تبیان، دستیار زندگی
لازم است بعد از گذشت این همه سال، به فکر استفاده از تجربیات گذشته باشیم که دیگر بار، به ضرر خود و به سود دشمن کاری نکنیم. إنَّ اللّهَ لاَ یُغَیِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى یُغَیِّرُواْ مَا بِأَنْفُسِهِمْ [رعد/11] در حقیقت، خدا حال قومى را تغییر نمى دهد تا ا
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

قبل از انتخابات این مطلب را بخوانید!

لازم است بعد از گذشت این همه سال، به فکر استفاده از تجربیات گذشته باشیم که دیگر بار، به ضرر خود و به سود دشمن کاری نکنیم.

هدایت الله قدمی - بخش سیاست تبیان
انتخابات

بعد از گذشت حدود 37 سال از انقلاب اسلامی ایران، مردم عزیزمان دستخوش وقایع تلخ و شیرین زیادی شده اند؛ که البته برخی از این موارد به طور تحمیلی بر ما واقع شده ولی قسمتی از آن نیز از جهت خود ما بوده است.
مانند زمانی که چشم خود را در انتخاب نمایندگانی چون مجلس، ریاست جمهوری و شوراها خوب باز نکردیم و به دنبال انتخاب اصلح نرفته و یا با بی اعتنایی از آن گذشتیم.
مسلما هر زمان که اینگونه رفتار با انتخابات در کشور زیاد شد، دود آن همان ابتدا به چشمان خودمان رفت.
بنابراین لازم است بعد از گذشت این همه سال، به فکر استفاده از تجربیات گذشته باشیم که دیگر بار، به ضرر خود و به سود دشمن کاری نکنیم.
سخن درباره صفات کاندیدها بسیار است ولی ما در اینجا به چند مورد که کمتر به آن اشاره شده، می پردازیم. امید است با بهره گیری صحیح از این تجربیات، آینده ی خوشی را برای خود رقم بزنیم.
حضرت علی (علیه السلام) در این باره می فرماید:
«هر که با تجربه ها[تصمیم خود را] استوار سازد از تباهی بر کنار می ماند.» (غررالحکم،ج2،ص1697)

دشمن ستیزی

یکی از مهم ترین شرایط شخص کاندید این است که وی در گام اول دوست و دشمن خویش را بشناسد و مرز بین آن را درست درک کرده باشد و در گام دوم، در مقابل  دشمن، رفتار زیرکانه و در مقابل دوستان رفتار ملاطفت آمیز از خود نشان دهد.
این امر بدیهی است که اگر شخصی دشمن خود را به خوبی نشناخته باشد، و با او همچون دوست رفتار نماید، دیگر نباید به بقاء  آن شخص امیدی داشت.
چنانچه امیر مؤمنان علی (علیه السلام) در كلام خود در این باره می فرمایند: «من نام عن عدوه انبهته المكاید.» (كسی كه در برابر دشمنش به خواب رود (از او غافل بماند) حیله های (غافلگیرانه دشمن) او را از خواب بیدار می كند) (غررالحكم ج5 ص344)

معیارهای مهم علی (علیه السلام) در انتخاب کارگزاران توجه ایشان به سابقه فردی آنان بود و در این زمینه کمال دقت را مبذول می داشت. از این رو، مغیره بن شعبه در همان روز نخست خلافت، خدمت امام رسید و پرسید: با معاویه چه خواهی کرد؟ فرمود: او را برکنار می کنم، چون او را شایسته حکومت بر مسلمانان نمی دانم

از ابتدای تشکیل این دولت و انقلاب اسلامی و گذشت فراز و نشیب هایی که در این دوران داشته ایم، مردم و ملت ایران فهمیده اند که دشمن درجه اول آنان کیست؟ مصادیق دشمنی او را بسیار دیده و یا شنیده ایم.
«علاوه بر آمریکا که دشمن درجه اول و مرکز توطئه است ، دشمنان دیگری هم وجود دارند که دولت انگلیس خبیث از جمله آنها است ، اما از خود استقلالی ندارد و با دنباله روی، نقش مکمل دولت آمریکا را دارد. (مقام معظم رهبری/  در نخستین روز از سال 1392 در حرم رضوی)
اما شناخت دشمن تنها به دشمنان بیرونی خلاصه نمی شود؛ چه بسا که خطر دشمنان درونی بیشتر نیز می باشد که در این امر لازم است گول ظاهر افراد را نخورده و با نگاهی عمیق تر به افعال و سابقه ی افراد در مورد او قضاوت کنیم.
چه بسا افرادی بوده و هستند که با قیافه ای ظاهر الصلاح خود توانسته اند رای و نظر بسیاری از افراد را به خود را جلب نمایند.
مصداق بارز این مطلب در فتنه 88 مشهود است که چگونه افرادی، بسا در لباس روحانیت قصد ریشه کن کردن این انقلاب را داشتند.
به همین جهت است که مکررا مقام معظم رهبری بر خطر نفوذ در این انتخابات تاکید دارند و قرآن کریم نیز در این باره تذکر می دهد:
 لِمَ تَلْبِسُونَ الْحَقَّ بِالْبَاطِلِ وَتَكْتُمُونَ الْحَقَّ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ [ال عمران/71 ] چرا حق را به باطل در مى آمیزید و حقیقت را كتمان مى كنید، با اینكه خود مى دانید؟

توجه به سابقه افراد

از امور روزمره و بدیهی است که وقتی شخصی برای کار یا شغل و یا حتی ازدواج اقدام می کند، از جمله مواردی که می توان؛ در شناخت بهتر او استفاده کرد، توجه به سابقه ی اوست.
سابقه ی اشخاص در موارد مختلفی چون میزان تدین و دینداری،روابط وی با دوستان، توجه به تخصص و  تعهد و یا وابستگی او به  جناح و یا گروه خاصی است و یا توجه به حمایت کنندگان وی.
مثال ملموس این قسمت زمانی بود که مردم در 9 دی سال 88 بعد از تشبه باطل به حق، با دیدن حمایت غربی ها از یک طیف خاص و بروز برخی اتفاقات، بعضی متوجه شدند که در لشکر دشمن بوده اند و این بود که روز 9 دی به روز بصیرت نامگذاری شد.
این ملاک در سیره ی سیاسی امام علی علیه السلام نیز مشهود است:
«از معیارهای مهم علی (علیه السلام) در انتخاب کارگزاران توجه ایشان به سابقه فردی آنان بود و در این زمینه کمال دقت را مبذول می داشت. از این رو، مغیره بن شعبه در همان روز نخست خلافت، خدمت امام رسید و پرسید: با معاویه چه خواهی کرد؟ فرمود: او را برکنار می کنم، چون او را شایسته حکومت بر مسلمانان نمی دانم.» (شمیم یاس - مرداد 1385، شماره 41 - معیارهای انتخاب کارگزاران در سیره سیاسی امام علی (علیه السلام))

تقوا و دینداری

شاید اصلی ترین مشکلی که در تمامی شئون زندگی ما نیز جاری است، عدم تقوا و یا کمی تقوای افرادست.
مسلما هر چه شخص تقوای بیشتری داشته باشد، میزان تخلف او چه در حوزه فردی و چه حوزه اجتماعی کمتر و کمرنگ تر است و همینطور بالعکس؛ هر چه نور تقوا در شخصی کمتر باشد، میزان تخلف و جرائم وی بیشتر خواهد بود.
امام علی علیه السلام در این باره می فرمایند:
حکومت و اداره جامعه بر اساس تقوا و پرهیزگاری، نه به کسی آسیب  می رساند و نه کشتزار قومی را از بین می برد» زیرا «تقوا چون دژی استوار است» که انسان را از گناه و سرکشی باز می دارد. (نهج البلاغه، خطبه 159)

امام علی علیه السلام در این باره می فرمایند:
حکومت و اداره جامعه بر اساس تقوا و پرهیزگاری، نه به کسی آسیب  می رساند و نه کشتزار قومی را از بین می برد» زیرا «تقوا چون دژی استوار است» که انسان را از گناه و سرکشی باز می دارد

که البته مقداری از این مسئولیت بر گردن شورای نگهبان است ولی قسمتی از آن به گردن، صاحبان این انتخاب، یعنی مردم است. انتخابات مال رهبری نیست مال ایران اسلامی است مال نظام جمهوری اسلامی است. (مقام معظم رهبری در دیدار مردم قم 19/10/1394)
بنابراین بر هریک از ما لازم است قبل از انتخاب شخص مورد نظر، تحقیق و تفحصی از سابقه ی وی داشته باشیم که این امر، یا با تحقیق خودمان حاصل می شود و یا با پرس و جو از افراد متخصص و مطمئن.
یکی از راهکارهای شناخت این خصیصه، توجه به سخنان و شعارهای نامزدین است؛ که چقدر در دایره تقوا و نزدیک به واقعیت است، آیا آنان تکیه بر شعارهایی کرده اند که عملا مقدور نیست و یا زمانی غیرعملی و کوتاه را برای حل شدن مشکلات بزرگ کشور  مطرح می کنند! یا خیر؛ شعارها و سخنان خود را در مدار تحقق پذیری و بدور از نگاه جمع آوری آراء، بر زبان جاری می کنند.

خود باوری و ایمان بر توانایی ها

مسلما در اداره ی کوچکترین گروه نیز، اگر مدیر و یا سرپرست، ایمان کامل به توانایی خود و هم گروه هایش نداشته باشد، با برخورد با کوچکترین مشکل، زانو خواهد زد و کاری از پیش نخواهد برد.
به عنوان مثال زمانی ما توانستیم علیه تحریم های بیرحمانه ی دشمنان (بالاخص دشمن درجه اول) به دستاوردهای عظیمی چون هسته ای و نانو تکنولوژی و ... برسیم؛ که توانایی که خدا در وجودمان نهاده بود را باور کردیم.
مسلما اگر ما با انتخاب غلط خود کسی را بر سر کرسی مسئولیت بنشانیم؛ که چنین خصوصیتی را نداشته باشد، تمام نیرو و انرژی ها و حتی دستاوردهایی را که تاکنون بدست آورده ایم را به باد فنا خواهد داد.
شاید یکی از موثرترین عواملی که مقام معظم رهبری نیز در اقتصاد مقاومتی موثر دانسته اند؛ تکیه بر همین موضوع دارد.
«ایشان خود باوری، اعتماد به نفس و اعتماد به کمک های الهی را عوامل مهم مدیریت جهادی خواندند و افزودند: توکل به پروردگار  و درخواست کمک از او، یقیناً عنایت و یاری الهی را حتی از راههایی که در محاسبات قابل پیش بینی نیست جلب می کند.» (رهبر انقلاب در بازدید از مجموعه صنعتی مپنا و دیدار با کارگران/ ۱۳۹۳/۰۲/۱۰/ )
ان شاء لله همگی ما در مسیر حقیقت جویی و انتخاب اصلح افراد به گونه ای عمل کنیم، تا سرنوشتی لایق ملت ایران اسلامی رقم بزنیم.