کنکور، برداشت اول، سکانس آخر: تست زنی
سعید، نگاهی به ساعت انداخت. وقت تقریباً تمام شده بود. او فقط می توانست نگاه کوتاه دیگری به دفترچه کرده و ببیند آیا همه ی سوالاتی را که می دانسته جواب داده است یا نه. یادش افتاد که پاسخنامه را هم می بایست کنترل کند تا پاسخ سوالات جابجا نشده و مشکل دیگری نباشد. دیگر وقت تمام شده بود دفترچه سوالات، ساعت و پاسخنامه را روی میز گذاشت. لباس هایش را عوض کرد و مادرش را به آرامی صدا زد و از او خواهش کرد تا یک استکان چای برایش آماده کند. سپس آماده شد تا جواب هایش را تصحیح کند. در همین هنگام به یاد جلسه ی کنکور پارسال افتاد. درس هایش را به خوبی مطالعه کرده و با آمادگی مناسبی در جلسه ی کنکور حاضر شده بود، اما برخلاف انتظار و توقعی که داشت، در جلسه ی آزمون نتوانست به طور مطلوب از عهده ی تست زدن برآید و همین موضوع باعث شد تا باوجود وقت زیادی که برای سوالات گذاشت، باز هم نتواند هیچ ایده و فکر خاصی به ذهنش برسد.
انگار برای اولین بار بود که چنین مطالبی را می دید. در همان جلسه ی آزمون بود که ناگهان سعید روحیه ی خود را از دست داد و تمام زحمت و تلاش خود را از بین رفته دید. سعید، حالا لبخندی حاکی از امیدواری و رضایت به لب داشت و می دانست که از تجربه ی پارسال به خوبی درس گرفته است و دیگر اشتباه گذشته را تکرار نخواهد کرد، اشتباهی که به قیمت یک سال تلاش او تمام شد، البته، مقصر و عامل اصلی این موضوع هم بیشتر از همه، خود سعید بود، زیرا با وجود اهمیت تست زنی و آگاهی برشیوه های درست آن و نقشی که تست زنی در کنکور دارد، سعید، وقت زیادی از برنامه ی درسی خود را به این کار اختصاص نداده بود و به همین دلیل هم در کنکور با مشکل مواجه شد.
سعید، پس از آزمون، برای کنکور سال بعد به خوبی درس خواند و با کمک و مشاوره گرفتن از کنکوری های موفق و مشاوران با تجربه، وقت مناسبی را در برنامه ی درسی جدیدش به تست زنی اختصاص داد و با تلاش و تمرین زیاد به مطالعه و تست زنی ادامه داد. به طوری که کم کم در آزمون ها و تست زنی در منزل، به بهترین حد خود رسید. سعید، مشکل خود را به خوبی حل کرد، البته برای حل این مشکل، بهایی نیز پرداخت. قصه ی سعید به خوبی تمام شد، اما هر سال در کنکور، داوطلبان زیادی هستند که به دلیل آشنایی کافی نداشتن با تست زنی و شیوه های درست آن، قبل از کنکور و همچنین در جلسه ی آزمون دچار مشکل می شوند. این مشکل به حدی در میان بعضی از داوطلبان، بزرگ و قابل توجه است که با وجود مطالعه ی کافی و توقع کسب رتبه و تراز خوب، نمی توانند به هدف خود برسند یا از تلاش خود، نتیجه ی مورد نظر را بگیرند.
به همین دلیل، ما در این مقاله سعی داریم تا شما را با شیوه های درست تست زنی قبل از کنکور آشنا کنیم تا شما عزیزان از همین الان بتوانید با تمرین و تکرار، از عهده ی تست زنی در کنکور به خوبی برآیید.
معمولاً بیشتر داوطلبان بعد از مطالعه هر درس در پایان هفته یا ماه، تعدادی تست از مباحث مطالعه شده را حل می کنند تا از میزان توانایی و اشراف خود را به مطالب دروس مطالعه شده مطلع شوند. به این نوع تست زدن، تست زدن تمرینی گفته می شود. اگر شما داوطلب عزیز از جمله داوطلبانی هستید که قبلا برای همه ی دروس از شیوه ی تست زنی تمرینی استفاده نمی کرده اید، سعی کنید که حتماً در وقت باقی مانده، تست زنی تمرینی را در برنامه ی مطالعاتی خود قرار دهید. زیرا انجام این کار باعث می شود تا شما به نقاط ضعف و قوت خود در دروس مختلف، بیشتر آشنا شوید. نکته ی دوم اینکه الان بیشتر داوطلبان، دوره ی مرور و جمع بندی دروس را در برنامه ی خود دارند، بنابراین، استفاده از تست تمرینی برای باعث می شود تا شما عزیزان به مشکلات و نقاط قوت و ضعف خود به خوبی پی برده و وقت بیشتری را برای آن مباحث درسی بگذارید.
همه داوطلبان حتما می بایست تست زمان دار به تعداد زیاد بزنند. تا زمانی که داوطلبی، این شکل از تست زنی را انجام ندهد، به خوبی نخواهد توانست در جلسه ی آزمون سراسری به تست زنی و بهره برداری از مطالعات خود بپردازد.
از مهم ترین فواید تست زمان دار می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- افزایش سرعت و دقت در تست زنی
یکی از عوامل اصلی به اشتباه افتادن داوطلبان در تست زنی آزمون، این است که می کوشند سرعت بیشتری در تست زنی به خرج دهند، و این سرعت، باعث کاهش دقت آن ها می شود، در حالی که هم می توان سرعت داشت و هم می توان از دقت کافی برخوردار شد. مهم ترین عامل در همگامی سرعت و دقت، زمان است. تلفیق دو مقوله زمان و تست، ما را به تست زمان دار می رساند، در واقع، تست یافتن بر وقت و مهارت پیدا کردن برای استفاده بهتر از وقت، جز با پاسخگویی به تست زمان دار، امکان پذیر نیست.
زمان گرفتن در هنگام تست باعث می شود تا در هر نوبت تلاش کنید، تا میزان وقت صرف شده را به زمان استاندارد نزدیک کنید. این تلاش دائمی، باعث بالا رفتن مداوم سرعت، تا رسیدن به زمان دلخواه می شود. وقتی تست زمان دار می زنید، می کوشید که ابتدا ده تست را در سی و پنج دقیقه سپس در سی دقیقه و آنگاه در بیست و پنج دقیقه پاسخ دهید.
و این زمان گیری را تا رسیدن به زمان مورد نظر ادامه می دهید. اصرار بر وقت از یک سو و نیز تعدد دفعات تکرار و تمرین از سوی دیگر، باعث افزایش سرعت شما خواهد شد.
2- بالا بردن قدرت تنظیم وقت
زدن تست زمان دار سبب می شود که شما به صورت تجربی بتوانید وقت خود را تنظیم کنید، درست مثل زمانی که می خواهید از خیابان عبور کنید. در این موقعیت، قطعاً نیازی به محاسبه ی شتاب خود، شتاب ماشین و محاسبه ی نقطه ی بر خورد ندارید و با تجربه و احساس خود این کار را انجام می دهید. زدن تست زمان دار سبب می شود که شما بتوانید در جلسه ی آزمون، وقت خود را با توجه به تجربه های قبلی که از تست زنی داشته اید، تنظیم کنید. وقتی تست زمان دار می زنید، در حقیقت مغز خود را آموزش می دهید که زمان مناسب برای وقت گذاری روی هر تست را به صورت طبیعی تشخیص دهد و در نتیجه با دقت بیشتری با فعالیت علمی شما همراه شود.
3- کاهش استرس و اضطراب آزمون با پیش آزمونی مناسب در منزل
زدن تست های ترکیبی زمان تست های در زمان استاندارد در منزل، باعث می شود تا درصد واقعی و نقاط قوت و ضعف و اشتباهات شما به دست آید و این موضوع، شما را در شناخت هر چه بیشتر مشکلاتتان یاری می کند، به علاوه، باعث می شود تا شما با تجریه ی مشابهی که از تست زنی زمان دار و نزدیک به روز کنکور، تا حد زیادی از استرس خود بکاهید. برای اینکه به خوبی بتوانید تست زمان دار بزنید، حتماً به نکات زیر توجه کنید:
1- از سه هفته مانده به روز کنکور، تست زنی زمان دار را شروع کنید، حتی از همین الان نیز می توانید در یک روز از هفته مثلاً جمعه ها به تست زنی زمان دار بپردازید و بعدازظهر ها همان روز با تصحیح تست ها، نقاط قوت و ضعف خود را بسنجید، با این همه، داوطلبان عزیز باید به خاطر داشته باشید که از دو هفته مانده به کنکور، هر روز، صبح ها تست زمان دار زده و بعدازظهرها را به رفع اشکال و تصحیح تست ها بپردازند.
2- زدن تست زمان دار مربوط به مباحثی می شود که آن ها را قبلاً مطالعه کرده اید و به مفاهیم آن موضوعات، تسلط نسبی دارید. پس به طور طبیعی، تست زمان دار با فاصله ی چند روزه نسبت به مطالعه انجام می شود.
3- لازم نیست که برای زدن تست زمان دار، زمان و ساعت خاصی را تعیین کنید. اما اختصاص ساعات آغازین روز، از جهت همسان سازی با شرایط زمانی آزمون سراسری، مناسب تر به نظر می رسد.
4- یادتان باشد که در شرایط آزمونی، علاوه بر وقت که عامل بسیار مهمی است، اضطراب ناشی از آزمون نیز عامل پرفشاری است که شما و نتیجه ی کارتان را تحت تأثیر قرار می دهد. به صورت طبیعی این اضطراب در شرایط غیر آزمونی وجود ندارد. اما شما می توانید وقت مناسب برای پاسخگویی به تست های انتخابی تان را قدری کمتر بگیرید تا این وقت، تداعی کننده ی شرایط اضطراب آزمون شود.
5- مناسب ترین کار، این است که تست زمان دار را به تعداد استاندارد آزمون سراسری انتخاب کنید. به این معنی که تست درسی مانند ادبیات را 25 تایی و تست درسی مانند شیمی را 35 تایی در نظر بگیرید. انجام این کار به شما کمک می کند تا با عدد تست در آزمون سراسری، همسازی بیشتری پیدا کنید.
6- چون در آزمون سراسری، باید پاسخگوی دروس را به صورت آمیخته و در کنار هم انجام دهید، مناسب است که تست های زمان دارتان را هم به صورت ترکیبی از چند درس بزنید. هر چه تعداد درس های برنامه ی تست زمان دارتان به تعداد درس های آزمون سراسری نزدیک تر باشد، همسان سازی بهتری انجام داده اید.
7- توصیه می کنیم که در انتخاب تست های زمان دار، از تست های آزمون سراسری و آزاد استفاده کنید. البته می توانید تعدادی از تست های تألیفی را نیز در خلال تست های سراسری و آزادتان قرار دهید. پرداختن به این گونه تست ها کمک می کند تا با الگوهای تستی بیشتری آشنا شوید.
8- همانطور که می دانید، در ابتدای دفترچه ی سوالات آزمون ها برای سوالات هر درس، یک زمان پیشنهاد شده است. اگر چه این زمان ها مطابق با استداردها و ویژگی غالب دروس بهترین زمان های ممکن برای پاسخ گویی سوالات هستند، اما شما می توانید با توجه به شناختی که از روحیات و توانایی های خود دارید، زمان بندی مناسبی را برای جلسه ی آزمون در نظر بگیرید. مثلاً ممکن است زمان بندی شخصی در دروس عمومی به این ترتیب باشد که ادبیات 15 دقیقه، عربی 25 دقیقه، زبان 20 دقیقه و معارف اسلامی 10 دقیقه. به همین ترتیب برای دروس اختصاصی نیز زمان بندی مناسبی در نظر بگیرید و حتی الامکان در اجرای کامل آن زمان بندی تلاش کنید. این توصیه اصلاً به این معنی نیست که شما در تمام مدت برگزاری آزمون، چشم به ساعت دوخته و تمرکز خود را از دست دهید. بلکه برای مطابقت با زمان از پیش تعیین شده، پس از پاسخ دادن به نیمی از سوالات، به ساعت خود نگاهی بیاندازید. اگر مطابق با زمان یا جلوتر از زمان باشید که هیچ، ولی در صورت عقب ماندن از برنامه، اندکی به سرعت خود بیافزایید. اما به یاد داشته باشید که افزایش سرعت، به معنای افزایش دلهره و عصبی شدن نیست، و در صورت پاسخ ندادن به سوالات یک درس در زمان مقرر، فوراً به سراغ درس بعدی بروید و به هیچ وجه اجازه ندهید که این مسئله به پاسخگویی به سوالات سایر دروس لطمه بزند.
9- همه ی این فعالیت ها زمانی نتیجه می دهد که شما در پایان وقت مقرر برای زدن تست های زمان دار، آن ها را به طور مفصل تحلیل کرده و مشکلاتتان را استخراج کنید. با انجام این کار متوجه می شوید که میزان آمادگی و سطح یادگیری تان در آن درس چقدر است و تا رسیدن به نقطه ی مطلوب ذهنتان چقدر فاصله دارید.