7 عادت آسیب رسان به ریهها
![ریه انسان ریه انسان](https://img.tebyan.net/big/1394/11/168301162442442261131505227166109887617.jpg)
وایتکس و شویندهها از دستتان نمیافتد
متاسفانه در برخی منازل، وایتکس و انواع شویندهها از دست خانمهای خانهدار نمیافتد، یعنی مدام در حال بشور و بساب با این مواد هستند. علاوه بر این در روزهای پایانی سال، استفاده از این شویندهها به طور آشکاری افزایش پیدا میکند. اما باید بدانید که تمام این محصولاتی که برای تمیز کردن منزل استفاده میکنید شیمیایی هستند. بدون شک خودتان نیز از بوی نامطلوب و زنندهی آنها در عذاب هستید. بهتر است بدانید که ترکیبات شیمیایی موجود در این شویندهها دشمن ریهها محسوب میشوند.
بهتر است به جای استفاده از این شویندهها از مواد طبیعی مانند سرکه سفید استفاده کنید. یادتان باشد که شمعهای معطر یا خوشبوکنندههای هوا نیز حاوی ترکیباتی مانند بنزن هستند که برای ریهها سرطانزا است. بنابراین تا حدامکان از این محصولات دوری کرده و از مواد طبیعی استفاده کنید.
هوای منزل را عوض نمیکنید
خیلی از خانم ها در طول روز در و پنجره را از ترس گردوخاک یا دوده باز نمیکنند. اما یادتان باشد اگر هوای داخل منزل عوض نشود، آلاینده های شیمیایی حاصل از فعالیت های روزمره مانند استفاده از رنگ، لاک، چسب، بخار حاصل از پخت و پز غذا و یا حمام و غیره در منزل تجمع پیدا میکند. مازاد رطوبت تجمع کرده در منزل نیز باعث ایجاد کپک و مایت و غیره میشود.
این مسئله نیز برای برونشها تحریک کننده است و باعث بروز عفونتهای تنفسی، حملات آسم و حتی ابتلا به این بیماری در بین افراد سالم میشود.
بنابراین توصیه میکنیم که هر روز پنجره ها را باز کنید تا هوای منزل عوض شود.
هیچ فعالیت بدنی ندارید
فعالیت بدنی منظم برای سلامت بدن و ریهها مفید خواهد بود. البته برای افرادی که هیچ مشکل ریوی ندارند، ورزش نکردن و نداشتن فعالیت بدنی تاثیر چندانی در نحوهی تنفسشان ندارد. اما افرادی که دچار آسم و آمفیزم (بیماری ریوی) هستند، باید بدانند که داشتن فعالیت بدنی منظم باعث بهبود قدرت تنفسیشان خواهد شد.
در معرض آتش شومینه و گازهای سرطان زا هستید
روشن کردن شومینه و نشستن در کنار آن دلچسب است. اما یادتان باشد سوختن چوب در داخل شومینه های باز و در فضایی که هوای آزاد در آنجا جریان ندارد، میزان زیادی ترکیبات آسیب رسان برای ریه تولید میکند. در واقع در حین سوختن چوب مقدار زیادی مواد ریزگرد، گاز و مونواکسید کربن آزاد میشود که همگی برای سلامتی ریهها مضر و حتی سرطان زا هستند. اگر به شومینه علاقمند هستید، حتما از شومینه های مدرن بسته استفاده کرده و حتما دودکش آن را به طور منظم تمیز کنید.
سیگار میکشید
سیگار دشمن بیرحم ریهها است. این استوانهی مرگبار، همه سال میلیونها نفر در سرتاسر جهان را به کام مرگ میکشاند و علت اصلی ابتلا به سرطان ریه محسوب میشود. دود سیگار حاوی ترکیبات شیمیایی زیاد و آسیب رسانی است که قدرت دفاعی دستگاه تنفسی را در هم میشکند و به این ترتیب باعث بروز بیماریهای ریوی میشود. یادتان باشد که دخانیات همچنین عاملی برای ابتلا به سرطان دهان، حنجره، مری و همچنین سرطان مثانه و کلیهها محسوب میشوند.
سوختن چوب در داخل شومینههای باز و در فضایی که هوای آزاد در آنجا جریان ندارد، میزان زیادی ترکیبات آسیبرسان برای ریه تولید میکند
در معرض دود سیگار دیگران قرار دارید
این یکی از ظلمهایی است که سیگاریها در حق افراد غیرسیگاری روا می دارند. اگر شما سیگاری نیستید، اما اطرافیانتان سیگار میکشند و شما در معرض دود سیگار آنها هستید، شما نیز ریههایتان در خطر خواهند بود. چرا؟
چون دود سیگار اطرافیان روی کیفیت هوایی که شما نیز تنفس میکنید تاثیر دارد. دود سیگاری که در هوا موج میزند، حاوی همان ترکیبات شیمیایی است که در دود خود سیگار وجود دارد. متاسفانه این مسئله نیز در طولانی مدت باعث بروز سرطان ریه میشود.
حواستان باشد که در فضاهای بستهای مانند داخل منزل، دفتر کار یا ماشین این خطر بیشتر است. همچنین باید بدانید که این آسیب برای کودکان چند برابر است. به عقیدهی محققان، کودکانی که در معرض دود سیگار والدین هستند بیشتر در معرض خطر ابتلا به آسم قرار دارند.
در محیط کاری پرخطر از خودتان محافظت نمیکنید
اگر در محیطی کار میکنید که تماس زیادی با ترکیبات شیمیایی مانند آرسنیک، بریلیوم، کادمیوم، هیدروکربور و غیره دارید باید بیشتر مراقب سلامت ریههایتان باشید. این ترکیبات در کارخانجات ذوب آهن، رنگ سازی و غیره زیاد است و متاسفانه خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش می دهند. بنابراین تمام افرادی که در چنین محیط هایی شاغل هستند، باید از ماسک های مخصوص جهت محافظت از ریهها استفاده کنند.
متاسفانه اکثر کارگرانی که در چنین محیط هایی کار میکنند از چنین تجهیزاتی محروم هستند و یا در استفاده از آنها غفلت میکنند. لازم است که مدیران کارخانجات بیشتر نگران سلامتی کارگران بوده و تجهیزات و امکانات لازم را در اختیار آنها قرار دهند.
![مشاوره](https://img.tebyan.net/ts/persian/QuestionArticle.png)