تبیان، دستیار زندگی
در دلائل نقلی رجعت آیاتی مطرح است که تعداد آتها خیلی زیاد است و نیاز به تفسیر و شرح دارند که از حوصله بحث خارج است. علمای کلام معمولاً حدود 13، 14 آیه را در بحث رجعت به عنوان دلائل اثبات رجعت آورده اند ، که به دو آیه از آنها اشاره می شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

جنبنده ای که از زمین بیرون می آید

در دلائل نقلی رجعت آیاتی مطرح است که تعداد آتها خیلی زیاد است و نیاز به تفسیر و شرح دارند که از حوصله بحث خارج است. علمای کلام معمولاً حدود 13، 14 آیه را در بحث رجعت به عنوان دلائل اثبات رجعت آورده اند ، که به دو آیه از آنها اشاره می شود.

فرآوری: دکتر جعفری – بخش اعتقادات شیعه تبیان
رجعت

آیه ای از قرآن  بر رجعت دلالت دارد:

" و إذا وقع القول علیهم أخرجنا لهم دابة من الارض تکلمهم أنّ الناس کانوا بایاتنا یوقنون " وقتی که قول خداوند متعال بر انسان هایی که آیات الهی را قبول نمی کنند واقع بشود خداوند جنبنده ای از زمین خارج می کند که با مردم سخن می گوید و کسانی که یقین به آیات الهی نداشتند با این حادثه مشکلشان حل می شود. 
در روایات فراوانی هم از طریق اهل سنت وهم از طریق شیعه باین جنبنده به امام علی (علیه السلام) تأویل شده  است.
در روایات فراوانی از جمله روایتی که از ابن عباس و اصبغ بن نباته نقل شده ذکر شده منظور از “ دابة من الارض “  امام علی (علیه السلام) است که قبل از قیامت خداوند متعال او را خارج می کند در حالی که عصای  موسی و خاتم سلیمان پیغمبر همراه اوست و مومن و کافر را از هم جدا می کند و هر کدام مشخص می شود و در واقع این آیه ای از آیات الهی است که دین خدا را برای مردم بازگو می فرماید. 
در تفسیر قمی امام صادق (علیه السلام) فرمود: پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) امام علی (علیه السلام) را دید که در مسجد ریگ های مسجد را جمع کرده و سرش را روی آن ریگها گذاشته و خوابیده است. پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم) او را حرکت داد و به او فرمود: بلند شو ای دابة الله (جنبنده) یکی از اصحاب که آنجا بود گفت: یا رسول الله بعضی از ما می توانیم بعضی دیگر را با این اسم بنامیم. حضرت فرمود: " لا، لا والله ما هو إلّا له خاصة " هیچ کس شایستگی این اسم را ندارد جز علی بن ابیطالب که می تواند به این اسم نامیده شود .

امام صادق (علیه السلام) درباره این آیه فرمود: خداوند هیچ پیغمبری از زمان آدم تا آخر پیامبران نفرستاد مگر اینکه به دنیا بر می گردند و امام علی (علیه السلام) را نصرت و یاری می کنند

میثاقی که از انبیاء گرفته شد

بعد پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم)  به امام علی (علیه السلام) فرمود: یا علی وقتی که آخرالزمان بشود خداوند تو را در بهترین صورت ها خارج می کند و همراه تو عصایی است که با آن عصا دشمنانت را می زنی و .... عصای موسی. 
آیه دیگری که در روایات، فراوان از آن به رجعت تاویل شده و گفته شده که مراد رجعت است این آیه است که می فرماید: ما از پیامبران میثاق گرفتیم که شماها را یاری کنند. مصداق از یاری شونده امام علی (علیه السلام) است. 
آیه با صراحت می فرماید که ما از همه پیامبران میثاق گرفتیم وقتی که پیغمبر اسلام آمد به او ایمان بیاورند و به مردم گوشزد بکنند و این دین را یاری کنند. 
در روایات آمده مراد از یاری پیامبران یاری امام علی (علیه السلام) در دوران رجعت است. روایات فراوانی وارد شده که این نصرت و پیروزی در رجعت خواهد بود.
 امام صادق (علیه السلام) درباره این آیه فرمود: خداوند هیچ پیغمبری از زمان آدم تا آخر پیامبران نفرستاد مگر اینکه به دنیا بر می گردند و امام علی (علیه السلام) را نصرت و یاری می کنند و این مطلب مصداق همین آیه کریمه است.
در این زمینه آیات فراوان هست که برای اطلاعات بیشتر می توان به تفاسیر مراجعه کرد.

خلاصه :

آیات فراوانی در قرآن به موضوع رجعت اشاره دارد . در واقع این آیات این موضوع را برای همه گروههای مسلمان ثابت می کند.


منبع: پاسخ به سوالات اعتقادی استاد محمدی  موجود در سایت رادیو معارف

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.