تبیان، دستیار زندگی
محققان دریافته اند آدم های کینه جو، مستعد ابتلا به مشکلات قلبی - عروقی، دردهای مزمن، اختلال عملکرد عصبی و اضطراب و افسردگی هستند و در نهایت از داشتن یک زندگی لذتبخش محروم می مانند، رسیدن به درجه بخشندگی هم، کار آسانی نیست و نیاز به تمرین مستمر و اعتقاد قل
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

لطفا خودتان را ببخشید

محققان دریافته اند آدم های کینه جو، مستعد ابتلا به مشکلات قلبی - عروقی، دردهای مزمن، اختلال عملکرد عصبی و اضطراب و افسردگی هستند و در نهایت از داشتن یک زندگی لذتبخش محروم می مانند، رسیدن به درجه بخشندگی هم، کار آسانی نیست و نیاز به تمرین مستمر و اعتقاد قلبی دارد اما اگر می خواهید زندگی سالمی داشته باشید، ببخشید تا بخشیده شوید.

فرآوری:ه. منفرد - بخش خانواده ایرانی تبیان
بخشیدن

گاهی ممكن است مشكلاتی پیش بیاید كه در آن فردی ضرر كند، ظلم ببیند یا مورد بی مهری قراربگیرد. بخشش یعنی در شرایطی كه به طور واقعی آنچه حقتان نبوده پیش آمده؛ به جای افكار منفی مانند خشم ، ترس، كینه، انتقام جویی و... فكر های خوب و سازنده ای مانند گذشت، ترحم، همدلی، محبت و... را در عمل نشان دهید. امروز همه می توانند با نگاه كوتاهی به اطرافشان لیستی از قهرها، دشمنی ها و طلاق ها را اسم ببرند تا جایی كه برای بعضی ها زشتی این رفتارها به خاطر تكرار زیاد كمرنگ شده است اما در تاریخ زندگی بزرگانی مانند پیامبران و امامان تا دلتان بخواهد می توانید انواع گذشت را ببینید.

بخشیدن را معنا كنید

در قدم اول شما باید در ابتدا معنی و مفهوم بخشش را به درستی برای خودتان تحلیل كنید. چون برداشت اشتباه از مفهوم «بخشیدن» ممكن است در ناخودآگاه شما موجب مقاومت در برابر بخشیدن دیگران بشود. گاهی معنی بخشش اشتباه در ذهن ما جا میفتد؛ مثلا اینكه فكر كنید بخشش به نوعی وظیفه شماست و شما مجبورید به بخشیدن دیگران؛ اینكه بخشش را به معنی فراموش كردن بدانید  یا فكر كنید بخشش به معنی ضعیف بودن شما یا قبول بی اهمیت بودن مسئله بوده است و... معانی  اشتباهی از بخشش است.

شبیه خدا شوید

اگر بین شما و دوست تان كه شما از نیت قبلی خوب او آگاه هستید مشكلی پیش آمده، می توانید بخشش را از همین جا شروع كنید. با معجزه بخشش، دوستی شما می تواند حتی قوی تر از قبل شود

بخشیدن كار راحتی نیست برای همین است كه امام سجاد(ع) وقتی مورد ظلم قرار می گیرند، دعا می كنند تا خدا به ایشان كمك كند تا بتوانند دیگران را ببخشند و در دعاهای مختلفی بیان می كنند: «مرا بر خیرخواهی از كسی كه با من بد كرده است، پیوستن به كسی كه از من بریده است و در چشم پوشی و گذشت از بدی ها توفیق ده». اهل بیت شبیه ترین مردم به خدا هستند و یكی از رازهای جذابیت شان همین بخشش است. ما هم در مراتبی، بعد از اهل بیت هرچقدر كه بخواهیم جذاب تر شویم و زندگی آرام تر و شادتری داشته باشیم، بهتر است شبیه خدا شویم. شبیه خدا شدن سخت نیست. بچه ها بیشتر این صفت ها را دارند؛ زود می بخشند و زود خطا و بی مهری دیگران را فراموش می كنند.
وقتی عذرخواهی دیگران را قبول می كنیم، وقتی بیشتر از تلافی كردن و آبرو بردن به فكر اصلاح كردن باشیم، تلاش كرده ایم بیشتر شبیه خدا باشیم. «اگر كار خیری را آشكار سازید یا آن را پنهان دارید یا از بدی (دیگران) درگذرید (در همه متخلّق به اخلاق خدا شده اید و) همانا خداوند همواره با گذشت و تواناست». (تفسیر آیت الله مشكینی/ آیه 149سوره نساء)

چند قدم تا بخشش

برای بخشیدن بهتر است شناخت خودتان را تغییر دهید؛ مثلا تا معنی اتفاقی كه افتاده را برای خودتان ساده نكنید، نمی شود منتظر بخشش بود. تغییر احساس شما هم مهم است ؛ اگر به زبان بخواهید ببخشید اما احساستان را تغییر ندهید، آرامش واقعی بخشش برایتان اتفاق نمی افتد. پس ابتدا و به مرور زمان فرصت كنار گذاشتن احساس خشم، مظلوم واقع شدن و... را از خود بگیرید.
بخشش یك فرایند است و نباید از خودتان و دیگران انتظار بخشش سریع داشته باشید. می توانید بخشیدن را اینگونه تمرین كنید:

1. بهتر است اول خودتان را ببخشید

طلب بخشش هم عذرخواهی شفاهی می خواهد و هم اقدام به جبران. این كاری است كه شما باید در مورد خودتان هم انجام دهید. تمرین كنید و اگر در گذشته كم كاری، رفتار خطا و... داشته اید كه منجر به ناكامی و تجربه تلخی برایتان شده و مرور هرباره آن شما را آزار می دهد، خودتان را ببخشید و دست به جبران بزنید. كسی كه نتواند دل خودش را به دست آورد و خود را ببخشد نمی تواند دیگران را هم ببخشد.

*بخاطر گذشته تان، خودتان را ببخشید

خیلی ساده است که اجازه دهید اشتباهات گذشته لحظه حالتان را نابود کند اما این سریع ترین راه به سمت افسردگی و ناراحتی است. خیلی مهم است که به خاطر داشته باشید که همه انسان ها اشتباه می کنند. مهم این است که از اشتباهاتتان درس بگیرید و خودتان را برای تجربیات آینده آماده کنید.

* بخاطر روابط شکست خورده تان، خودتان را ببخشید

مسائل احساسی مسائل ساده ای نیستند. اگر بخواهید به احساساتتان اجازه دهید، شما را عقب کشیده و فرصت های عشقی آینده را از شما می گیرند. باید سعی کنید روی زمان حال تمرکز کنید -- نه اشتباهات گذشته تان -- تا بتوانید آینده ای بهتر برای خودتان بسازید.

*بخاطر ضعف هایتان، خودتان را ببخشید

روز بدون شب نمی تواند وجود داشته باشد؛ همینطور روشنایی بدون تاریکی. درمورد ما هم همینطور است، بدون دانستن ضعف هایمان، نمی توانیم به نقاط قوتمان پی ببریم. باید نقص هایتان را در آغوش بکشید و یاد بگیرید خودتان را همانطور که هستید بپذیرید.

*بخاطر آدم هایی که قضاوتشان کردید، خودتان را ببخشید

تمرین كنید و اگر در گذشته كم كاری، رفتار خطا و... داشته اید كه منجر به ناكامی و تجربه تلخی برایتان شده و مرور هرباره آن شما را آزار می دهد، خودتان را ببخشید و دست به جبران بزنید

آدمها خیلی متفاوتند، از آدمهای درون گرا تا برون گرا، آدمهای هنری تا آدمهای بیزینسی. این تفاوت ها ایجاد سوءتفاهم و قضاوت کردن درمورد رفتارهایی از دیگران که مطابق با هنجارهای ما نیست را راحت تر می کند. همه این کار را می کنند، پس نگران نباشید.

* بخاطر امیدها و آرزوهای نابود شده تان، خودتان را ببخشید

اگر تابحال اینکار را نکردید، همیشه زمان هایی برای سرمایه گذاری کردن در آرزوهایتان را دارید.  پشیمانی ها و افسوس هایتان درمورد چیزهایی که دوست داشتید داشته باشید را فراموش کنید و اولین قدم ها برای رسیدن به هدفتان را بردارید. این قدم ها هرچقدر هم که کوچک باشند مهم نیست، همین که کمی تلاش کنید، امیدها و آرزوهایتان هیچوقت نخواهند مرد.

* بخاطر پل هایی که پشت سر خراب کرده اید، خودتان را ببخشید

وقتی آدم ها تغییر می کنند، روابط هم تغییر می کنند. گاهی اوقات خراب کردن پل ها پشت سر برای سلامت فکری تان مفید است. اما اگر اینطور هم نباشند، همیشه راهی برای درست کردن روابط برهم خورده وجود دارد.

*بخاطر زمان هایی که خودخواهی کردید، خودتان را ببخشید

همه آدمها نیاز دارند که زمان هایی خودخواه باشند، چه در دنبال کردن آرزوهایتان باشد، چه در پیشرفت شخصی و چه در تغییرات کاری. این چیزی نیست که بخواهید بخاطر آن خجالت بکشید.

*بخاطر وقت هایی که تنبلی کردید، خودتان را ببخشید

همه نمی توانند همیشه فعال باشند. اگر زمان هایی بوده که دوست داشته اید فقط استراحت کنید و دست به هیچ کاری نزنید، نیازی نیست بخاطر آن احساس گناه کنید.

2. از دوستانتان شروع كنید

اگر بین شما و دوست تان كه شما از نیت قبلی خوب او آگاه هستید مشكلی پیش آمده، می توانید بخشش را از همین جا شروع كنید. با معجزه بخشش، دوستی شما می تواند حتی قوی تر از قبل شود. ممكن است آسیب و رنج شما از طرف كسی باشد كه دوست تان نباشد و از قبل مشكلاتی هم بین شما وجود داشته است. شما می توانید فقط در قلبتان او را ببخشید، یا در مرتبه های بهتر به خود فرد بگویید و یا اگر موضوع از اول در جمعی اتفاق افتاده، گذشت تان را در جمع بیان كنید. اینها به خاطر آن است كه از 2جا ضرر نكنید و به غیرآسیبی كه دیده اید نخواهید باراحساس بدی از گذشته را دائم با خود حمل كنید. علاوه بر آن ، بخشش شما می تواند پل مهمی برای رشد معنوی تان هم شود.


منابع: همشهری، مردمان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.