طراحی و ساخت ماکت پناهگاه مقاوم در برابر حملات
یازدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.
نام ایده: مقدمات طراحی و ساخت ماکت پناهگاه مقاوم در برابر حملات شیمیایی و هسته ای
نام ارائه دهنده/دهندگان: مهدیار رضازاده جلالی
زمینه و نوع پروژه: زیست شناسی
درجه سختی: معماری
نام مدرسه: دبستان نور علوی
چکیده
هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر ساخت پناهگاه مقاوم در برابر حملات شیمیایی و هسته ای بود. طرح حاضر پناهگاهی است که بر خلاف ظاهرش در واقع یک محیط امن تمام عیار است و می تواند از ساکنانش حتی در مقابل بمب های هسته ای و حملات شیمیایی تا مدتی نسبتاً طولانی محافظت کند.
مقدمه
امروزه که کشورهای سلطه گر برای گسترش سیتره خود بر منابع ثروت جهان از هیچ فشاری کوتاه نمی آیند و در صورت مقاونت ملت های حق طلب، با استفاده از انواح سلاح های مخرب و کشتار جمعی به دنبال تحمیل اراده سوء خود به این ممالک هستد. لذا برای مقاومت در برابر زیاده خواهی آنان علاوه بر افزایش و تقویت قدرت دفاعی کشور باید به فکر آمادگی دفاعی با استفاده از شیوه های پدافند غیرعامل نیز بود.
پدافند غیرعامل یعنی شیوه های گوناگون دفاعی با استفاده از موقعیت زمین و عوارض آن. همانگونه که همه می دانید زمین عامل مهمی برای پوشش دادن انسان ها و موجودات زنده در برابر تهدیدات یا حملات شیمیایی و هسته ای است و چون ساختار بمب های هسته ای و شیمیایی به گونه ای است که بهترین خانه های ساخته شده در جهان هم نمی توانند در مقابل انفجارات شیمیایی یا بمب های هسته ای مقاومت کنند به همین دلیل پناهگاه های هسته ای به عنوان محلی امن برای محافظت انسان ها در برابر حملات شیمیایی و هسته ای از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
این پناهگاه ها با مساحتی اندک در عمق حداقل 6 متری از سطح زمین در کلیه نقاط شهری، ساحلی، صحرایی، کویری، جنگلی و کوهستانی قابل استقرار است. برای ساخت این سازه ها می توان از فولاد یا بتن مسلح و یا ترکیبی از هر دو استفاده نمود مانند سازه بتنی که به وسیله یک لایه ورق فولادی هم محافظت شده باشد نیز ساخته می شود.
هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر ساخت پناهگاه مقاوم در برابر حملات شیمیایی و هسته ای بود. طرح حاضر پناهگاهی است که بر خلاف ظاهرش در واقع یک محیط امن تمام عیار است و می تواند از ساکنانش حتی در مقابل بمب های هسته ای و حملات شیمیایی تا مدتی نسبتاً طولانی محافظت کند.
تنها مزیّت این سازه با نمونه های خارجی که در کشورهای آمریکایی و اروپایی ساخته و مورد استفاده قرار می گیرد، مکانیزم بالابر آن است که به گونه ای طراحی شده که از بیرون و یا داخل با یک سیستم کنترل، امکان مخفی شدن در عمق 6 متری و یا بیشتر از سطح زمین را در حداقل زمان فرآهم می نماید. به عبارتی دیگر، این پناهگاه با استفاده از یک سامانه بالابر الکترو مکانیکی یا الکترو هیدرولیکی، قادر است تا قبل از حملات شیمیایی یا هسته ای روی سطح زمین و خارج از گودال خود قرار گرفته و به عنوان یا فضای کوچک زندگی، استراحت و یا مطالعه مورد بهره برداری قرار گیرد. به همین دلیل به نسبت اهمیتی که دارد هزینه های زیادی را به صاحبان خود تحمیل نمی کنند. به عبارت دیگر به دلیل چند منظورگی دارای صرفه اقتصادی خواهند بود.
سقف، بدنه یک پارچه و سیستم تهویه آن طوری طراحی شده تا در صورت انفجار هسته ای یا حمله شیمیایی در محل استقرار، هیچ نوع گاز سمی یا تشعشع رادیو اکتیو از بیرون وارد فضای داخلی نمی شود. بر همین اساس این پناهگاه در برابر بسیاری از حوادث طبیعی دیگر هم مثل زلزله های پرقدرت نیز مقاومت خواهد نمود.
یک سیستم تولید برق ترکیبی و مجزا از برق شهری (ژنراتور با سوخت فسیلی و فتوسل های خورشیدی) در این پناهگاه وجود دارد که می تواند برای مدت ها انرژی، روشنایی و تهویه هوای مورد نیاز را تأمین کند و در مواقع لزوم برای ارتباطات با محیط بیرون نیز می توان از یک آنتن مخابراتی و سیستم دوربین مداربسته استفاده نمود.
برای تأمین آب آشامیدنی هم فکرهای خوبی شده به این ترتیب که برای بی نیازی از شبکه آب شهری، از یک مکانیزم تصفیه آب استفاده می شود که قادر است آب های سطحی یا ذخیره شده را برای نوشیدن و مصارف بهداشتی آماده کند.
مهارت های کسب شده
1. چگونگی تفکر طراحی
2. چگونی پژوهش و استخراج مطالب
3. آشنایی با استاندارهای طراحی و نحوه ارائه ایده در گام های اولیه و نهایی
4. آشنایی با نحوه ساخت پناهگاه
5. آشنایی با اهمیت ساخت پناهگاه