آلفای ذهنی چیه؟
در حقیقت عبارت است از استفاده از مسائل ذهنی و روانی که بر عملکرد انسان تاثیر بسیار مثبتی می گذارد.
تجسم ذهنی برای عملکرد موثر، کسب اعتماد به نفس، تفکر مثبت، کنترل اضطراب و هیجانات و حفظ طراوت و روحیه بهترین شیوه و فوق العاده است.
آلفای ذهنی موقعیت خاصی از مغز است که در آن فرکانس امواج مغزی کاهش می یابد و به هشت تا دوازده سیکل در ثانیه می رسد، در این حالت فرد به تمرکز فوق العاده ای دست می یابد و قادر خواهد بود به موضوع مورد علاقه اش فکر کند و از هجوم افکار مزاحم رهایی یابد.
فرضا شما می توانید تجسم کنید که در جلسه کنکور نشسته اید و با لذت امتحان می دهید و همه تست ها را به خوبی پاسخ می دهید. این تجسم به مرور انرژی شما را برای قبولی در کنکور به بهترین شیوه متمرکز می کند و انگیزه شما برای درس خواندن و قبولی به حد اعلا می رساند.
1- امواج بتا:
اولین موج است و فرکانس آن بیشتر از 13 هرتز در ثانیه یا نوسان در ثانیه است. در حالت بیداری امواج مغز در حالت بتا است. هنگام تمرکز، توجه و دقت، تفکر و حل مساله، مذاکره، راه رفتن و یا رانندگی فرکانس امواج مغزی در محدوده بتا می باشد. هرچه قدر کارها با آرامش بیشتری صورت گیرد امواج در قسمت های پایینی قرار می گیرد و چنانچه همراه با هیجان شدید و یا استرس باشد امواج مغزی بالا می رود و گاهی اوقات تا 60 نوسان در ثانیه هم خواهد رسید.
2- امواج آلفا:
هنگامی که چشم ها بسته می شود، در افراد بالغ عضلات شل و چشم ها ریلکس هستند ولی هنوز نسبت به محیط آگاهی دارد امواج مغزی بین 12-8 نوسان در ثانیه قرار می گیرد که به آن آلفا می گویند. هنگامی که مغز در حالت آرامش و استراحت باشد و مغز اطلاعات بینایی را پردازش نمی كند امواج آلفا نمایان می گردد.
امواج بتا در جلو سر قابل اندازه گیری هستند و امواج آلفا در قسمت پس سر قابل اندازه گیری می باشند. هنگامی که در حالت ریلکسیشن قرار می گیریم یا مراقبه انجام می دهیم ریتم امواج مغزی در حالت آلفا قرار دارد. هر چه قدر به آرامش فکری و جسمی بیشتری فرو رویم در سطح عمقی تری از آلفا قرار می گیریم.
3-امواج تتا
امواج تتا بین 8-4 نوسان در ثانیه می باشند.در کودکان تا سن 13 سالگی و در حالت بیداری هم دیده می شوند. ولی در بزرگسالان پس از وارد شدن به خواب ظاهر می گردد. در بعضی از مراقبه های عمیق این امواج نمایان می شوند. این امواج در ناحیه گیجگاهی ظاهر می شود.
4- امواج دلتا
فرکانس این امواج 4-0/5 نوسان در ثانیه است. در خواب بسیار عمیق و نوزادان دیده می شود.
هر یك از چهار موج اصلی مربوط به سطح متفاوتی از آگاهی است و هركدام فواید جداگانه ای دارد.
چهار موج اصلی مغز را می توان به چهار دنده یك اتومبیل تشبیه كرد.
موج دلتا (آهسته ترین موج) دنده اول است. تتا دنده دوم، آلفا دنده سوم و بتا دنده چهارم است.
تمام داده هایی که وارد مغز می شود در حالت امواج بتا پردازش می شوند و آنچه را بخواهد وارد نیمکره سمت راست می کند. نیمکره سمت راست همان ناخودآگاه است و بیشتر مربوط به احساسات و عواطف می باشد. هنگامی که وارد حالت آلفا می شویم اطلاعاتی که وارد مغز می شود بدون پردازش نیمکره چپ وارد مغز می شود.
حالت آلفا پایه و دروازه ورود به سمت نیروهای برتر یا ناخودآگاه است و حالت مشترک در بین تمام قبایل و ادیان جهت دعا و ارتباط با دنیای ماوراء می باشد.
در حالت نماز ودعا وراز ونیاز معمولاً چراغ ها را خاموش می کنند.
حالت آلفا وضعیت هوشیاری مضاعف است یعنی در این حالت ما از هوشیاری بیشتری برخوردار هستیم و آنچه را فکر می کنیم واضح تر و روشن تر برایمان نمایان می گردد و بهتر می توانیم ببینیم؛ فکر کنیم و بیندیشیم.
در این وضعیت تمرکز بیشتر می شود به همین دلیل از آن برای یادگیری استفاده می کنند و به همین دلیل زمانی که چشمان شما بسته می شود شما وارد حالت آلفا شده اید.
قرار گرفتن در سطح امواج آلفا یعنی به کار گرفتن و استفاده از توانائی های نیمکره راست مغز
نیمکره راست مغز کلید اصلی است چرا که نیمکره راست در تماس با شعور حاکم بر عالم(منبع خلق و پدید آورندگی) قرار دارد و بنابراین خلاق و پدیدآورنده است.
هرجا که مشکلی وجود داشته باشد، نیمکره راست راه حل خلق میکند.
هرجا عیب و نقصی وجود داشته باشد، نیمکره راست سلامتی و بی عیبی ایجاد مینماید.
هرجا که تضاد و ناهماهنگی وجود داشته باشد، نیمکره راست هماهنگی و توازن پدید می آورد.
در واقع در این متد با فرو بردن مغز شما در حالت آلفا میزان استفاده ازنیمکره راست مغز به حداکثر می رسد.
با قرار گرفتن در سطح امواج مغزی آلفا، تعداد ضربان قلب، مصرف اکسیژن توسط سلول های بدن و دفع دی اکسید کربن کاهش می یابد، متابولیسم بدن آهسته تر می شود و فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک نیز کاهش می یابد. کاهش سطح لاکتات خون به مراتب محسوس تر است. درحالی که سطح این ماده در خون افراد دچار تنش های عصبی و اضطراب به طور مشخص بالا است.
زمانی که مغز امواج آلفا ساطع می َکند، فرآیندی مخالف با فعالیت سیستم ترشح کننده آدرنالین اتفاق می افتد.
خودتان را در آینده مجسم کنید: مثلاً تصور کنید که مثل زبان مادریتان می توانید با انگلیسی زبان ها هم صحبت کنید. تصور کنید که همه می خواهند مثل شما انگلیسی صحبت کنند. فکر کنید که دیگر می توانید به راحتی با افرادی از سرتاسر دنیا مکاتبه کنید. تصور کنید که وقتی آشنایان شما با مشکلی در زمینه زبان مواجه می شوند، به شما مراجعه می کنند. این تصورات کمک می کنند تا انگیزه لازم برای فراگیری زبان در شما شکل بگیرد. باید بدانید که شما می توانید به خوبی زبان انگلیسی را بیاموزید و به آن مسلط شوید.
چگونه وارد حالت آلفا شویم؟
هنگامی که چشم بسته شود ما وارد حالت آلفا می شویم. در این حالت هر چه قدر بدن شل تر و رها تر باشد؛ عمیق تر می گردد. بعضی از افراد از شمارش معکوس استفاده می کنند. مطمئن ترین این روشها انجام تکنیک های ریلکسیشن می باشد. مخصوصا ریلکسیشن پیش رونده و تدریجی یکی از روش هایی است که شما را مطمئناً وارد این حالت خواهد کرد.
صبح كه از خواب بیدار می شوید، نخست به حمام بروید و بعد از استحمام، دوباره در بسترتان دراز بكشید. بعد چشمانتان را ببندید و به آرامی به سوی بالا به طرف ابروهایتان ( به سمت پرده نمایشی ذهن )حركت دهید و آنها را در همانجا ثابت نگه دارید. سپس آهسته شروع به شمارش معكوس كنید
به مدت ده روز از 100 تا 1 به صورت معكوس بشمارید
به مدت ده روز بعدی از 50 تا 1 به صورت معكوس بشمارید
به مدت ده روز بعدی از 25 تا 1 به صورت معكوس بشمارید
به مدت ده روزبعدی از 10 تا 1 به صورت معكوس بشمارید.
بعد از آن بلافاصله با شمارش از 5 تا 1 به سطح آلفا وارد می شوید.
هنگام شمارش،خودتان را در جائیكه باصفا و آرامش بخش است تصور كنید( كنار دریا، جنگل یا هرجای لذت آفرین دیگر.)
- من همواره از هوش، شهامت و ذكاوت سرشارم.
- من به فرایند زندگی اعتماد دارم و ایمن هستم.
- من خودم را دوست دارم و تایید می كنم.
- من از آرامش الهی سر شارم.
- من دارای حافظه عالی و قدرتمند هستم.
- تمركز من فوق العاده است.
- من با عشق و علاقه مطالعه می كنم.
- من با محبت به خودم توازن می بخشم.
- خواندن و مطالعه كردن به من احساس آرامش می دهد.
- من خوب و راحت مطالعه میكنم و خوب و راحت یاد می گیرم.
- من در جلسه امتحان بخوبی مطالب را از ذهنم به برگه امتحان منتقل می كنم.
- من از درس خواندن و امتحان دادن لذت می برم.
- من نسبت به خود صادق هستم، من مسئول پیشرفت خودم هستم.
در ذهنتان به خود یادآوری كنید كه وقتی شما به شماره 5 رسیدید و چشمانتان را باز كردید، احساس هشیاری و نشاط كاملی خواهید كرد. در شماره 3 این یادآوری را تكرار كنید. هنگامی كه به شماره 5 رسیدید چشمانتان را باز می كنید، به ذهناً تأكید كنید: (من كاملاً هشیار و با نشاط هستم)
بعد از چهل روز شما می توانید در هرزمان و مكانی با بستن چشم هایتان و شمارش معكوس از 5 تا 1 هم در سطح آلفا قرار بگیرید.
بهتر است این تکنیک رفتن به سطح آلفا را صبح و ظهر وشب انجام دهید. هم چنین قبل از مطالعه، قبل از هر کلاس درس، شب امتحان، وقبل از هر آزمون از آن استفاده کنید واز تمرکز حواس خود لذت ببرید.
چه خوب است که عادت کنید دائماً در فاز مثبت ودر سطح آلفا باشید وخوشا آنان که دائم در فاز مثبت وآلفای ذهنی هستند.
وخلاصه اینکه صرفا تکیه بر توانائی ودانائی کافی نیست :
یادتان باشد در بحث یادگیری که اوج یادگیری 50 الی90 دقیقه می باشد ، پس از آن باید تغییری ایجاد شود. مغز باید استراحتی کند تا بتواند همان کیفیت قبلییادگیری در سطح آلفا چگونه است؟ یادگیری را داشته باشد.
منظور از یادگیری درسطح آلفا مرور کردن مطالبی است که قبلاً خوانده اید. 15 دقیقه
شما پس از اینکه مثلا 50 دقیقه درس خواندید باید تغییری در وضعیتتان بدهید تا مغز استراحت کند.
بهتر است با استفاده از تکنیکهای یادگیری و آلفای ذهنی وارد این موقعیت شوید و مطالبی که خوانده اید را مجدداً مرور کنید.
سعی کنید تصاویر آنها را ببینید؛ کلمات را رنگی ببینید و جدولها و حتی اینکه جملات کجای صفحه نوشته شده بودند را در ذهنتان به تصویر بكشید.
در ذهنتان پس از اینکه در موقعیت آلفا قرار گرفتید به صورت ذهنی کتاب را ورق بزنید و بخوانید.
اگر مطالبی را فراموش کردید پس از اینکه از وضعیت آلفا خارج شدید آن مطلب را مجدداً مطالعه کنید.
وارد شدن به موقعیت آلفا و مرور مطالب درسی نباید بیش از 15 -10 دقیقه طول بکشد.
با استفاده از تکنیک آلفا شما می توانید در 6 ساعت، 5 ساعت خواندن مفید و موثر داشته باشید.