تبیان، دستیار زندگی
هدف دانش آموزان از انجام این پژوهش مطالعه در مورد هویج و بررسی روش های مختلف پخت آن جهت تعیین ماندگاری بیشتر ویتامین سی بود....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

روش های پخت هویج جهت ماندگاری بیشتر ویتامین سی

روش های پخت هویج جهت ماندگاری بیشتر ویتامین سی

یازدهمین دوره از پروژه  های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح  ها و ایده  های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده  های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح  های جدید شما عزیزان هستیم.


نام ایده: بررسی روش های مختلف پخت هویج جهت تعیین ماندگاری بیشتر ویتامین c
نام ارائه دهنده/دهندگان: فرناز ساحری
زمینه و نوع پروژه: علوم تجربی
درجه سختی: متوسط
نام مدرسه: مجتمع آموزشی حضرت معصومه (س)


چکیده
هدف دانش آموزان از انجام این پژوهش مطالعه در مورد هویج و بررسی روش های مختلف پخت آن جهت تعیین ماندگاری بیشتر ویتامین سی بود.

هدف
هدف دانش آموزان از انجام این پژوهش مطالعه در مورد هویج و روش های نوین نگهداری آن است. آن ها با مطالعه کتب و سایت های اینترنتی به ارائه روش های نوین در مورد نگهداری هویج پرداختند. همچنین دانش آموزان با پختن هویج در دماهای مختلف به بررسی بیشترین ویتامین سی هویج در دماهای مختلف پرداختند. آن ها ابتدا تعدادی هویج را پاک کرده و به اندازه های مساوی تقسیم کردند، سپس آن ها را در دماهای مختلف درون آب ریخته و جوشاندند سپس میزان ویتامین سی هر کدام از آن ها در دماهای مختلف را یادداشت کردند و دمای مناسب را برای پخت هویج محاسبه کردند.

روش های پخت هویج جهت ماندگاری بیشتر ویتامین سی


 مقدمه
هویج یا گَزَر (زردک) گیاهی خوراکی و دوساله از خانواده چتریان است. هویج معمولاً به رنگ نارنجی یا سفید، یا مخلوطی از قرمز و سفید است و تازه آن بافتی خشک و ترد دارد. هویج یک سبزی ریشه  دار و یا غده ای خوراکی است که می  توان آن را خام یا خردشده یا رنده  شده در سالاد خورد و بیشتر در پخت سوپ  ها و خورش  ها کاربرد دارد.

بتاکاروتن، دوپاری از ویتامین آ، در هویج به  فراوانی یافت می  شود و رنگ نارنجی خاصّ این سبزی نیز به همین خاطر است. به  علاوه هویج منبعی غنی از فیبر خوراکی، آنتی  اکسیدان  ها و موادّ معدنی به  شمار می  رود. همان  گونه که در تصویر دیده می  شود، هویج می تواند به  طور مصنوعی در رنگ  های گوناگونی به عمل بیاید. در افسانه  ها آمده  است که این سبزی به انسان قدرت بینایی در شب می  دهد. کمبود ویتامین آ باعث ضعف بینایی می  شود؛ امّا با بازگرداندن این ویتامین به رژیم غذایی می  توان مشکل را برطرف کرد.
 
هویج در رنگ های مختلف
هویج دارای ویتامین  های آ و ب و ث، بتاکاروتن (ماده  ای که موجب نارنجی شدن آن می  شود) و مواد معدنی مختلف است.
هویج ماده ای سرشار از کاروتنوئید هاست که مهم ترین آن بتاکاروتن است. این ماده غذایی در داخل سلول های هویج موجود است و برای دسترسی آسان تر به بتاکاروتن ها می توان از هویج پخته و خرد شده، استفاده نمود.

هویج به دلیل دارا بودن کاروتنوئیدهای فراوان که قابلیت تبدیل به ویتامین A را دارند، منبع غنی از این ویتامین است و در جلوگیری از سرطان بسیار موثر می باشد همچنین کاروتنوئیدها سبب تقویت ارتباط بین سلولی شده و علاوه بر کاروتنوئید، دارای 6 درصد مواد قندی، 2 گرم فیبر و اسید فولیک نیز می باشد.

بهتر است هویج در کنار چربی هایی از قبیل شیر، پنیر، کره، خامه و روغن و روزانه 200 گرم و 100 گرم مصرف گردد. همچنین توصیه می شود پوست هویج به دلیل تماس مستقیم با خاک و احتمال ایجاد بیماری گرفته می شود.

مهارت  های کسب شده
1. استفاده پیشرفته از موتورهای جستجو در اینترنت و به زبان انگلیسی
2. آشنایی با خواص هویج
3. آشنایی با روش های پخت هویج

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه: مهدی رحمانی
تنظیم: نسرین صادقی