تبیان، دستیار زندگی
کوررنگی یک بیماری اختلال ارثی است که در آن فرد قادر به تشخیص یک یا برخی رنگها نمی باشد. سلول های مخروطی چشم افراد کوررنگ فاقد رنگ دانه هایی هستند که موجب دیدن رنگ ها می شوند. به همین دلیل این افراد برخی رنگ ها را به شکل طیفی از رنگ های خاکستری و سیاه...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : نسرین صادقی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خانم ایشی هارا، دستاورد برتر پژوهش سرای آفرینش

خانم ایشی هارا، دستاورد برتر پژوهش سرای آفرینش


یازدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید.
در این دوره از جشنواره تعداد 105 گروه به عنوان گروه های برتر در بخش های سمینارهای علمی، مسابقات و غرفه های نمایشگاهی به عنوان گروه های برتر برگزیده و معرفی شدند.
 بر آن شدیم تا با معرفی پروژه های گروه های برتر علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم.
 
مقطع: دبستان
موضوع: خانم ایشی هارا
نام مدرسه: پژوهشسرای آفرینش
نام استاد: نغمه شاه نقی
دانش آموزان: پویا حاج پروانه، كوروش حیاتی

خانم ایشی هارا، دستاورد برتر پژوهش سرای آفرینش

کور رنگی ...

کوررنگی یک بیماری اختلال ارثی است که در آن فرد قادر به تشخیص یک یا برخی رنگ ها نمی باشد. سلول های مخروطی چشم افراد کوررنگ فاقد رنگ دانه هایی هستند که موجب دیدن رنگ ها می شوند. به همین دلیل این افراد برخی رنگ ها را به شکل طیفی از رنگ های خاکستری و سیاه می بینند.

کوررنگی انواع مختلفی دارد که شایع ترین آن ها عدم توانایی در تشخیص رنگ سبز و قرمز از یکدیگر است. داشتن مشکل در تشخیص اینکه جسمی قرمز است یا سبز، و یا آبی است یا زرد اصلی ترین علامت کوررنگی است. بر خلاف تصور عامه، دید افراد کور رنگ به ندرت خاکستری است.


تاریخچه
کوررنگی در سال 1794 توسط شیمی دان بریتانیایی، جان دالتون، که خود به آن مبتلا بود کشف شد. با این حال علت آن تنها با پیشرفت علم ژنتیک در قرن بیستم مشخص شد. این اختلال به افتخار دالتون دالتونیسم نیز نامیده می شود، هر چند نام علمی آن Dyschromatopsia می باشد.

انواع کوررنگی
کوررنگی انواع مختلفی دارد که شایع ترین آن ها عدم توانایی در تشخیص رنگ سبز و قرمز از یکدیگر است. داشتن مشکل در تشخیص اینکه جسمی قرمز است یا سبز، و یا آبی است یا زرد، اصلی ترین علامت کوررنگی است. بر خلاف تصور عامه، دید افراد کور رنگ به ندرت خاکستری است.
 در اصطلاح علمی، توانایی تشخیص دادن سه رنگ اولیه، یعنی قرمز و آبی و سبز، از یکدیگر که باعث رویت بهنجار رنگ هاست سه رنگ بینی trichromacy نام دارد.

خانم ایشی هارا، دستاورد برتر پژوهش سرای آفرینش


 1- تک رنگ بینی: تک رنگ بینی و یا کوررنگی کامل نوع نادری از این اختلال است که در آن هیچ  یک از انواع سلول های مخروطی فعال نیستند و فرد قادر به تشخیص هیچ رنگی نیست.
 2- دورنگ بینی: در صورتی ایجاد می شود که یکی از سه نوع سلول مخروطی فاقد رنگ دانه باشد. 
 - قرمز کوری: اختلالی در تشخیص رنگ که در آن فرد مبتلا، توانایی تشخیص رنگ قرمز را از زرد و سبز ندارد. در این صورت، فرد رنگ قرمز را تیره و مایل به سبز می بیند.
 - سبزکوری: اختلالی در تشخیص رنگ که در آن فرد مبتلا، توانایی تشخیص رنگ سبز را از قرمز و زرد ندارد. شایع ترین نوع کوررنگی است.
 - آبی کوری: اختلال نادری در تشخیص رنگ که در آن شخص مبتلا، به نور آبی حساس نیست و آبی و سبز را با هم اشتباه می کند.
3- سه رنگ بینی نابهنجار: سه رنگ بینی نابهنجار یکی از انواع شایع کوررنگی است که در آن هر سه نوع سلول مخروطی فعال هستند ولی در اثر جهش، تحریک پذیری یکی از آن ها نسبت به طیف نور تغییر یافته  است.
 - قرمز دشواربینی: یکی از این حالات است که حساسیت گیرنده های رنگ قرمز تغییر می یابد و تشخیص دو رنگ قرمز و سبز (زیرا طول موج هایشان به هم نزدیک تر است) را برای فرد دشوار می کند.
 - سبزدشواربینی: نوع بسیار شایعی از کوررنگی است که در آن تشخیص دو رنگ قرمز و سبز به علت کاهش حساسیت گیرنده های رنگ سبز دشوار می شود.
 - آبی دشواربینی: نوع نادری است که در آن حساسیت سلول های مخروطی فرد نسبت به رنگ آبی کاهش می یابد و فرد در تشخیص رنگ های زرد و آبی دچار مشکل می شود. بر خلاف سایر گونه ها، آبی دشوار بینی وابسته به جنس نیست و تعداد زنان و مردان مبتلا به آن همسان است.


تشخیص
تشخیص کوررنگی اغلب با استفاده از چارت های رنگی بنام "صفحات آزمون ایشی هارا " انجام می شود. در این صفحات اعدادی متشکل از نقطه های رنگی در زمینه ای متشکل از نقاطی به رنگ دیگر قرار گرفته اند که تشخیص آن ها برای افراد کوررنگ مشکل است. در صورتیکه مشکلی در دید رنگی بیمار تشخیص داده شود از تست های دقیق تر استفاده می شود.


 برای مشاهده مجموعه فایل های ضمیمه اینجا کلیک کنید.

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه و تنظیم: نسرین صادقی