تبیان، دستیار زندگی
هر چه به زمان برگزاری آزمون سراسری نزدیک تر می شویم، حساسیت در نوع برنامه ریزی و دقت مطالعه برای کنکور در روزهای باقی مانده، بیشتر و بهتر احساس می شود...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

در روزهای باقی مانده تا آزمون سراسری چه کار کنیم؟ - قسمت اول


هر چه به زمان برگزاری آزمون سراسری نزدیک تر می شویم، حساسیت در نوع برنامه ریزی و دقت مطالعه برای کنکور در روزهای باقی مانده، بیشتر و بهتر احساس می شود.

کنکور

روزهای نزدیک کنکور برای داوطلبان و اولیای آن ها از اهمیت خاصی برخوردار است، زیرا بی هیچ تردید در روزهای باقی مانده، لازم است که بهترین انتخاب ها را داشته باشید تا نتیجه دلخواه را بگیرید، به همین دلیل، هر انتخاب نادرست یا "اجرای آزمون و خطاهای بی حاصل" و "وقت سوز" می تواند تأثیرات مخربی بر نتیجه نهایی شما داشته باشد. همه شما، کم یا بیش، برای موفقیت در آزمون های سراسری، برنامه ها و تصمیمات مهمی را اتخاذ کرده اید. امروز حتماً به درستی یا نادرستی اعمال و کار آمدی یا ناکار آمدی این برنامه ها پی برده اید، بنابراین، اهمیت انتخاب های درست را بیش از پیش درک کرده اید.


شما عزیزان باید توجه داشته باشید که داوطلبان موفق برای روزهای نزدیک کنکور، مشابه سایر روزها، برنامه دارند و به وظیفه فکر می کنند تا به نتیجه برسند. در واقع، باید به خوبی متوجه باشید که برنامه ریزی و نحوه مطالعه شما در این روزهای آخر باید دقیق تر و بهتر باشد و هر چه به کنکور نزدیک تر می شوید باید برنامه خود را بر اساس اولویت تست زنی و رفع اشکال خود در دروس مختلف تغییر دهید. پراکنده کاری نکنید و حول برنامه خویش که بیشتر به آزمون اصلاح (try and true) تکیه دارد، متمرکز شوید. شما باید در تست زدن و رفع اشکال در درس هایی که در تست زنی آن ها نتیجه خوبی نگرفته اید، اختصاص دهید.


برای موفقیت بیشتر و بهتر نتیجه گرفتن از مطالعه و کارتان، به اصل (عادی بودن) معتقد باشید و بدانید با بی خوابی و شب بیداری یا فشرده کاری در چند روز، تغییر زیادی در نتیجه آزمون شما حاصل نخواهد شد. بنابراین، برنامه (آهسته و پیوسته) خود را ادامه دهید. حتی اگر در سطح متوسط یا پایین قرار داشته باشید. مواظب سلامتی جسم و روح خود در این روزهای باقی مانده باشید و حتماً خواب کافی در شب را فراموش نکنید. همان طور که اشاره شد، مهم ترین کاری که شما باید در چند هفته آخر انجام دهید، بیشتر مرور و رفع اشکال از طریق تست زدن است. برای انجام این کار، باید چند اصل را رعایت کنید.

کنکور


1- قبل از هر چیز به عنوان آخرین مرور، نگاهی به خلاصه ها و نکاتی که به عنوان مطالب مهم جمع آوری و یادداشت کرده اید، بیندازید و مطمئن شوید که تمام آن ها را به خوبی می دانید. اگر متوجه شدید که برخی از این مطالب برای شما کاملاً قابل فهم نیست، حتماً رفع اشکال کنید تا در مراحل بعدی مشکلی نداشته باشید. مرور از لحاظ علمی، زمان خاصی دارد، ولی اجرای این زمان ها شاید برای بسیاری از دانش آموزان دشوار باشد، به همین دلیل، در این مرحله نباید وسواس به خرج دهید. فقط هدف این است که شخص از حافظه کوتاه مدت خود استفاده کند و برای مرحله بعد نیز آماده شود.


الف- اصولی که پیش از مطالعه باید در نظر گرفت، شامل مواردی چون: تعیین هدف و انگیزه مطالعه، مدت زمان لازم، مقدار مورد مطالعه و اجتناب از برخی موارد از جمله پر بودن معده، اضطراب های نابجا و تخیلات است.


ب - اصولی که پیش از مطالعه باید در نظرگرفت، شامل مواردی چون: مطالعه فعال و جدی، حفظ آرامش، دوری از عوامل اخلال گر (جلسات خانوادگی، صدای تلویزیون و رادیو و محیط پر سر و صدا و ... )، ترک  افکار منفی از طریق تمرکز حواس، دادن استراحت به خود هنگام مطالعه (هر 45 دقیقه تا یک ساعت 10 دقیقه لازم به نظر می رسد) است.


پ  - عمدتاً انسان، مطالب عمیق و استدلالی (مثل ریاضی، آمار، حسابداری) را در اوایل روز و بعد از استراحت بهتر یاد می گیرد و مطالب نظری (مثل: فلسفه، زیست شناسی، منطق) را بعد از ظهر بهتر یاد می گیرید و مطالب ذوقی (مثل زبان، قواعد دستوری و نظری صرف، ادبیات فارسی، زبان انگلیسی، تاریخ و جغرافیا) را در شب، بهتر یاد می گیرد.


ت  - در طول مطالعه حافظه تصویری (چشمی) را فعال کنید. کد گذاری، رمز گذاری، علامت گذاری و واژه سازی، روش های خوبی برای به خاطر آوردن مجدد موضوعاتی است که آن ها را مطالعه کرده اید.
2- پس از مرور سعی کنید که تعدادی از سوالات تشریحی را حل کنید. انجام این کار به ذهن شما، آمادگی بیشتری می دهد و یکی از بهترین راه های سنجش و ارزیابی خود است. تعداد این تمرین ها، بستگی به قوت و ضعف شما در آن درس دارد. بنابراین، اگر احساس کردید که در یکی از درس ها احتیاج بیشتری به حل تمرین های تشریحی دارید یا اگر متوجه شدید که حل این گونه تمرین ها درصد یادگیری شما را بالاتر می برد، حتماً وقت بیشتری را برای انجام این کار اختصاص دهید.

کنکور

پس از حل سوالات تشریحی به سراغ حل تمرین های تستی بروید به طور کلی، تست ها به دو نوع سراسری و آزاد و تألیفی تقسیم می شوند. تست های سراسری و آزاد، تست هایی استاندارد هستند که حل آن ها باعث می شود با کنکورها و طرز تفکر طراحان کنکور در سال های گذشته آشنا شویم.

پس توصیه ما به شما این است که ابتدا به سراغ این نوع تست ها بروید و پس از تسلط کامل پیدا کردن بر این تست ها و در صورت داشتن وقت کافی به سراغ تست های تألیفی بروید. زیرا معمولاً این تست ها حاوی دام های آموزشی و نکات خاصی هستند که دانستن آن ها نیز ممکن است برای شما مفید و راه گشا باشد.

البته اگر مشکل وقت و زمان دارید بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که فقط تست های آزمون سراسری و سایر آزمون های سازمان سنجش را پاسخ دهید. تجربه نشان داده است که نزدیک ترین سوالات به سوالات کنکور، همین تست ها هستند.

در تست زنی و آزمون های خانگی حتماً به نکات زیر توجه کنید تا در جلسه امتحان به راحتی، به سوالات پاسخ دهید:

الف - بررسی اجمالی از سوال ها داشته باشید.
سوال ها را به طور اجمالی بررسی کنید. راهنمایی ها را به دقت بخوانید و متوجه تعداد سوال ها باشید و وقت خود را طبق ارزش سوال ها زمان بندی کنید. این بررسی اجمالی می تواند کمک زیادی به شما بکند و از احتمال بروز اشتباه در درک سوالات جلوگیری نمایید. همچنین این کار، گام اساسی برای شروع کار تست زنی است.


ب -  زمان را در نظر داشته باشید.
زمان، یکی از عواملی است که قبل از تست زدن و پاسخ گویی به آزمون های تستی باید مد نظر باشد. سعی کنید که وقت خود را با توجه به ارزش هر سوال، زمان بندی کنید. بسیار مهم است که مدت زمانی را که برای پاسخگویی به هر سوال در نظر می گیرید، با مدت زمانی که برای پاسخگویی آن سوال تعیین شده است، هماهنگ باشد.


پ  - سرعت عمل داشته باشید.
برخی از افراد در انجام کارهایشان سرعت کمتری دارند. این افراد بنا به دلایلی میزانی از وقت خود را هدر می دهند. این زمان های از دست رفته در برخی از کارها و فعالیت ها چندان مشهود نیست، ولی در کارهایی چون تست زنی و به ویژه سر جلسه کنکور، اهمیت اساسی دارد.

معمولاً کسانی که تمرکز بیشتری دارند و مطالب را خوب خوانده باشند، در پاسخ گویی حضور ذهن دارند و با سرعت عمل بیشتری پیش می روند. ولی برخی از افراد به دلیل کندی عمل و نه به خاطر فقدان تمرکز، وقت را از دست می دهند.

این افراد باید بیشتر و بیشتر تمرین کنند و سرعت عمل خود را افزایش دهند. برای انجام این کار، بهتر است که آن ها علت کندی عمل خود را تشخیص دهند و اقدام به رفع آن کنند. برای انجام افزایش سرعت عمل می توانید زمانی را برای انجام کارهای خود و به ویژه تست زدن اختصاص دهید و سپس سعی کنید که در این فاصله تعدادی تست بزنید، و بعد از آن، رفته رفته سعی کنید تعداد تست هایی را که در این فاصله زمانی می زنید، افزایش دهید.

کنکور

ت  - دقت کنید.
اکثر اشتباهاتی که در هنگام تست زدن پیش می آید مربوط به افعال جملات است. سوالاتی که آخرشان با کلماتی چون می شود و نمی شود، است و نیست و می باشد و نمی باشد و ... تمام می شودف ممکن است که داوطلب را دچار خطا کند. عدم دقت در هنگام تست زدن موجب می شود که فرد گزینه اشتباه را انتخاب کند، نکته دیگر اینکه در آزمون های چهارگزینه ای معمولاً هار گزینه شباهت زیادی به هم دارد و ممکن است که داوطلب با خواندن اولیه گزینه، آن را صحیح بداند و از خواندن سه گزینه دیگر خودداری کند. توجه داشته باشید که چهار گزینه را حتماً بخوانید و با مقایسه آن ها با یکدیگر پاسخ صحیح را انتخاب کنید.


ث- در سوالات جور کردنی بتدریج که موارد را با هم جور می کنید آن ها را حذف کنید.
با به کار گیری این روش، پاسخ ها کمتر خواهند شد و احتمال کاربرد مجدد آن ها کاهش خواهد یافت.  در موقع حدس زدن، معمولاً اولین حدس شما درست است، بنابراین، زیاد وسواس به خرج ندهید تا جواب را عوض کنید، مگر در واقعی که مطمئن هستید.

پاسخ هایی را که می بینید غلط است کنار بگذارید و بدین طریق تعداد پاسخ ها را محدود کنید تا احتمال پیدا کردن پاسخ صحیح را بیشتر کنید. سوالات آسان را زودتر جواب دهید. اگر احساس می کنید که سوالی پیچیده است، وقت خودتان را زیاد روی آن سوال تلف نکنید، بلکه کنار آن علامت بگذارید تا بعداً به آن پاسخ دهید.


ج - به سوالات به صورت تصادفی و شانسی پاسخ ندهید
تا جایی که امکان دارد از انتخاب پاسخ های تصادفی پرهیز کنید. در نهایت پاسخ ها را مرور کنید، اما سعی در عوض کردن آن پاسخ ها نداشته باشید. سوالاتی را که احساس می کنید اشتباه پاسخ داده اید، یک بار دیگر بررسی کنید و به عقب برگردید و دوباره با دقت بیشتری مطالب مربوط به آن را بخوانید تا اشکال برطرف شود.

خلاصه ای از آنچه را که در پاسخگویی به سوالات چهار گزینه ای و انتخاب گزینه صحیح، لازم می شود، مدتی همراه خود داشته باشید و مرور کنید. به این ترتیب، موارد بیشتر در ذهنتان حک خواهد شد و سر جلسه آزمون، بهتر خواهید توانست آن را رعایت کنید.

کنکور

چ - با سوالات تستی، بیشتر آشنا شوید
علاوه بر مطالعه دقیق، آنچه در کنکور اهمیت دارد، آشنایی با سوالات تستی است. مسلما کسی که با شیوه پاسخ به سوالات تستی آشنایی داشته باشد، در آزمون بهتر عمل می کند تا افرادی که هیچگونه آشنایی با این شیوه نداشته باشند، و این امر با تمرین آسان می شود. در ضمن، وقت باقی مانده بهترین زمان ممکن برای تست زدن و آشنایی با سوالاتی است که ممکن است در آزمون با آن ها مواجه شوید.

ادامه دارد ...

مرکز یادگیری سایت تبیان تنظیم:نیلوفر یاقوتی