سکوت چه تاثیری بر مغزتان دارد؟
سکوت باعث میشود مغزتان بیشتر سلولهای جدید تولید کند
در مطالعهای از انواع صداها و نویزها و سکوت برای موش ها استفاده شد و تاثیر صدا و سکوت روی مغزشان بررسی گردید. نتایج شگفت انگیز بودند؛ وقتی موش ها روزانه دو ساعت در معرض سکوت قرار گرفتند، در هیپوکامپ مغزشان سلولهای جدید تولید شد. هیپوکامپ، بخشی از مغز است که به حافظه، هیجانات و یادگیری مربوط میشود.
رشد سلولهای جدید در مغز، لزوما به معنی افزایش سلامتی نیست، اما در این مورد، محققان میگویند این سلولها تبدیل به نورون (سلول عصبی) میشوند. در این پژوهش دیده شد که سکوت، به سلولهای تازه تولیدشده کمک میکند تا تبدیل به نورون شده و وارد سیستم عصبی شوند. پس در این مورد، سکوت میتواند باعث رشد مغزتان شود.
در هنگام سکوت، مغز اطلاعات را ارزیابی میکند
مغز در زمان استراحت و آرامش در حالت "دیفالت" قرار گرفته و با وجود اینکه در حال " استراحت " است، پیوسته اطلاعات را تجزیه و تحلیل کرده و ثبت می نماید.
وقتی مغز استراحت میکند، میتواند در زمان بیداری و هوشیاری، اطلاعات داخلی و خارجی را سازماندهی کند. زمانی که سروصدا حواستان را پرت نمیکند و روی هدف خاصی تمرکز دارید، یعنی مغزتان به ضمیر خودآگاه تان اجازه میدهد اطلاعات را پردازش نماید. در سکوت و آرامش، مغز آزادی لازم برای کشف جایگاهش در دنیای داخلی و خارجیتان را دارد.
مطالعات نشان دادهاند بچههایی که در محیطهای پرسروصدا مثلا نزدیک فرودگاه، راه آهن یا اتوبان زندگی میکنند، نمرات کمتری در خواندن و مهارتهای زبانی و شناختی کسب میکنند
سکوت، اضطراب و تنش را تسکین میدهد
سروصدا میتواند عوارض منفی برای مغز داشته و باعث شود میزان هورمون استرس افزایش پیدا کند. امواج صدا، به عنوان سیگنالهای الکتریکی از طریق گوش به مغز میرسند. بدن نسبت به این سیگنالها واکنش نشان میدهد؛ حتی زمانی که در خواب هستیم.
آمیگدال که در لُب گیجگاهی مغز واقع شده و مربوط به تشکیل حافظه و هیجان میشود، در محیط پر سر و صدا فعال شده و موجب رها شدن هورمون استرس میگردد. اگر همیشه در فضای پر سروصدا و شلوغ زندگی کنید، در معرض افزایش مزمن هورمون استرس هستید.
اما تاثیر سکوت روی مغز، کاملا برعکس تاثیر سروصدا میباشد. سروصدای مزاحم باعث استرس و تنش میشود، در حالی که سکوت، بدن و مغز را از تنش رها میکند. دلیل این تاثیر، دخالت در فشار خون و گردش خون در مغز است.
سکوت، منابع ادراکی ما را بازسازی میکند
تاثیری که آلودگی صوتی میتواند روی عملکرد ادراک و شناخت ما داشته باشد، بصورت گسترده مورد مطالعه قرار گرفته و معلوم شده سروصدا در محیط کار و مدرسه به عملکرد ادراکی آسیب می زند و همچنین موجب کاهش انگیزه و افزایش اشتباه میشود. عملکردهای ادراکی که بیشتر از همه تحت تاثیر آلودگی صوتی هستند شامل تمرکز در خواندن، حافظه و حل مسئله میباشند.
مطالعات نشان داده اند بچه هایی که در محیط های پرسروصدا مثلا نزدیک فرودگاه، راه آهن یا اتوبان زندگی میکنند، نمرات کمتری در خواندن و مهارت های زبانی و شناختی کسب میکنند.
اما خوشبختانه این امکان برای مغز وجود دارد که منابع محدود ادراکی اش را بازیابی نماید. وقتی شما در شرایطی هستید که ورودی های حسی کمتری دریافت میکنید، مغز میتواند بعضی از تواناییهای ادراکیاش را بازیابی کند.
مغز در سکوت میتواند به محافظ حسی اش اجازه استراحت دهد و برخی از چیزهایی را که به خاطر آلودگی صوتی از دست داده است، مجددا احیا نماید.
نویسنده: هدی بانکی