تبیان، دستیار زندگی
فرج اله سلحشور بعد از پروژه یوسف پیامبر (ع) تصمیم گرفت سریال حضرت موسی (ع) را بسازد. او ابتدا قرار بود این پروژه را هم در مركز سیما فیلم به سرانجام برساند كه در نهایت این اتفاق رخ نداد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : منیژه خسروی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آرزویی که بر آورده نشد

فرج اله سلحشور بعد از پروژه یوسف پیامبر (ع)  تصمیم گرفت سریال حضرت موسی (ع)  را بسازد. او ابتدا قرار بود این پروژه را هم در مركز سیما فیلم به سرانجام برساند كه در نهایت این اتفاق رخ نداد.

منیژه خسروی -بخش سینما و تلویزیون تبیان
فرج الله سلحشور

سلحشور در حین نگارش فیلمنامه  سریال حضرت موسی (ع) همواره از هزینه بالای تولید این سریال می گفت و به خاطر عدم همكاری مسئولان تلویزیون گله مند بود. نیمه تیرماه سال 93 اما به شیوه ای دیگر سخن گفت و پرده از یك ابتكار برای ساخت سریالش برداشت. این كارگردان بعد از انتقاد از دولت و تلویزیون كه سریال موسی (ع) در اولویت شان نیست گفت : «اگر مردم مرا خادم خود می دانند کمک کنند تا سریال حضرت موسی (ع) را بسازم. دلم می خواهد شماره حسابی در اختیار مردم بگذارم و بخواهم برای سریال هر چقدر می توانند کمک کنند.» این خبر به سرعت در سایت های مختلف بازنشر شد و هر كسی دیدگاه خود را دربرابر این تصمیم رسانه ای كرد.
 پس از آن سلحشور یك نشست خبری برگزار كرد و با اعلام شماره حساب از مردم خواست در تامین هزینه ساخت سریالش مشارکت کنند. او در این نشست كه دوم شهریور ماه سال 93  برگزار شد به هزینه بر بودن سریالش اشاره كرد: « سریال حضرت موسی در 72 قسمت تولید می شود که از آن 6 فیلم سینمایی هم درخواهد آمد و در نهایت این پروژه 170 تا 180 میلیارد تومان بودجه نیاز دارد. این 6 فیلم سینمایی به کودکی حضرت موسی (ع)، ازدواج ایشان، داستان خضر و موسی، بقره، برج فرعون و همچنین کل داستان زندگی آن حضرت می پردازد.» جمال شورجه هم كه مشاور سلحشور در این سریال است با یك حساب سرانگشتی عنوان كرد با اندكی هزینه بودجه سریال حضرت موسی تامین می شود: «  ایران 78 میلیون جمعیت دارد اگر از این تعداد 10 میلیون نفر هرکدام 20 هزار تومان بپردازند 200 میلیارد تومان تامین می شود. »

در آن زمان با جناب سلحشور گفت و گو کردیم:

* برخی یك شائبه مطرح كرده اند. سوال شان این است كه آیا  شما مراحل قانونی برای دریافت پول را طی كرده اید؟ این اقدام پشتوانه قانونی دارد؟
ما وقتی این خبر را به خبرگزاری ها اعلام كردیم گفتیم این بودجه در نهایت یا صرف ساخت سریال حضرت موسی (ع) می شود و یا اگر ساخته نشد به آن ها برگردانده می شود. ما به مردمی كه پول واریز كرده اند ، گفته ایم شماره حساب و نشانی شان را اعلام كنند تا در صورت ساخته نشدن سریال پول شان را برگردانیم. اگر هم نتوانستیم صاحب پول را پیدا كنیم آن را در اختیار نهاد رهبری قرار می دهیم تا هر جور صلاح دانستند استفاده كنند.
* اما هنوز خیلی ها برای شان بحث قانونی بودن كار ملاك است.
ما به واسطه اعتباری كه داشتیم دست به این اقدام زدیم. چون مردم ما را می شناختند گفتیم اگر به ما اعتماد دارید و اگر قبول دارید كه تا الان توانسته ایم كار مثبتی برای تان انجام دهیم ، باز كمك كنید كه كار درخور دیگری انجام دهیم. ما از این اعتبار استفاده كرده ایم. بعضی ها می گویند كاسه گدایی دست گرفته اند؛ ما كاسه گدایی جلوی مردمان خودمان بگیریم شرف دارد كه برویم از جشنواره های خارجی و عوامل بیگانه پول بگیریم تا برای مملكت مان فیلم بسازیم. این را افتخار می دانیم كه دست مان را پیش مردم خودمان دراز كنیم. اگر هم می گویند مشكل قانونی دارد كه قانون خودش زبان دارد. خیلی راحت قانون می تواند بیاید سوال كند:« سلحشور موضوع این پولی كه از مردم می گیری چیست؟ » ما هم خودمان مشكل مان را با قانون قطعا حل خواهیم كرد. از آن ها خواهش خواهیم كرد یك ناظر برای این كار بگذارند تا ببینند این بودجه چطور خرج می شود. به همین راحتی.

ما كاسه گدایی جلوی مردمان خودمان بگیریم شرف دارد كه برویم از جشنواره های خارجی و عوامل بیگانه پول بگیریم تا برای مملكت مان فیلم بسازیم. این را افتخار می دانیم كه دست مان را پیش مردم خودمان دراز كنیم. اگر هم می گویند مشكل قانونی دارد كه قانون خودش زبان دارد. خیلی راحت قانون می تواند بیاید سوال كند:« سلحشور موضوع این پولی كه از مردم می گیری چیست؟ »

* یعنی تا این لحظه دنبال پشتوانه قانونی برای دریافت پول از مردم نبوده اید؟
اصلا چنین بحثی نداریم . قبلا هم خیلی ها برای انجام كارهای خیر حساب داده اند و مردم نیز كمك كرده اند و قانون هم اصلا متعرض آن ها نشده. مگر این كه شاكی ای وجود داشته باشد. فكر همه جا را كرده ایم.
* سریال طبعا باید از تلویزیون پخش شود اما با توجه به زاویه ای كه شما با تلویزیون دارید ، دچار مشكل نمی شوید؟
كار خوب ساخته شود تلویزیون مجبور است پول آن را بدهد و پخش كند. كار خوب ساخته شود تلویزیون نمی تواند آن را پخش نكند. چون مردم از او بازخواست می كنند كه آقا چطور این همه كارهای سخیف و سبك پخش می شود ، ولی یك كار ارزشی كه مردم دوست دارند چرا پخش نشود. شرطش این است كه ما كار خوب بسازیم چون در این صورت جای خودش را باز می كند و تلویزیون را وادار می كند كه آن را پخش كند.
***
« هجرت: خدایان و پادشاهان » نام فیلم ریدلی اسكات كارگردان مطرح انگلیسی است كه در مورد حضرت  موسی (ع) ساخته. زمانی كه خبر ساخت این پروژه عمومی شد، فرج الله سلحشور نسبت به آن واكنش نشان داد و فیلم اسكات را پاسخی به سریال خود دانست:« این خبر ، برای من خبری جدید نیست، چون دو سال پیش فهمیدم آنها درصدد هستند فیلمی درباره حضرت موسی (ع) بسازند، چون می دانستند ما می خواهیم کاری درباره حضرت موسی (ع) تولید کنیم، پس بلافاصله تلاش کردند با کاری عظیم به مقابله برخیزند. این نکته را هم باید گوشزد کنم که آنها قرار نیست یک فیلم تولید کنند، بلکه دو کار را با محوریت حضرت موسی (ع) جلوی دوربین خواهند برد. درباره میزان هزینه ای که برای فیلم ریدلی اسکات در نظر گرفته شده رقمی در حدود 300 میلیون دلار است.» سلحشور البته انتقادش از مسئولان را هم فراموش نكرد : « آنها (آمریکا و صهیونیست ها) دریافته اند که برای مقابله با کاری که ما درصدد ساخت آن هستیم، باید تلاش کنند، اما مسئولان ما به این نتیجه رسیده اند که جلوی آمریکا و رژیم صهیونیستی نباید ایستادگی کنند، زیرا به ضررشان تمام می شود.»
و این هم آخرین جمله سلحشور: خدا سلامتی بدهد، موسی(ع) را به سرانجام می رسانم .
حیف که نشد.