بندورا درباره یادگیری چه می گوید؟ (5)
انگیزه عامل بسیار مهم و اغلب مهم ترین شرط یادگیری است. تمامی عواملی که در اطراف هر فردی وجود دارد می توانند بر انگیزه فرد برای یادگیری تاثیر بگذارند.
پیشتر در مورد ظرفیت حسی شخص بر فرآیندهای توجه تاثیر خواهد گذاشت، صحبت کردیم، حال به ادامه فرایند یادگیری می پردازیم.
فرآیندهای انگیزشی:
در نظریه بندورا، تقویت دو نقش عمده می کند:- انتظاری در مشاهده کنندگان که در موقعیت معینی عمل کنندبه احتمال زیاد تقویت
- نقش یک مشوق را برای تبدیل یادگیری به عملکرد
- طبق نظر بندورا،نه تنها تقویت برای وقوع یادگیری ضرورت ندارد بلکه تجربه مستقیم نیز برای ایجاد یادگیری لازم نیست. مشاهده کننده می تواند به سادگی از راه مشاهده پیامد های رفتار دیگران بیاموزد، اطلاعات آموخته شده را به صورت نمادی در حافظه خود ذخیره کند، و وقتی که به نفعش باشد آن اطلاعات را مورد استفاده قرار دهد. (تقویت یا تنبیه جانشینی به اندازه تقویت یا تنبیه مستقیم موثر است.)
اگر یادگیری از راه مشاهده موفقیت کسب نکرده باشد، شاید به این علت است که یادگیرنده به فعالیت هایی از الگو که قرار بوده است یاد گرفته شوند توجه نکرده است،یا آنها را به یاد نسپرده، یا از لحاظ جسمی توانایی انجام آن را نداشته است ،یا مشوق های مناسب رابرای انجام آنها در اختیار نداشته است.
اگر یادگیری از راه مشاهده موفقیت کسب نکرده باشد، شاید به این علت است که یادگیرنده به فعالیت هایی از الگو که قرار بوده است یاد گرفته شوند توجه نکرده است،یا آنها را به یاد نسپرده ،یا از لحاظ جسمی توانایی انجام آن را نداشته است ،یا مشوق های مناسب رابرای انجام آنها در اختیار نداشته است.
توجه + یاد سپاری + توان باز آفرینی + عوامل انگیزشی
بنیادی ترین سوال روان شناسی :علت رفتار آدمیان چیست؟
- محیط گرایان (تجربه گرایان / مثلا اسکینر) ← رفتار تابعی از وابستگی های تقویتی محیط است.- فطرت گرایان ← رفتار تابعی از صفات ،سرشت ها یا حتی اندیشه های فرد است.
- هستی گرایان (اگزیستانسیالیست ها ) ← تاکید بر انتخاب آزاد فرد← آنچه می خواهند را انجام می دهند.
سیستم نظم دهی دو جانبه: ارگانیسم هم موضوع کنترل است و هم عامل کنترل
طبق نظر بندورا، افراد می توانند با عمل کردن به راه های معین بر محیط تاثیر بگذارند و محیط تغییر یافته به نوبه خود، رفتار بعدی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد.
اگر چه بین افراد، محیط و رفتار کنش متقابل وجود دارد، هر یک از این اجزا در یک زمان معین می تواند از اجزای دیگر تاثیرگذارتر باشد.
مطالعات زیادی نشان داده اند که رفتار آدمیان، بیشتر از آنچه که عملا اتفاق می افتد، به وسیله باورهای مربوط به آنچه اتفاق می افتد، هدایت می شود.
ادامه دارد ...
بندورا درباره یادگیری چه می گوید؟ (1)
بندورا درباره یادگیری چه می گوید؟ (2)
بندورا درباره یادگیری چه می گوید؟ (3)
بندورا درباره یادگیری چه می گوید؟ (4)
بندورا درباره یادگیری چه می گوید؟ (6)
بندورا درباره یادگیری چه می گوید؟ (7)