تبیان، دستیار زندگی
از شیخ فضل الله نوری تا شیخ نمر
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

از شیخ فضل الله نوری تا شیخ نمر

نمر

به گزارش تبیان تاریخ روحانیت شیعه مملو از جانفشانی علمای مبارز برای پیشبرد اهداف مقدس مکتب نجات بخش اسلام ناب محمدی (صلی الله علیه و آله) بوده است. از شهید اول و شهیدثانی و شیخ فضل الله نوری و ...گرفته تا شیخ نمر که دو سه ماه است به فیض عظمای شهادت رسید. این علمای مبارز، به تاسی از سید و سالار شهیدان، مسیر مبارزه و شهادت را انتخاب نمودند.

شهیدان زنده اند
قرآن در باره ی شهیدان میفرماید: «وَ لا تَقُولُوا لِمَنْ یُقْتَلُ‏ فی‏ سَبیلِ اللَّهِ أَمْواتٌ بَلْ أَحْیاءٌ وَ لكِنْ لا تَشْعُرُون‏؛[بقره/154]و به آنها كه در راه خدا كشته مى‏شوند، مرده نگویید! بلكه آنان زنده‏اند، ولى شما نمى‏فهمید»
در تفسیر نمونه در باره این آیه آمده است: گروهى از مردم در آغاز اسلام بودند كه هر گاه كسى از مسلمانان در میدان جهاد به افتخار شهادت نائل مى‏آمد مى‏گفتند فلانى مرد! و با اظهار تاسف از مردنش، دیگران را مضطرب مى‏ساختند، خداوند در پاسخ این گفته‏هاى مسموم، پرده از روى یك حقیقت بزرگ بر مى‏دارد و با صراحت مى‏گوید: شما حق ندارید كسانى را كه در راه خدا جان مى‏دهند مرده بخوانید آنها زنده‏اند، زنده جاویدان، و از روزیهاى معنوى در پیشگاه خدا بهره مى‏گیرند، با یكدیگر سخن مى‏گویند، و از سرنوشت پربارشان كاملا خشنودند، اما شما كه در چهار دیوارى محدود عالم ماده محبوس و زندانى هستید این حقایق را نمى‏توانید درك كنید. [1]
شیخ نمر با شهادت خویش، راهی را ادامه داد که قبل از ایشان، علمای دیگری مثل شیخ فضل الله نوری همین راه را رفته بودند. شیخ نمر در راه مبارزه با ظلم حکام آل سعود به شهادت رسید. شیخ فضلالله نوری هم  برای خارج نشدن ایران از مسیر مشروطه ی مشروعه دست به اعتراضاتی زد و آخرش هم به شهادت رسید.

اقتدا به امام حسین (علیه السلام)
عالمانی مثل شیخ نمر و شیخ فضل لله و ... که با بذل جان خویش، عملا ظلم را تخطئه نمودند؛ در راستای شعار "هیهات من الذله " ابا عبدالله الحسین (علیه السلام) حرکت نمودند. آنحضرت اینگونه هدف خود را بیان می نماید: «إِنِّی لَا أَرَى الْمَوْتَ إِلَّا سَعَادَةً وَ الْحَیَاةَ مَعَ الظَّالِمِینَ إِلَّا بَرَماً؛[2]من زندگی با ظالمین را جز ذلت و مرگ را (در کنار نیامدن با ظلم) جز سعادت نمی بینم».
شیخ نمربا کنار نیامدن با ظلم آل سعود، مرگی را نصیب خود ساخت که جز نیکنامی برای خود و بدنامی  برای آل سعود، نتیجه ی دیگری در بر نداشت.

راه شهادت ادامه دارد
خدای بزرگ در مورد مجاهدان میفرماید: «مِنَ الْمُؤْمِنینَ رِجالٌ صَدَقُوا ما عاهَدُوا اللَّهَ عَلَیْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضى‏ نَحْبَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ وَ ما بَدَّلُوا تَبْدیلاً؛[احزاب/23]در میان مؤمنان مردانى هستند كه بر سر عهدى كه با خدا بستند صادقانه ایستاده‏اند؛ بعضى پیمان خود را به آخر بردند (و در راه او شربت شهادت نوشیدند)، و بعضى دیگر در انتظارند؛ و هرگز تغییر و تبدیلى در عهد و پیمان خود ندادند. [3]
هنگامی که ابا عبدالله الحسین (علیه السلام) بر جنازه ی مسلم بن عوسجه حاضر شدند؛ فرمود: «رَحِمَكَ اللَّهُ یَا مُسْلِمُ‏ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضى نَحْبَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ وَ ما بَدَّلُوا تَبْدِیلا؛[4]خداوند تو را رحمت کند یا مسلم، (پس این آیه را خواند): پس بعضی از ایشان به شهادت رسیدند و بعضی دیگر در انتظارند و تبدیلی در عهد و پیمان خود ندادند»
شیخ نمر با در پیش گرفتن همان مسیر شیخ فضل الله نوری و دیگر علمای مبارز، به وظیفه خود که ظلم ستیزی بود؛ عمل نمود.تمام کسانی که در مسیر تحقق اسلام حقیقی گام برمی دارند و خود را برای جانفشانی دراین مسیر آماده ساخته اند؛ به مفاد آیه شریفه 23 احزاب
عمل می نمایند.

نتیجه گیری
قرآن به انسانهای مادی نگر تذکرمی دهد که فکر نکنید شهیدان مرده اند، بلکه زنده اند و نزد خدا جایگاه والایی دارند/
شیخ نمر از مردان مجاهدی بود که وظیفه خود را در راه دفاع از اسلام حقیقی و مبارزه با ظلم آل سعود انجام داد، این روحانی مجاهد، در عهد و پیمانی که با خدا و دین داشت، تبدیل و تغییری نداد و در این راه به شهادت رسید. راهش زنده و پاینده باد.


پی نوشتها
[1]تفسیر نمونه ، ج‏1، ص 521   
[2] اللهوف على قتلى الطفوف ، ترجمه فهرى، ص79
[3] ترجمه مکارم، ص421
[4] اللهوف على قتلى الطفوف / ترجمه فهرى ؛ النص ؛ ص106

رهپویان قرآن
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.