تبیان، دستیار زندگی
مهم نیست که در قرن بیست یک زندگی میکنید و علم پزشکی خیلی پیشرفت کرده است؛ هنوز هم خیلی ها در بسیاری از نقاط کشور به این بیماران میگویند جن زده.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بیماری معروف به جن زدگی!

مهم نیست که در قرن بیست یک زندگی میکنید و علم پزشکی خیلی پیشرفت کرده است؛ هنوز هم خیلی ها در بسیاری از نقاط کشور به این بیماران میگویند "جن زده".

فرآوری: ه-هدایتی-بخش اجتماعی تبیان
بیماری صرع

تشنج که میکنند و بی اختیار نقش زمین میشوند، یکی می آید دورشان خط میکشد و فوت میکند ومیرود کنار به این امید که جن ها از بدنش بروند بیرون و حالش خوب شود. جالب است بدانید که این رفتار را در بین قشر تحصیلکرده جامعه هم هنوز میتوان دید. بیمار دچار تشنج را که میبینند به جای اینکه کمکش کنند، فرار میکنند تا یک وقت جنی، چیزی آنها را تسخیر نکند. این بخشی از فرهنگ عمومی جامعه ایرانی در عصر اطلاعات است. حدود یک میلیون بیمار صرعی در ایران زندگی میکنند و احتمالا همه آنها چنین رفتارهایی را از نزدیک دیده اند. درد بیماری یک طرف، درد بی اطلاعی و بی سوادی عمومی بخشی از جامعه هم یک طرف دیگر. دیدگاه خرافی درمورد بیماری صرع آنقدر در طول تاریخ رایج بوده که حتی نام این بیماری هم بر اساس باور به تسخیرروح بیمار توسط شیطان یا اجنه نامگذاری شده است. صرع یا اپی لپسی به معنی "تصرف کردن و تملک داشتن است." صرع را معمولا با حملات آن میشناسند. رایج ترین نوع حملات که در 60 درصد موارد رخ میدهد، تشنج است. دندانهای بیمار قفل میشود. پزشکان میگویند تشنج رایج بیماری صرع 5 تا 10 دقیقه طول میکشد و بعد تمام میشود. اما اگراین حالت چند بار و حدود نیم ساعت طول کشید و سطح هوشیاری بیمار کاهش یافت باید حتما اورژانس را خبر کنید. با وجود تلاشهایی که در سالهای اخیر برای فرهنگ سازی شده، هنوز در بخشهای زیادی از کشور فرهنگ و باورهای خرافی در مورد بیماران صرعی وجود دارد.

مدیر اجرایی انجمن صرع ایران در مورد اصلی ترین وظیفه انجمن می گوید: اطلاع رسانی و آگاهی بخشی آحاد جامعه نسبت به بیماری صرع و مبارزه با باورهای خرافی که در این زمینه وجود دارد جزو اصلی ترین اهداف ماست. او در مورد نقش رسانه ها در کمک به بیماران مبتلا به صرع می گوید: باید اطلاع رسانی کنیم و به مردم یاد بدهیم این بیماری را هم مانند سایر بیماری ها قبول کرده و از باورهای خرافی دست بکشند

در ایران در درجه اول در مدرسه و بعد از آن زمان ازدواج اگر کسی بیماری صرع داشته باشد برخورد بدی با او می شود و حتی این فرد اگر سر کارش با این حملات مواجه شود ممکن است کار خود را از دست بدهد. ملیحه چشمانش غرق اشک می شود و می گوید: نمی توانم بفهمم چه تفاوتی میان این بیماران و برای مثال افراد هموفیلی وجود دارد و چرا نگاه جامعه به ما این همه بد و ناجوانمردانه است. ملیحه در مورد هزینه های درمانی بیماری می گوید: درست است که این بیماری درمان دارد و مانند ام اس غیرقابل درمان نیست، اما درمان آن بسیار پرهزینه است. در کمترین حالت باید ۷۰ میلیون تومان برای مداوا هزینه کنی در حالی که در موارد حاد این هزینه تا ۷۰۰ میلیون تومان هم می رسد و این بستگی به بیماری و شدت آن دارد.

مدیر اجرایی انجمن صرع ایران در مورد اصلی ترین وظیفه انجمن می گوید: اطلاع رسانی و آگاهی بخشی آحاد جامعه نسبت به بیماری صرع و مبارزه با باورهای خرافی که در این زمینه وجود دارد جزو اصلی ترین اهداف ماست. او در مورد نقش رسانه ها در کمک به بیماران مبتلا به صرع می گوید: باید اطلاع رسانی کنیم و به مردم یاد بدهیم این بیماری را هم مانند سایر بیماری ها قبول کرده و از باورهای خرافی دست بکشند. در حال حاضر تعداد مبتلایان به صرع در کشور ما کم نیست و این بیماری بیش از ام اس و بیماری های دیگر در کشور ما شیوع داشته، با این وجود به دلیل همین باورهای خرافی بسیاری این بیماری را کتمان می کنند. معاون انجمن صرع در مورد مشکلات اصلی بیماران مبتلا به صرع می گوید: کاهش اعتماد به نفس، خودباوری، استقلال رای و پایین آمدن سطح موفقیت و حضور موثر در اجتماع را در میان بیماران مبتلا به صرع شاهد هستیم و دلیل آن هم این است که این افراد به دلیل حملات تشنجی که به آنها دست می دهد در اجتماع و در میان اطرافیان خود چندان جدی گرفته نمی شوند، در حالی که هنوز هم باورهای خرافی زیادی در مورد این بیماری وجود دارد. قدسی نژاد در مورد نحوه فعالیت های انجمن می گوید: همان طور که مطلع هستید این موسسه مردم نهاد است و با بودجه و حمایت مردم و خیران اداره می شود، بنابراین ما وظیفه داریم از این خیران هم به عنوان قطب های حمایتی موسسه و بیماران قدردانی کنیم، زیرا همه فعالیت ما در گرو حضور و توجه آنهاست. در کنار این، همین خیران یا بیمارانی که بهبود یافته اند یعنی کسانی که در گذشته خودشان عضو موسسه بوده و امروز درمان شده و یا بهبود نسبی یافته اند نیز فعالیت های علمی و تخصصی ویژه ای به بیماران مبتلا به صرع ارائه می دهند. برگزاری کلاس های آموزشی و به روز کردن دانش متخصصان در مورد این بیماری بخشی از تلاش های مجموعه است که امیداواریم در سال جدید سمت و سوی جدی تری به خود بگیرد.



منابع : تابناک / روزانه نیوز