تبیان، دستیار زندگی
در همه کشور های دنیا وقتی زوجی تصمیم به زندگی مشترک می گیرند، یکی از مسائل مهم تهیه لوازم اولیه زندگی است، این روزها این موضوع یکی از بزرگترین دغدغه های خانواده هاست.در ادامه مطلب به نوع و مقدار جهزیه در اسلام و کشورهای مختلف دنیا می پردازیم.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

رسم جهیزیه در کشورهای مختلف

در همه کشور های دنیا وقتی زوجی تصمیم به زندگی مشترک می گیرند، یکی از مسائل مهم تهیه لوازم اولیه زندگی است، این روزها این موضوع یکی از بزرگترین دغدغه های خانواده هاست.در ادامه مطلب به نوع و مقدار جهیزیه در اسلام و کشورهای مختلف دنیا می پردازیم.

فرآوری: سارا تیموری - بخش کلوب ازدواج تبیان
جهیزیه

خرید جهیزیه با حلال ترین مال، مهریه!

اگر قرار به اصلاح تهیه جهیزیه و برگزاری مراسم عرفی باشد، بهترین پیشنهاد برای تامین جهیزیه را می توانیم در سنت پیامبر بیابیم: پیامبر اکرم (ص) جهیزیه را از دارایی شخصی حضرت فاطمه (س) تامین فرمود،   همان دارایی ای که تحت عنوان مهریه از داماد گرفته شده بود: حضرت على (ع) فرمود که بنا به دستور رسول خدا (ص) سلاح جنگى خویش را به چهار صد و هشتاد درهم فروختم و پول آن را (بابت مهریه) در اختیار پیغمبر اکرم (ص) گذاشتم. پیغمبر اکرم (ص) مشتى از آن مبلغ را به دست مبارک برداشت و به «بلال» دستور داد تا بوى خوش (عطر و طیب) از آن بخرد. و مبلغی دیگر هم به دیگران داد تا جهیزیه حضرت زهرا (س) را فراهم نمایند. (فضائل پنج تن علیهم السلام در صحاح ششگانه اهل سنت، ج 2، 404، باب 90، زفاف على و فاطمه علیهماالسلام، ص: 395)
به این صورت جهیزیه با حلال ترین مال یعنی مهریه تامین شد و علاوه بر آنکه هزینه جدیدی بر گردن مرد بار نشد، مهریه نیز نقدا در ابتدای زندگی پرداخت شد. ضمنا بدان جهت که هزینه جهیزیه، در این روش از مال شرعی خود زن پرداخت می شود حق انتخاب و تدبیر با خود اوست و سلیقه خود عروس لحاظ می گردد.

جهیزیه در کشورهای مختلف

حضرت على (ع) فرمود که بنا به دستور رسول خدا (ص) سلاح جنگى خویش را به چهار صد و هشتاد درهم فروختم و پول آن را (بابت مهریه) در اختیار پیغمبر اکرم (ص) گذاشتم. پیغمبر اکرم (ص) مشتى از آن مبلغ را به دست مبارک برداشت و به «بلال» دستور داد تا بوى خوش (عطر و طیب) از آن بخرد. و مبلغی دیگر هم به دیگران داد تا جهیزیه حضرت زهرا (س) را فراهم نمایند

اگر بخواهیم نگاهی به رسومات رایج در گوشه و کنار دنیا بیندازیم، بدون تردید باید بگوییم که کشورهای آسیایی بیش از کشورهای اروپایی و آمریکایی به رسوماتی که ازگذشته های دور مرسوم بوده است پایبندهستند.
برای مثال هند از جمله کشورهایی است که در آنجا تهیه جهیزیه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در کشور هند تهیه کالا ها و اجناس مورد نیاز و همچنین تامین پول نقد و طلا از طرف خانواده عروس به عنوان جهیزیه نه تنها در زمان ازدواج بلکه در مناسبت های مختلف پس از ازدواج و حتی گاهی تا پایان عمر پدر و مادر فرزند دختر ادامه دارد در واقع در خانواده های هندی جهیزیه به عنوان راهکاری برای گریز از فقر پسران است.
درگذشته در کشورهای اروپایی و آمریکایی برخلاف آنچه امروزه در این کشور ها مرسوم است، موقعیت اجتماعی داماد ملاکی برای تعیین مقدار جهیزیه بود و از این رو افرادی که توانایی مالی چندان خوبی نداشتند هرگز نمی توانستند با افرادی از طبقات بالای اجتماع ازدواج کنند که امروزه هیچ اثری از این باور دیرینه در فرهنگ کشورهای اروپایی و امریکایی یافت نمی شود، علی رغم اینکه این سنت در گذشته در کشورهای اروپایی بخشی از حقوق مدنی افراد محسوب می شد.
در کشورهای آسیای شرقی مانند چین، ژاپن، کره و برخی از دیگر کشورهای آسیایی رسم بر این است که چند روز پیش از مراسم ازدواج، خانواده داماد هدایایی شامل چای، میوه، غذاهای دریایی و همچنین گوشت را به عنوان هدیه ازدواج به عروس هدیه می کنند و در مقابل خانواده عروس هم جهیزیه مختصری که شامل لباس، جواهرات، وسایل آشپزخانه و وسایل دکوری است را به عنوان هدیه به داماد می دهند تا این دو جوان که قصد آغاز زندگی مشترک را دارند بتوانند با مقدمات اولیه زندگی که هر دو خانواده در اختیارشان قرار می دهند زندگی خود را آغاز کنند و تهیه دیگر ملزومات زندگی بر عهده خود آن ها خواهد بود.

اگر بخواهیم نگاهی به رسومات رایج در گوشه و کنار دنیا بیندازیم، بدون تردید باید بگوییم که کشورهای آسیایی بیش از کشورهای اروپایی و آمریکایی به رسوماتی که ازگذشته های دور مرسوم بوده است پایبندهستند

در کشورهای عرب زبان حاشیه خلیج فارس هم تهیه جهیزیه برعهده خانواده داماد است و در این کشور ها هرگونه لوازم و اثاثیه ای که از طرف خانواده دختر هدیه شود ناپسند تلقی می شود و به این ترتیب خانواده داماد نه تنها مسوولیت برگزاری مراسم ازدواج بلکه وظیفه تامین نیازهای اولیه برای آغاز زندگی مشترک فرزند خود را نیز برعهده دارند.
آنچه جامعه ما را از جوامع غربی متمایز می سازد این است که اگرچه امروزه در کشورهای اروپایی و آمریکایی جوانان خودشان مسئولیت تهیه لوازم ضروری برای آغاز یک زندگی مشترک را برعهده می گیرند،
اما در مقابل در کشور ما جهیزیه قدم فرا تر از آماده سازی لوازم ضروری و حتی غیرضروری گذاشته است تا جایی که در بسیاری از خانواده ها حتی مارک کالاهای تهیه شده به عنوان جهیزیه نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و به این ترتیب در برخی از خانواده ها هزینه اختصاص یافته برای تهیه جهیزیه گاه به بیش از ده ها میلیون تومان افزایش یافته و خانواده ها وسایلی را در جهیزیه دخترانشان تهیه می کنند که بسیاری از خانواده های قدیمی تنها با بخش کوچکی از آن سال های طولانی به زندگی مشترک خود ادامه داده اند و این در حالی است که حتی برخی از این کالا ها هیچ گاه مورد استفاده قرار نخواهد گرفت و قصد خانواده عروس از خرید این کالاهای غیرضروری این بوده است که به همه نشان دهند جهیزیه کامل و بی نقصی را برای فرزندشان تهیه کرده اند!

برای اطلاع از طرح همسان گزینی تبیان اینجا کلیک کنید


منابع: فردا نیوز
پورتال اینترنتی پارس


مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.