی یا غیر دولتی ساکن می‌شوند، باید بدانند که محیط خوابگاه، یک محیط  عمومی است و با محیط منزل و خانواده، بسیار متفاوت است و دانشجو لازم است که ساعت استراحت و مطالعه و مکالمه با تلفن را رعایت کند تا مزاحم هم اتاقی های خود نباشد. همچنین دانشجو باید در نظافت و نگهداری مکان‌های عمومی از قبیل سرویس‌های بهداشتی، حمام، آشپزخانه، سالن مطالعه و ... کوشا باشد و بهداشت فردی خود را رعایت کند و در نظافت اتاق خود با سایر هم اتاقی‌هایش مشارکت داشته باشد.
زندگی در خوابگاه، در عین اینکه مشکلات و سختی‌هایی دارد، اما به یک جوان، نحوه تعامل با افراد متفاوت را می‌آموزد و یک دانشجوی خوابگاهی زودتر از هم سن‌های خود، مدیریت خانه ، مدیریت مالی و حتی مدیریت زمان را فرا می‌گیرد.

 پروژه‌های دانشگاهی را به موقع و با دقت انجام دهید
 در بسیاری از دوره‌های تحصیلی، دانشجویان پروژه‌ یا تحقیقی را انجام می‌دهند که گزارش و ارایه آن، قسمتی از نمره آنان را تشکیل می‌دهد. انجام پروژه مقدار زیادی از وقت دانشجویان را می‌گیرد، اما با صرف کمی وقت و یافتن راه‌هایی برای انجام بهتر کار و ارایه بهتر گزارش نهایی، می‌توان نتایج به مراتب بهتری را کسب کرد.
برای تهیه گزارش، هرچه زودتر اقدام کنید؛ مثلاً بعد از انجام کارهای عملی یا پس از بازدید، وقتی که مطلب هنوز در ذهنتان تازه و نو است و جزییات آن را به خاطر دارید، اقدام به تدوین گزارش کنید؛ زیرا در این هنگام، تهیه گزارش و نوشتن آن بسیار ساده‌تر است.
یکی از خطرات به تعویق انداختن مکتوب کردن پروژه و نگارش آن، تلنبار شدن آن است؛ در نتیجه، زمانی که باید به مرور درس‌ها برای امتحان بپردازید، مجبور می‌شوید که به گزارش خود بپردازید و با آن درگیر شوید.

آمادگی برای امتحانات 
دوره کردن دروس را خیلی زود، یعنی به محض اینکه مطلبی برای دوره کردن وجود داشته باشد، شروع کنید. به خاطر داشته باشید که اگر هیچ عامل تهدید کننده‌ای ناشی از امتحان قریب‌الوقوع وجود نداشته باشد، دوره کردن لذت‌بخش‌تر است. دوره کردن زمانی سودمند است که با فعالیتی نوشتنی یا پاسخگویی به سؤالات و حل مساله همراه باشد. 
خلاصه‌ای از دانسته‌های خود را تهیه کنید. خلاصه‌نویسی سبب می‌شود که موضوعات درسی را بتوانید دسته‌بندی کنید و بهتر به خاطر بسپارید. 
اوراق امتحانی، تکالیف، یادداشت‌ها و ... را در طول دوره به نحو مناسبی دسته‌بندی و نگه داری کنید (دست یافتن به آنها در اواخر دوره، کاری بیهوده و هراس‌آور است). 
مطالعات موردی، مثال‌های به کار رفته و مساله‌هایی که در جلسات درس مطرح می‌شوند، ممکن است الگویی برای جلسات امتحان هم باشند. 
نسبت به بازخوردی که از انجام تکالیف کلاسی، امتحانات میان‌دوره‌ای و فعالیت‌های کلاسی دریافت می‌کنید، هوشیار باشید. 

راه و روش‌هایی را برای خود ارزیابی بیابید و به طور پیوسته خود را بسنجید. در خود ارزیابی متوجه باشید که «ارادت زیادی به خودتان نداشته باشید!» و کار خود را بیش از ارزش واقعی آن درجه‌بندی نکنید. سعی کنید که در خودارزیابی، کار خود را سخت‌تر از مدرس ارزیابی کنید، و در نهایت با معیار‌های ارزیابی و نمره‌دهی امتحانات آشنا شوید و آنها را تمرین و رعایت کنید.

بخش مرکز یادگیری تبیان،‌ تنظیم: نسرین صادقی