تبیان، دستیار زندگی
گفتگو با فاطمه سلیمانی نویسنده کتاب «به سپیدی یک رویا»
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

«به سپیدی یک رویا »عرض ارادتی به حضرت معصومه (س)

گفتگو با فاطمه سلیمانی نویسنده کتاب «به سپیدی یک رویا»

بخش کتاب و کتابخوانی تبیان
«به سپیدی یک رویا »عرض ارادتی به حضرت معصومه (س)

«به سپیدی یک رویا» رمانی است مرتبط با حضرت معصومه(س) خواهر بزرگوار علی بن موسی الرضا(ع) به قلم فاطمه سلیمانی ازندریانی که از سوی انتشارات کتاب نیستان روانه بازار کتاب شده و نویسنده به خوبی توانسته از پس ژانری که در آن قلم زدن کار آسانی نیست بر بیاید.

به بهانه انتشار این رمان و در آستانه ایام ولادت حضرت معصومه(س) بخش هایی از گفته های نویسنده کتاب را درباره به سپیدی یک رویا با هم می خوانیم:

طبق علاقه‌ ای که به تاریخ اسلام داشتم و دارم و همیشه هم این علاقه را عنوان کرده ام، این کار از طرف انتشارات کتاب نیستان به من پیشنهاد شد. ولی چگونه نوشتن و از کدام مقطع زندگی حضرت نوشتن به خودم واگذار شد و من به دلیل علاقه ویژه‌ ای که به امام رضا(ع) دارم، بهانه‌ ای پیدا کردم تا با نوشتن از زندگی خواهر بزرگوارشان، عرض ارادتی به حضرت داشته باشم. ضمن اینکه تا به حال هیچ رمان جدی در مورد حضرت فاطمه معصومه(س) نوشته نشده و این بکر بودن موضوع، جذابیت پرداختن به آن را افزایش می داد.

*****

خوشبختانه من خیلی زود با این‌کار ارتباط برقرار کردم. حتی قبل از شروع مطالعه جدی، هم راوی داستانم را انتخاب کردم، هم زمان شروع رمان را. ندیمه حضرت به عنوان شخصی که همیشه همراه ایشان بوده بهترین راوی برای این داستان بود که خوشبختانه در مطالعاتم به نام این خادم هم رسیدم. مهاجرت امام رضا(ع) به ایران هم نقطه عطفی در زندگی حضرت و خانواده ایشان بوده که به نظرم بهترین شروع بود.

*****

تمام اتفاقات اصلی و روایات کاملاً مستند هستند. حتی در بعضی موارد که اختلاف نظر وجود داشت، سعی کردم معتبرترین واقعه را روایت کنم. برای مثال روایات زیادی بود که حضرت معصومه(س) به همراه برادران و تعداد زیادی از نزدیکانشان به ایران سفر کرده ‌اند و در ساوه توسط حاکم ساوه غافلگیر شده و اکثرافراد کاروان در جنگ متقابل به شهادت رسیده‌ اند. در ادامه هم دو روایت وجود داشت. اول اینکه حضرت از شدت غم شهادت برادرانشان دچار بیماری شده‌ اند و دوم اینکه ایشان را مسموم کرده‌ اند، که با مطالعه متمرکز روی این بخش به این نتیجه رسیدم که جنگ ساوه و همینطور مسمومیت حضرت سندیت ندارد.

*****

در زمان نگارش رمان، تعمداً حتی از متون مشابه هم فاصله گرفتم تا حتی المقدور داستان یک اثر مستقل باشد و شباهت محسوسی به آثاری از این دست نداشته باشد. خصوصاً در مورد زبان روایت. اما بعد از اتمام نگارش اولیه، جناب سید مهدی شجاعی و جناب سید مجتبی حسینی، کتاب را مطالعه کردند و نکاتی را تذکر دادند. که اتفاقاً بعضی از این نکات تخطی‌ های جزئی از خط قرمزها بود که باعث حذف چند صفحه از کتاب و اضافه شدن چند نکته به کتاب شد. اما خوشبختانه هر دو بزرگوار نثر و نحوه روایت کار را پسندیده بودند.

*****

حذف کردن آن چند صفحه سخت‌ ترین و تلخ‌ ترین اتفاقی بود که در حین نگارش این رمان اتفاق افتاد. چون برای جمله به جمله کتاب زحمت زیادی کشیده بودم. اما گاهی پیش می‌ آید که باید یک چیزی را برای چیز بهتری فدا کنیم. با اینکه واقعاً ناراحت کننده بود، اما به لطف پروردگار بعد از انتشار کتاب، به این نتیجه رسیدم که حذف آن چند صفحه بهترین تصمیمی بود که گرفتم. چون در مقایسه با متن اولیه یکدستی و صمیمیت بیشتری دارد.

*****

تعداد کتاب‌ های مستندی که در مورد حضرت معصومه(س) نوشته شده، بسیار زیاد است. اما بهتر است بگوئیم بیشتر کتاب سازی شده تا کتاب نویسی. تعداد زیادی کتاب با اسامی متفاوت اما متن‌ کاملاً مشابه و اطلاعات بسیار بسیار اندک در مورد زندگی حضرت معصومه(س)، که این اندکی اطلاعات من را وادار به مطالعه گسترده ‌تر کرد. مطالعه درباره نزدیکان حضرت، مطالعه درباره حضرت موسی‌ بن جعفر(ع)، امام رضا(ع) و امام جواد(ع).

*****

مطالعه درباره این بزرگواران باعث کشف وجوه اشتراک زیادی شد که از همان ‌ها در پیشبرد داستان استفاده کردم. البته فقط به زندگی این سه بزرگوار اکتفا نکردم. در مورد سایر امام زادگان، همسران این سه امام، جغرافیای مدینه و مسیر سفر حضرت هم مطالعاتی داشتم.


منبع: فارس