رشته کارشناسی بیمه
کارشناس بیمه به عنوان نماینده اصلی شرکت بیمه محسوب می شود و به ارائه خدمات بیمه ای مطابق با مقررات و شرایط مربوطه می پردازد.
کارشناس بیمه درخواست ها و شرایط متقاضیان بیمه را ارزیابی کرده و مقدار پوشش بیمه ای و حق بیمه آنها را تعیین می کند.
بیمه در دنیای امروز از ارکان اصلی زندگی و اقتصاد کشورها محسوب می شود. به خصوص در کشورهای پیشرفته، مردم از انواع مختلف بیمه ها استفاده می کنند. در کشور ما نیز در سال های اخیر برخی از انواع بیمه های جدید مانند بیمه عمر و بیمه بدنه خودرو در کنار بیمه های قبلی مانند بیمه درمانی و بیمه شخص ثالث خودرو مورد توجه مردم قرار گرفته است.
در واقع کارشناس بیمه یا بیمه گر رابط اصلی شرکت های بیمه و نمایندگان بیمه یا کارگزاران بیمه است. او با کمک نرم افزارهای بیمه ای موجود شرایط متقاضی را ،که معمولا توسط کارگزاران بیمه ارائه شده، ارزیابی کرده و در مورد میزان پوشش بیمه ای و حق بیمه او تصمیم می گیرد. در صورت لزوم برای تصمیم گیری درست، از اطلاعات دیگری از جمله مستندات پزشکی و میزان اعتبار متقاضی استفاده می کند.
هدف آشنایی دانشجویان با این رشته
دانشجویان این رشته اطلاعات لازم و مربوط را از خلال گذراندن دروس عمومی، پایه، اصلی و اختصاصی به دست می آورند. دروس اصلی مدیریت بازرگانی با هدف آشناسازی دانشجویان با مسائل پایه ای مدیریت بازرگانی، پژوهش عملیاتی، مدیریت تولید بیمه، حمل و نقل، بیمه آتش سوزی و خطرات طبیعی از جمله مهمترین دروسی است که دانشجویان این رشته با آن آشنا خواهند شد.
دانشجویان، پس از گذراندن دروس یاد شده و دوره کارآموزی، مدرک کارشناسی مدیریت بیمه را دریافت می کنند. دانشگاه هایی همچون تهران و علامه به ارائه این رشته می پردازند.
چون همه ما به نوعی این نیاز را داریم و یک عنصری هم که برای بیمه شناخته می شود همان مسأله تعاون و اشتراک مسائل انسانهاست تا در کنار هم بتوانند به یکدیگر کمک کنند، از طریق جبران خسارت یا -همانطور که گفتیم- در زمانی که نیاز است برای آینده یک شخص تأمین سرمایه بکند، افرادی که علاقه مند هستند به عنوان بیمه گر یا بازاریاب در این بازار وارد شوند باید از ویژگیهایی برخوردار باشند که عمده ترین آن صداقت است.
از آن جهت که شخص باید روابط اجتماعی بسیار قوی داشته باشد تا بتواند موفق باشد. از بُعد روان شناسی هم باید روان شناس باشد و با مشکلات افرادی که به عنوان بیمه گذار یا طرف مراجعه او هستند به گونه ای رفتار کند که با شناخت آنها بتواند نیاز آنها را تأمین کند و بعد از آن خوش برخورد بودن که از لحاظ روانی در طرف مقابل، اثر بسیاری در این مورد دارد. درآمد این رشته نسبت به سایر رشته ها در موقعیتی که فعلاً در ایران وجود دارد خوب نیست.
وظایف کارشناس بیمه
تحلیل اطلاعات متقاضیان بیمه - کارشناس بیمه با دریافت اطلاعات متقاضیان و بیمه گذاران، به بررسی دقیق آنها می پردازد به عنوان مثال برای شخصی که درخواست بیمه عمر می کند، به صورت دقیق سن، سوابق بیماری و وضعیت مالی فرد را بررسی می کند.
تعیین میزان ریسک بیمه هر متقاضی بر مبنای تحلیل اطلاعات او بیمه گر در تصمیمات خود باید منافع شرکت بیمه و بیمه گذار را در نظر بگیرد. او باید در تصمیمات خود ریسک معقولی کند. به این معنی که اگر در تعیین مقدار بیمه ریسک بالایی کرده و میزان پوشش بیمه را بالا اعلام کند، این کار ممکن است به شرکت بیمه صدمه زده و آن در آینده از عهده جبران بیمه ها بر نیاید. از طرفی اگر ریسک خیلی کمی کرده و درخواست بسیاری از متقاضیان را رد کند، شرکت بیمه با کمبود مشتری و سرمایه و در نتیجه آن با مشکلات اقتصادی روبرو خواهد شد.
استفاده از نرم افزارهای بیمه برای انجام ارزیابی با توجه به نفوذ کامپیوتر در بخش بیمه و تولید نرم افزارهای مرتبط با آن، کارشناس بیمه تمامی اطلاعات بدست آمده از متقاضی یا بیمه گذار را در سیستم های کامپیوتری وارد کرده و برای انجام محاسبات و ارزیابی نهایی از آن کمک می گیرد.
تصمیم در مورد نوع بیمه، تعیین مقدار پوشش و حق بیمه در مرحله آخر بیمه گر پس از ارزیابی های مختلف تصمیم می گیرد که فرد متقاضی با توجه به شرایطش تا چه میزان تحت پوشش بیمه قرار می گیرد و چه میزان حق بیمه باید پرداخت کند. به عنوان مثال اگر فردی درخواست بیمه تکمیلی درمان دارد، با بررسی مشخصات و سوابق بیماری وی، کارشناس بیمه تعیین می کند تا چه سقفی شرکت بیمه هزینه های بیمارستانی و دارویی فرد را پوشش می دهد و فرد متقاضی هر ماه چه مقدار باید حق بیمه بپردازد.
مهارت و دانش مورد نیاز شغل کارشناسی بیمه
توانایی تحلیل بیمه گر باید قدرت تحلیل خوبی داشته باشد تا بتواند همه اطلاعات متقاضی بیمه را با دقت بررسی کند. به عنوان مثال برای بیمه عمر، کارشناس بیمه باید همه اطلاعات لازم اعم از سن، سوابق بیماری، وضعیت شغلی و درآمد متقاضی را کسب کرده و با دقت بررسی کند.
توجه به جزئیات کارشناس بیمه در مرجله بررسی و ارزیابی پرونده متقاضیان بیمه و بیمه گذارها باید به همه جزئیات توجه کافی داشته باشد. به عنوان مثال اگر برای بررسی و ارزیابی بیمه ای یک پرونده آتش سوزی به محل مورد نظر می رود، باید بررسی کند که دلیل آتش سوزی چه بوده، عمدی بوده یا سهوی، آیا سیستم های گازکشی محل دچار نقص بوده، آیا نگهداری غیر استاندارد مواد سوختی در محل باعث آتش سوزی شده و ...
مهارت های بین فردی، از آنجا که کارشناس بیمه با سایر بخش های شرکت های بیمه، کارگزاران بیمه و بیمه گذارها سر و کار دارند، برای موفق بودن در کار خود باید روابط عمومی خوبی داشته و برخورد مناسب به خصوص با بیمه گذارها داشته باشد. همچنین تا حدی باید با مباحث روانشناسی آشنا باشد تا در شرایط های مختلف بهترین برخورد را با بیمه گذارها و مشتریان داشته باشد. زیرا رفتار مناسب کارشناس بیمه به منزله تبلیغات مثبت برای شرکت بیمه محسوب می شود.
توانایی کار با کامپیوتر و نرم افزارهای بیمه امروزه پیشرفت تکنولوژی به صنعت بیمه نیز وارد شده و بسیاری از خدمات بیمه ای به کمک کامپیوتر و نرم افزارهای بیمه انجام می گیرد. بنابراین کارشناس بیمه باید مهارت لازم برای کار با کامپیوتر و نرم افزارهای بیمه را در انجام ارزیابی و ثبت نتایج نهایی آنها در سیستم های بیمه داشته باشد.
تحصیلات مورد نیاز و نحوه ورود به شغل کارشناسی بیمه
در کشور ما در بسیاری از شغل ها به تخصص اهمیت کافی داده نمی شود. به این معنا که برای یک شغل لزوما افرادی با تخصص مرتبط استخدام نمی شوند. در خصوص کارشناس بیمه هم تا حدودی این امر صادق است. ولی در مجموع واضح است که مدیریت بیمه مرتبط ترین رشته دانشگاهی با شغل کارشناسی بیمه است.
اما آنچه در بازار کار کشور اتفاق می افتد این است که اکثرا فارغ التحصیلان رشته های دانشگاهی زیر در شرکت های بیمه ای استخدام می شوند:
- مدیریت بیمه
- مدیریت بازرگانی
- مدیریت صنعتی
- حسابداری
- علوم اقتصادی
بازار کار و فرصت های شغلی کارشناس بیمه
کارشناس بیمه یا بیمه گر معمولا در شرکت های بیمه ای دولتی یا خصوصی و یا نمایندگی های آنها کار می کند. بسیاری از کارهای کارشناس بیمه در داخل شرکت انجام می شود ولی گاهی لازم است برای ارزیابی شخصا به محل مورد نظر خارج از شرکت مراجعه کند.
در ایران در سال های اخیر صنعت بیمه به سمت خصوصی شدن حرکت کرده و شاهد شکل گیری شرکت های بیمه ای خصوصی مختلف در کشور بوده ایم . از طرفی صنعت بیمه بسیار تخصصی تر شده و انواع بیمه های مختلفی ایجاد شده است و با توحه به تبلیغاتی که از سوی شرکت های بیمه ای صورت می گیرد، اقبال مردم نیز به سمت آنها رو به افزایش است. آمار و اطلاعات دقیقی از میزان استخدام کارشناسان بیمه در ایران در دسترس نمی باشد ولی با توجه به موارد بالا انتظار می رود میزان استخدام کارشناس بیمه در سال های آینده نیز افزایش یابد و بازار کار خوبی در انتظار کارشناسان حوزه بیمه باشد.
روش استخدام کارشناس بیمه در کشور معمولا از طریق آگهی های استخدامی در روزنامه ها، سایت های اینترنتی و گاهی موسسات کاریابی می باشد.