تبیان، دستیار زندگی
هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر آگاه کردن نوجوانان و کمک کردن به آن ها بود تا با استفاده از این تحقیق به آن ها نشان داده شود که این شبکه های اجتماعی چه تاثیرات و صدمات بدی را از خود بر روی آن ها به جا می گذارد....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

استخراج چربی از بافت های گیاهی

استخراج چربی از بافت های گیاهی

یازدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.


نام ایده: استخراج چربی از بافت های گیاهی
نام ارائه دهنده/دهندگان: ماهک ابراهیم پور، صبا انصاری، فائزه علیزاده، حانیه احمدی، هانیه جبلی
 زمینه و نوع پروژه: علوم زیست
درجه سختی: متوسط
نام مدرسه: پژوهشسرای خوارزمی

چکیده

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر آگاه کردن نوجوانان و کمک کردن به آن ها بود تا با استفاده از این تحقیق به آن ها نشان داده شود که این شبکه های اجتماعی چه تاثیرات و صدمات بدی را از خود بر روی آن ها به جا می گذارد.

مقدمه

بافت ها گروهی از سلول ها هستند که خاستگاه یکسان دارند. انواع گوناگون از بافت ها ریشه ها، ساقه ها و برگ ها را به وجود می آورند. در پیکر همه گیاهان دو نوع بافت وجود دارد. بافت های مریستمی و بافت های بالغ. بافت های مریستمی بافت هایی هستند که از سلول های تمایز نیافته تشکیل شده اند و می توانند منشا و خاستگاه سایر بافت ها باشند. بافت های بالغ بافت هایی هستند که برحسب نیاز گیاه و بر طبق عملکرد آن قسمت از گیاه به وجود می آیند و کارهای مختلفی را انجام می دهند.

استخراج چربی از بافت های گیاهی

هدف دانش آموزان از انجا پژوهش حاضر، آشنایی با نقش چربی ها در حیات سلول و بررسی و مقایسه میزان چربی موجود در انواع متفاوت از بافت های گیاهی بود.

این آگاهی کمک می کند که در تغذیه روزانه از این دست چربی های مفید بیشتر استفاده گردد. با توجه به مغذی تر بودن چربی های گیاهی دانش آموزان تصمی گرفتند با استفاده از این آزمایش نشان دهند که میزان چربی امگا 3 در تولید انبوه کدام یک از انواع چربی های طبیعی گیاهی بیشتر است. به عنوان مثال طی آزمایشات اولیه به این نتیجه رسیدند که میزان چربی موجود در 2 گرم تخم کتان به مراتب بیشتر از کنجد است.

استخراج چربی از بافت های گیاهی

دانش آموزان جهت انجام آزمایش ابتدا 2 گرم از بافت گیاهی را به دقت وزن کردند. سپس آن را داخل هاون به همراه 18 سی سی محلول ان هگزان سائیدند تا یک عصاره یکنواخت یا هموژن به دست آید.

نمونه را در سانتریفیوژ با دور 4000 به مدت 20 دقیقه قرار دادند. برای توزین دستگاه یک لوله آب مقطر برابر با میزان نمونه در دستگاه قرار دادند. بخش شناور را که حاوی حلال و ترکیبات لیپیدی بود در یک قیف جداکننده ریختند. در مرحله بعد 12 سی سی محلول سدیم سولفات را به ترکیب داخل قیف اضافه کردند. محلول حاصل پس ازسانتریفیوژ را به همراه 12 سی سی سدیم سولفات در دکانتور ریخته و قیف را به مدت یک دقیقه تکان داده و درب دکانتور را باز کردند تا بخارات اضافی خارج شود.
پس از خارج کردن سدیم سولفات از دکانتوریک پلیت را ابتدا وزن نموده سپس در زیر دکانتور قرار داده و چربی را از دکانتور در داخل پلیت خالی نموده و دوباره آن را وزن کردند. در پایان با برقراری جریان گاز نیتروژن حلال را خارج و در نهایت تنها چیزی که در پلیت می ماند چربی است.
   
مواد و وسایل مورد نیاز
1. بافت گیاهی (کنجد، تخم کتان، تخم آفتابگردان، زیتون)
2. حلال غیرقطبی ان-هگزان
3. سدیم سولفات
4. گاز نیتروژن
5. پیپت
6. دکانتور
7. دستگاه سانتریفیوژ
8. هاون
9. ترازو
10. لوله آزمایش
11. شیشه ساعت

مهارت های کسب شده
1. چگونگی تفکر طراحی
2. چگونی پژوهش و استخراج مطالب
3. آشنایی با استاندارهای طراحی و نحوه ارائه ایده در گام های اولیه و نهایی
4. آشنایی با روش های ایده یابی
5. آشنایی با نگارش مقاله
6. آشنایی با انواع بافت های گیاهی

بخش پروژه های دانش آموزی سایت تبیان
تهیه: مهدی رحمانی، تنظیم: نیلوفر یاقوتی