دلایل خودارضایی در کودکان و نوجوانان
خود ارضایی در کودکان به چه شکل است؟ چگونه با آن مقابله کنم؟ آیا برخورد های قهری مناسب تر اند یا برخورد های نصیحت گونه؟
بخش خانواده ایرانی تبیان
خودارضایی یعنی اینکه یک فرد، رفتاری را با خود انجام بدهد تا بتواند به لذت جنسی برسد. ولی این عمل در کودکان صرفا و فقط یک لذت و یک منبع آرامش بخش است و هیچ گونه قصد لذت بردن جنسی به معنای بزرگسالی در کودکان وجود ندارد. در نوجوانان نیز این عمل ممکن است به دلیل مسایل مربوط به دوران بلوغ و تصورات جنسی که می تواند انجام دهد و ناشی از ترشح و رشد هورمون های جنسی است باشد. این عمل انتخابی است و خود کودک یا نوجوان در یک لحظه تصمیم می گیرد که این عمل را انجام دهد.
علت خودارضایی
یکی از اولین دلایلی که ممکن است یک کودک را وادار به دستکاری اندام تناسلی خود کند، این است که کودک تازه از پوشک گرفته شده است و می تواند آلت تناسلی بدن خود را مشاهده کند. این مشاهده می تواند حس کنجکاوی کودک را برانگیخته نماید. کافیست یک کودک یک بار به اندام تناسلی خود دست بزند و این دست زدن ها به صورت عادت برایش در بیاید. لذتی که از لمس این ناحیه از بدن به کودک دست می دهد کاری می کند که کودک این عمل را پی در پی و البته در شرایط خاصی انجام دهد.
در نوجوانان نیز این عمل ناشی از رشد و ترشح هورمون های جنسی که در شرایط بلوغ برایش ایجاد می شود، اتفاق می افتد.
ولی نکته ای که هم در کودکان و هم در نوجوانان و یا بزرگسالان می تواند مشترک باشد این است که همه ی این اقشار در زمانی که دچار یک مساله مهم روانشناختی می شوند دست به این عمل می زنند و آن هم اضطراب و استرس می باشد. در واقع یک عامل بسیار مهم مبنی بر اینکه کاری کند تا یک کودک یا نوجوان دست به مالش آلت تناسلی خود بزند شرایط روانی سخت و دشوار و اضطراب ها و نگرانی و استرس هایی است که آن فرد تحمل می کند و برای رسیدن به یک لذت کاذب موقتی دست به عمل خود ارضایی می زند.
والدین چه کار کنند؟
در نوجوانان عمل خودارضایی بیشتر به صورت مالش مستقیم آلت تناسلی با دست یا یک شیء خارجی است ولی در کودکان کوچکتر این عمل ممکن است یا به صورت مالش با دست باشد و یا به صورت انبساط و انقباض عضلانی ران های پاهای خود و یا به صورت نشستن بر روی شیء ای خاص مثل دسته صندلی، لبه صندلی و یا پای یک فرد و کشیدن خود بر روی آن باشد.
والدین با دیدن این صحنه ها اولین کاری که باید انجام بدهند این است که آرامش خود را حفظ کنند زیرا اگر از کنترل خارج شوند و فرزندشان را دعوا کنند دقیقا شرایط را برای ادامه کار فرزندشان فراهم کرده اند. یعنی اضطراب ناشی از دعوای والدین می تواند کاری کند که فرزند دوباره این کار را انجام بدهد.
احتلام در نوجوانی
یکی از مسایلی که در نوجوانی و بلوغ برای افراد اتفاق می افتد به ویژه در پسران، مساله احتلام و دیدن خواب های خاصی می باشد. البته این مساله حتمی نیست و تقریبا در 70 درصد پسران و 10 درصد دختران ممکن است این اتفاق بیافتد. معمولا در افرادی که آرامش روانی ندارند و هیجان منفی و اضطرابشان زیاد است بیشتر از دیگران این مساله برایشان ایجاد می شود.
راهکارهای جلوگیری از خودارضایی کودک و نوجوان
1- اولین قدم برای جلوگیری از خودارضایی در کودکان این است که همزمان با از پوشک گرفتن کودک سعی کنیم که حداقل تا حدود 5 الی 6 سالگی آلت تناسلی جنس مخالف خود را نبیند. زیرا در این مرحله کودک کنجکاو است حال اگر آلت تناسلی جنس مخالف خود را ببیند کنجکاوی اش بیشتر می شود و ممکن است به دلیل در آوردن تفاوت خود با دیگری به جستجو بپردازد.
2- والدین از ابتدای تولد به ویژه از 3 سالگی باید تربیت جنسی را آموزش ببینند.
3- در تربیت جنسی گفته می شود که برای شستن کودکان نوزاد دست والد نباید به صورت حرکت رفت و برگشت باشد بلکه بهتر است از سمت مثانه به سمت مقعد دست کشیده شود و بعد دست را برداشته و دوباره این عمل را انجام داد.
4- در تربیت جنسی گفته می شود که کودک از حدود 3 سالگی با والد جنس مخالف خود نباید به حمام برود ولی اگر بنابر دلایلی مجبور شد این کار را انجام دهد والد جنس مخالف باید با پوشش باشد و نواحی جنسی اش مشخص نباشد.
5- در تربیت جنسی گفته می شود که از حدود سن 3 سالگی والدین باید مراقب لباس پوشیدن خود در منزل و در حضور کودکشان باشند. مادران و پدران جدا باید از پوشیدن لباس های بسیار باز که نواحی جنسی آنها را کامل و واضح نشان می دهند خودداری کنند.
6- شیرآلات دستشویی باید چک شود. آن دسته از شیرهایی که خراب هستند و یا به دلیل رسوب گرفتگی آب از آنها به درستی خارج نمی شود ممکن است به تحریک آلت تناسلی فرد پرداخته و این فرد تصمیم بگیرد که خودارضایی خود را با استفاده از آب انجام بدهد.
7- در مورد شیرهای آب سرویس های بهداشتی باشد گفته شود که استفاده از آب های پر فشار و بسیار داغ نیز می تواند به ایجاد این تحریک کمک کند.
8- در سنین نوجوانی بهتر است نوجوان قبل از خواب شبانه غذای کمتر و سبکی را بخورند.
9- داشتن تحرک جسمانی و ورزش کردن به دلیل اینکه کمک به تخلیه هیجانات اضافی فرد می کند، می تواند به رساندن فرد به آرامش کمک کند.
10-باید کودکان را از ابتدا به این مساله عادت بدهیم که به روی شکم نخوابند زیرا این حالت ممکن است به تحریک آلت تناسلی به ویژه در پسران کمک کند.
11-والدین باید محیط زندگی کودک و نوجوان خود را به گونه ای فراهم کنند که در آرامش به سر برند و از ایجاد هر گونه اضطرابی به دور باشند. نحوه رفتار با فرزند بسیار مهم است و پیشنهاد می شود که والدین حتما دوره های فرزند پروری و ارتباط با نوجوان را بگذرانند.
12-لباس زیر کودک و نوجوان نباید تنگ، جسبان و یا پلاستیکی باشد. زیرا این موارد می تواند به تحریک آلت تناسلی کودک کمک کند.
13-والدین باید مراقب انجام اعمال جنسی خود باشند. قبل از اینکه با یکدیگر رابطه زناشویی داشته باشید از اینکه کودکتان متوجه این مساله نمی شود خاطر جمع باشید. شنیدن صدای والدین در حین اعمال جنسی و یا حتی صدایی که ممکن است از تخت والدین در بیاید می تواند به کنجکاوی کودک کمک کند.
14- کودکان باید حداقل دو ساعت قبل از خواب مایعات ننوشند و قبل از خواب به تخلیه مثانه خود بپردازند. زیرا پر بودن آلت تناسلی و فشاری که به مثانه وارد می شود می تواند به تحریک این ناحیه کمک کند.
15- خوردن بیش از حد غذاهای محرک و تند می تواند مضر باشد. حتما بعد از خوردن این غذاها یک غذای خنک و به اصطلاح سردی به کودک یا نوجوان داده شود.