تبیان، دستیار زندگی
در دنیایی فناوری امروز، یک از پر کاربردترین نانو ذرات، نانو ذرات نقره می باشد ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نانو ذرات نقره

نانو ذرات نقره
قرن ها پیش بشر به خاصیت ضد میکروبی نقره دست پیدا کرده است. در زمان یونان باستان داخل مواد آشامیدنی نقره اضافه می شد یا آب در ظرف نقره ای آشامیده می شد، زیرا یونانیان اعتقاد داشتند که نقره عمر آنان را افزایش خواهد داد. و یا برای بهبود زخم ها و جراحات از نقره استفاده می کردند، این همان خاصیت ضد میکروبی نقره است که علم امروز بشر آنرا اثبات کرده است. فناوری امروز استفاده از نانو ذرات نقره که خاصیت و قدرت آن رابیشتر می کند، برای بشر امروز به ارمغان آورده است.

در دنیای فناوری امروز، یکی از پر کاربردترین نانو ذرات، نانو ذرات نقره می باشد، نقره یکی از عناصر شیمیایی، با نشانه Ag، دارای عدد اتمی 47، وزن اتمی 107.8682 و در گروه یک فرعی (IB) جدول تناوبی قرار گرفته است. نقره فلزی سفید مایل به خاکستری و براق است و از نظر شیمیایی یکی از فلزات سنگین و از جمله فلزات نجیب و از نظر تجارتی عنصری گرانبها تلقی می گردد. این عنصر در میان کلیه فلزات، بهترین رسانا در زمینه گرما و الکتریسیته را دارا است نقره دارای خواص و کاربردهای متنوعی می باشد.

از فلز نقره خالص در ساخت جواهرات، وسایل آشپزخانه، پول و غیره استفاده می شده است. در میان کاربردهای بسیار زیاد نقره، استفاده از خاصیت ضد عفونی کنندگی آن برای مقاصد بهداشتی و پزشکی قابل توجه و اهمیت می باشد حال با توجه به دلیل تغییر خواص مواد در مقیاس نانو، امروزه نانو ذرات نقره برای محققان اهمیت بیشتری دارد. نقره در ابعاد نانو واکنش پذیری بیشتری دارد و خاصیت میکروب کشی آن افزایش چشمگیری پیدا می کند از طرفی افزایش سطح در ابعاد نانو نیز باعث می شود تماس بشتری با فضای بیرون داشته باشند و تاثیر بیشتری بر محیط بگذارند.

نانو ذرات نقره

همانطور که در بالا گفته شد نانو ذرات نقره خواص منحصر به فردی دارند از این رو امروزه توجه زیادی به سنتز ذرات نانو آن می شود. این به دلیل خواص منحصر به فرد نقره از جمله خاصیت ضد میکروبی نقره در مقیاس نانو می باشد. از روش های گوناگون نظیر احیای شیمیایی یا سنتز نوری و روشهای شیمیایی سبز و یا از روشهای فیزیکی برای تولید نانو ذرات نقره استفاده می گردد.

معمولا در فناوری نانو نقره، ذرات نقره به صورت کلوییدی در محلولی به حالت سوسپانسیون (مخلوط کلوئیدی جامد در مایع) قرار دارند که خاصیت چشمگیر آن در ضد باکتری و ضد قارچی و ضد ویروسی است، امروزه از نانو نقره در کشاورزی و دامپروری، شوینده ها، ضد جوش ها، ژل های مرطوب کننده، لوازم جراحی، زایمان، باندهای زخم، لوازم خانگی و در صنایع بسته بندی به منظور تاخیر انداختن رشد میکروب ها و درنتیجه افزایش زمان ماندگاری و حفظ کیفیت محصولات غذایی استفاده می شود.

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه: رویا رحیمی زاده

تنظیم: مرجان سلیمانیان