وام 15 میلیون تومانی به معتادان بهبود یافته
طرحی در دستور کار قرار گرفته که 4 هزار معتاد بهبود یافته تحت پوشش وام 15 میلیون تومانی قرار می گیرند تا معضل اشتغال این گروه رفع شود.
یکی از معضلات جدی معتادان بهبود یافته به معضل اشتغال این طیف باز می گردد که بارها و بارها از سوی کارشناسان ذیربط به تاثیر مخرب بیکاری در لغزش دوباره و گرایش مجدد گروه مذکور به سو مصرف مواد مجدد مواد تاکید شده است.
بهره گیری از مرکز بهاران که شهرداری در حال تجهیز و راه اندازی آن است در همین راستا تعریف شده تا با مشارکت کارافرینان و کارفرمایان،ضریب رهایی و تثبیت بهبود یافتگی معتادان با تقویت مضاعفی همراه شود.
چندی پیش طبق نشست مشترک مجمع نمایندگان تهران،ستاد مبارزه با مواد مخدر،وزارت کار و بهزیستی مقرر شد که هر کدام از نهادها و مجموعه مذکور مبلغ 5 میلیارد تومان به صندوق کارآفرینی و امید واگذار کنند و طبق تفاهم منعقد شده،صندوق متعهد است که اعتبار مذکور را تا سه برابر افزایش دهد.
پیرو ساز وکار تعریف شده وامی 15 میلیون تومانی برای بهبود و تقویت بستر و زمینه در جهت کسب و کار بهبود یافتگان اختصاص خواهد یافت.
اما بزرگترین مانع در مسیر تحقق هدف مذکور،فقدان اسناد هویتی معتادان است که با توجه به فروش اسناد هویتی توسط معتادان برای تهیه مواد،فقدان این اسناد،چالش و بن بستی جدی در مسیر واگذاری وام 15 میلیون تومانی محسوب می شود.
اگر چه وام مذکور به کارفرمایان پرداخت می شود تا متعهد شوند شرایط اشتغال را برای بهبود یافتگان در بازه زمانی 3 ساله فراهم کنند اما پرداخت وام مذکور منوط به محرز شدن و شفافیت هویتی بهبود یافتگان است.
چه باید کرد؟
یکی از راهکارهای مطروحه در این خصوص به ثبت هویتی معتادان بواسطه اسکن چشم معطوف می شود،شیوه و سیستمی که به عنوان یکی از روش های احراز هویت در کشورهای توسعه یافته به کار گرفته می شود.
زهره طیب زاده،نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی از این شیوه به عنوان فاکتوری غیر قابل تغییر یاد می کند که طبق توافق صورت گرفته بین شورای هماهنگی ستاد مبارزه با مواد مخدر،مقرر است مراکز بهاران به نرم افزار مورد اشاره تجهیز شوند.
راهکار دیگر مشمول استعلام سابقه کیفری بهبود یافتگان می شود که در صورت دارا بودن سابقه کیفری،صدور شناسنامه برای چنین افراد یا گروه هایی تسهیل خواهد شد.
البته در صورت عدم تحقق این امر و یا نبود سابقه کیفری،با تعامل میان پلیس تشخیص هویت و ثبت احوال،ایرانی بودن این افراد محرز و سپس مراحل صدور اسناد هویتی طی واجرایی شود.
فارغ از روند رسیدگی و صدور اسناد هویتی،اصل و نیت طرح،بسیار قابل توجه است و در صورت تحقق آن،گامی مثبت و سازنده برای پیشگیری از آسیب های اجتماعی و تثبیت رهایی بهبود یافتگان به شمار می رود.
البته با توجه به نوپابودن طرح مذکور،فعلا بصورت موقت در شهر تهران اجرایی می شود و در صورت حصول موفقیت و تحقق دستاوردهای مورد نظر در دیگر شهرهای ایران نیز چنین طرح هایی پیگیری خواهد شد.
بطور یقین گذر زمان،میزان ضریب موفقیت طرح را محرز و مشخص می کند،اما آنچه که در حال حاضر نوید بخش به نظر می رسد ، گام هایی جدی است که برای رهایی پایدار از این معضل خانمانسوز در جامعه هدف آلوده به مواد تخدیری برداشته می شود،تلاشی که باید با برنامه ریزی های مدون و اصولیِ کلیه دستگاه های زیربط،پیشگیری را مقدم بر درمان سازد.
منبع : باشگاه خبرنگاران