تبیان، دستیار زندگی
هدف از پژوهش حاض ساخت دستگاه بازیافت بطری پلاستیکی بود....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

لباس محلی اقوام ایرانی

لباس محلی اقوام ایرانی

یازدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.


نام ایده: لباس محلی اقوام ایرانی
نام ارائه دهنده/دهندگان:
ستایش خرده کار، حدیث
زمینه و نوع پروژه: هنر
درجه سختی: دشوار
نام مدرسه: دبستان غیر انتفاعی گل نرگس


چکیده

هدف از پژوهش حاض ساخت دستگاه بازیافت بطری پلاستیکی بود.

مقدمه

پوشش زن و مرد ایرانی از جمله مسایلی است كه از دوران باستان در ایران دارای اهمیت بوده و در شرع مقدس اسلام نیز بر آن تأكید بسیار شده است.

پوشش ایرانی از ابتدای تاریخ باستانی این كشور تا كنون دست خوش تحولات جدی نشده و مفهوم پوشش از زمان باستان به این سو در فرهنگ ایرانی حفظ شده است. بررسی پوشاك از این لحاظ اهمیت دارد كه می توان اطلاعاتی در رابطه با سیر تحول تاریخی, زیبا شناسی, اعتقادات, طبقات اجتماعی و پیشرفت صنعت به ویژه نساجی و پارچه بافی یك قوم یا تمدن كسب كرد.

به طوركلی عوامل موثر بر فرم لباس ها درجوامع مختلف عبارتند از:

1- شرایط جغرافیایی و محیطی و آب و هوا
 2 -نحوه زندگی و اسكان و اوضاع اجتماعی
 3- جنگ ها و اوضاع سیاسی و نوع حكومت
 4- شرایط و اوضاع اقتصادی و پیشرفت های تكنولوژی
 5- اعتقادات مذهبی و آداب و رسوم
 6- نظام طبقاتی حاكم بر جامعه
7- روابط فرهنگی, اقتصادی و سیاسی با سرزمین های مجاور. پوشاك ایرانیان در زمان


 550 قبل از میلاد تا دوران جنگ های صلیبی، ادامه لباس بابلی ها و آشوری ها و بسیار متنوع و گوناگون بود. آن ها لباسی به نام «كندیس» به تن می كردند كه از پشم، كتان و ابریشم تهیه می شد. كندیس موجود در این دوران لباسی بود با آستین های گشاد كه به صورت پیلی هایی منظم در پشت بازو قرار می گرفت.

دامن این لباس در جلو شكم یا در زیر پهلوها چین می خورد و به شكل پیلی هایی منظم در می آمد. در زیر این لباس، پیراهن و شلوار زیر و جوراب می پوشیدند. براساس اعتقاد پژوهشگران، این نخستین بار است كه در تاریخ، لباس زیر، آن هم از نوع دوخته شده آن مطرح شده است.

لباس محلی اقوام ایرانی

البته دراین زمینه تردیدهایی نیز مطرح شده ولی آن چه مسلم است این كه در 1350 قبل از میلاد به شهادت آثاری كه از تمدن عیلامی به دست آمده، ایرانیان «لباس كامل» به تن می كرده اند.

لباس كامل متشكل از یك دامن بلند و تن پوشی با آستین های بلند بوده كه بر تن پیكره های پادشاهان و ملكه های عیلامی یافت شده است.

مردان بلند پایه اجازه داشتند كندیس بر تن كنند كه آن را نیز پادشاه هدیه می داد. كندیس به رنگ بنفش مایل به آبی بود و تزییناتی به رنگ سفید و نقره ای داشت در حالی كه كندیس گروه های اجتماعی پایین تر، سرخ رنگ بود. این رنگ قرمز ساردی نام داشت و از شكوفه های درخت ساندیكس گرفته می شد.


هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر این بود که سیر تحول لباس ایرانیان را از ابتدا تا کنون ارائه کنند. دانش آموزان جهت دستیابی به اطلاعات مورد نیاز از روش کتابخانه ای استفاده کردند و با جستجو در منابع اطلاعاتی و سایت های اینترنتی اطلاعات مورد نیاز را کسب کردند.


مهارت های کسب شده

1. چگونگی تفکر طراحی
2. چگونی پژوهش و استخراج مطالب
3. آشنایی با استاندارهای طراحی و نحوه ارائه ایده در گام های اولیه و نهایی
4. آشنایی با نحوه پرزنت و ارائه
5. آشنایی با سیر تحولی لباس مردم ایران
6. آشنایی با انواع لباس اقوام ایرانی

بخش پروژه های دانش آموزی تبیان
تهیه: مهدی رحمانی، تنظیم: نیلوفر یاقوتی