علل گرفتگی بینی چیست؟
برخی افراد که دچار گرفتگی بینی میشوند، ممکن است حتی تا هشت ماه نیز مدام دچار احتقان بینی شوند. گاهی مسئله با آلرژی بهاری کلید می خورد که به مرور به عفونت سینوس ها تبدیل میشود و پزشک برای مقابله با این مشکل، آنتی بیوتیک تجویز میکند. اما با وجود اینکه به نظر می رسد درد و التهاب بینی با کمک داروها برطرف میشود، اما عطسه، آبریزش بینی و احتقان جزئی مانند افراد آلرژیک همچنان ادامه دارد.
متاسفانه تعداد افرادی که بدون ابتلای به سرماخوردگی یا آلرژی به مواد حساسیت زا مانند گرده گل و گیاه دچار احتقان بینی هستند زیاد است. در واقع منظورمان این است که گرفتگی و احتقان بینی همیشه ناشی از آلرژی یا سرماخوردگی نیست. دلایل دیگری نیز برای مزمن شدن گرفتگی بینی وجود دارد که در این مطلب به آنها اشاره میکنیم.
علاوه بر مواد حساسیتزای رایج مانند گرده گیاهان، محرکهای محیطی مانند هوای سرد، عطر، هوای خشک و حتی دود سیگار باعث گرفتگی بینی میشوند
گرفتگی بینی در نتیجه استفاده بی رویه از اسپری های بینی
احتمالا شما نیز آخرین باری که دچار گرفتگی بینی گشتید، از اسپری های بینی استفاده کردید تا مشکل گرفتگی تان برطرف شود. احتمال دارد پزشک برای فردی که دچار این مشکل است، اسپری بینی تجویز کند و دستورالعمل خاصی ارائه دهد. اما اگر بدون تجویز پزشک، سراغ این اسپری ها بروید و به طور طولانی مدت و خودسرانه از آنها استفاده کنید، ممکن است دچار مشکل وابستگی بهاین اسپری ها و احتقان طولانی مدت بینی شوید.
معمولا اسپریهای ضداحتقان که بدون تجویز پزشک از داروخانهها خریداری میشوند، باید به مدت سه روز (و نه بیشتر) استفاده شوند. در غیر این صورت باعث بروز نوعی وابستگی بهاین داروها شده و دچار احتقان یا گرفتگی بینی مزمن میشوید. در این صورت حتی ممکن است که پزشک مجبور شود برای رفع این نوع وابستگی و اعتیاد به اسپری بینی، از داروهای استروئیدی (کورتونی) استفاده کند.
گرفتگی بینی در نتیجه کم کاری تیروئید
هیپوتیروئیدیسم یا کم کاری تیروئید در افرادی بروز میکند که غده تیروئیدشان به میزان کافی هورمونهای تیروئیدی را تولید نمیکند. این افراد از گرفتگی بینی، احتقان، ترشحات بینی، رینیت مزمن و عفونت مکرر سینوسها رنج می برند.
نتایج پژوهشی که در دانشگاه ماریلند انجام شده است نشان میدهد گرفتگی یا احتقان بینی معمولا همراه علائم دیگری مانند پوست خشک، لرز، کمبود انرژی، یبوست، نازک شدن موها و دردهای میگرنی همراه است. خوشبختانه زمانی که کم کاری تیروئید تشخیص داده میشود و با داروهای هورمونی تحت درمان قرار می گیرد، گرفتگی بینی نیز برطرف میشود.
گرفتگی بینی در نتیجه بارداری
بارداری لیستی از علائم ریز و درشت دارد، از حالت تهوع و ویار گرفته تا ورم قوزک پا و غیره. علاوه بر این علائم رایج، آبریزش بینی نیز دور از ذهن نیست. به عقیده محققان بارداری در برخی خانمها باعث ایجاد تورم در غشای بینی شده و احتقان، عطسه و حتی خونریزی بینی ایجاد میکند. این علائم ممکن است در خانمهایی بروز کند که اتفاقا از سلامتی خوبی نیز برخوردار هستند، یعنی اینکه مخصوص افراد با شرایط سلامتی ضعیفتر نیست.
این مشکل رینیت بارداری نام دارد و در نتیجه افزایش تولید هورمونهای پروژسترون و استروژن بروز میکند. در واقع افزایش این هورمونها باعث متورم شدن غشای بینی، گرفتگی بینی، عطسه و آبریزیش بینی میشود. اگر باردار هستید و دچار این مشکلات شدهاید، بهتر است یک دستگاه بخور در اتاق خوابتان تعبیه کنید تا مشکل گرفتگی بینی تان اندکی برطرف شود.
گرفتگی بینی در نتیجه پولیپ بینی
کلمه پولیپ باعث نگرانی و دلهره میشود، اما پولیپها بافتهای اضافهای به شکل قطرات آب، غیر دردناک و غیرسرطانی هستند و در طول جداره سینوسها و در دهانه حفره بینی رشد میکنند و باعث ایجاد انسداد در مجاری تنفسی میشوند.
نتایج پژوهشی که در انستیتوی ملی سلامت فرانسه انجام شده است نشان میدهد بروز پولیپ بینی مسئله آزاردهندهای است که باعث کاهش حس بویایی و چشایی شده و احتقان مزمن ایجاد میکند. این پولیپ ها معمولا در بیمارانی که از آسم، آلرژیها و سینوزیت رنج می برند بیشتر است.
نتایج پژوهشی نشان میدهد گرفتگی یا احتقان بینی معمولا همراه علائم دیگری مانند پوست خشک، لرز، کمبود انرژی، یبوست، نازک شدن موها و دردهای میگرنی همراه است
گرفتگی بینی در نتیجه سینوزیت باکتریایی
اگر شما از مشکل گرفتگی بینی، درد سینوس ها، تب و خلط بینی (به صورت رنگی) رنج میبرید احتمال دارد دچار مشکل سینوزیت باکتریایی شده باشد. بر خلاف سرماخوردگی های رایج که منشا ویروسی دارند، به سختی می توان با سینوزیت باکتری ها مقابله کرد. در واقع نمی توان صرفا با اتکا به استراحت و مصرف سوپ مرغ مشکل را درمان کرد.
اگر بینی تان می گیرد و این احتقان چندین هفته ادامه پیدا میکند یا به طور مرتب سرما می خورید، حتما به پزشک مراجعه کنید. عفونت سینوس ها با آنتی بیوتیک ها قابل درمان است.
گرفتگی بینی در نتیجه محرکهای محیطی
علاوه بر آلرژن های رایج (مواد حساسیت زا) مانند موی حیوانات خانگی و گرده گل و گیاه، محرکهای دیگری نیز در محیط پیرامون ما وجود دارند که باعث گرفتگی بینی مزمن و طولانی مدت میشوند.
به گفته محققان دانشگاه لویزویل آمریکا، محرکهای محیطی به سرعت باعث بروز التهاب بینی و رینیت غیرآلرژیک میشوند، به عنوان مثال رینیت وازوموتور غیرآلرژیک در نتیجه محرکهایی مانند هوای سرد، عطر، هوای خشک و حتی دود سیگار بروز میکند. بهترین کار این است که اگر متوجه چنین حساسیت هایی شدید، تا حد امکان خود را از محرکهای محیطی دور نگه دارید.