دهانشویهها را با احتیاط استفاده کنید
اگر لازم است که از دهانشویه استفاده کنید، حتما برچسب محصول و روش استفاده از آن را با دقت بخوانید. حتما از دهانشویه بدون الکل، محافظت کننده، ضدعفونی کننده، تمیزکننده و ضدآفت استفاده کنید.
بهتر است بدانید که خودتان نیز میتوانید دهانشویههای طبیعی و خانگی تهیه کرده و استفاده کنید. این دهانشویهها نیز بهاندازه محصولات به فروش رسیده در داروخانهها موثر خواهند بود.
در این مطلب علاوه بر ارائهی اطلاعاتی در خصوص دهانشویهها، طرز تهیهی چند محصول خانگی را نیز عنوان میکنیم.
دهانشویهها نباید بدون تجویز پزشک بیش از دو هفته استفاده شوند، چون باعث به هم زدن فلور دهان شده و در طولانی مدت باعث ایجاد قارچ میشوند
دهانشویه : برای استفاده در موارد خاص
دهانشویهها متناسب با فرمولی که دارند، برای درمان مشکلات خاص دهان و دندان تولید میشوند. این محصولات برای درمان مشکلاتی مانند حساسیت دندانها، آفت دهان، بوی بدن دهان و... استفاده میشوند. دهانشویهها حاوی ترکیباتی هستند که در خمیردندانها وجود ندارد، لذا در شرایطی که مشکلی در دندانها یا لثه وجود دارد، مکمل مسواک محسوب میشوند.
دهانشویههای ضدعفونی کننده از ترکیباتی مانند هگزتیدین و کلرهگزدین تشکیل میشوند که برای مقابله با میکروبها در نظر گرفته شدهاند. این نوع دهانشویهها اغلب در صورت بروز التهاب و عفونت مخاط دهان استفاده میشوند. دندانپزشکها بعد از انجام جراحی برای مقابله با تکثیر میکروب این دهانشویهها را تجویز میکنند. دهانشویههای کلرهگزدین باعث تسکین سریع دردهای ناشی از آبسه میشود. البته گفتنی است که این دهانشویهها به تنهایی قادر به درمان کامل عفونت های دهانی نیستند.
دهانشویهها: استفادهی گاه به گاه برای مقابله با پوسیدگی دندانها
پوسیدگی دندانها جزو عوامل اصلی نابودی دندانها محسوب میشوند. میکروبها و باکتریهایی که مینای دندان را از بین میبرند، باعث بروز پوسیدگی میشوند. توصیه میشود که هر از گاهی از دهانشویهها استفاده کنید تا با پوسیدگی مقابله شود. این محصولات حاوی ترکیباتی هستند که مینای دندان را در برابر حملات اسیدی باکتریها مقاومتر می سازند.
معایب دهانشویهها
با وجود اینکه دهانشویهها برای ارتقای بهداشت دهان و دندان تولید میشوند، اما نباید در استفاده از آنها دچار افراط شد. باید بدانید که این محصولات اصلا مناسب بچههای کمتر از شش سال نیستند، چون دندانهای آنها هنوز حساس و ضعیف است.
در بیشتر موارد، دهانشویهها نباید بدون تجویز پزشک بیش از دو هفته استفاده شوند، چون باعث به هم زدن فلور دهان شده و در طولانی مدت باعث ایجاد میکوز (قارچ) میشوند. از این گذشته، بقایای محصول حتی بعد از آبکشی نیز در دهان می مانند. این بقایا زمانی که غذا می خورید و یا بزاق تان را می بلعید، به رودهها می رسند و باعث بر هم زدن فلور رودهها نیز میشوند.
مشکل دیگری که استفادهی طولانی مدت از دهانشویهها ایجاد میکند، به میزان بالای کلروهگزدین مربوط میشود. این ترکیب در طولانی مدت باعث رنگ گرفتن مخاط و دندانها میشود. علاوه بر این استفادهی مکرر و افراطی از این محصولات تغییراتی در حس چشایی ایجاد کرده و مخاط را پوسته پوسته میکند.
نتایج برخی از پژوهشها از آسیبهای جدی تر این محصولات حکایت دارند. به عقیدهی برخی محققان، استفادهی مکرر از دهانشویهها خطر بروز حملات قلبی و مغزی را افزایش می دهد و دلیل آن از بین رفتن باکتریهای خوبی است که به کنترل فشار خون کمک میکنند. محققان دانشگاه کویین مری لندن بعد از بررسی تاثیر استفاده از دهانشویههای حاوی کلروهگزدین متوجه افزایش فشار خون در شرکت کنندهها شدند.
این محققان به استفاده کنندههای مداوم دهانشویهها توصیه میکنند که از انواع بدون کلروهگزدین این محصولات استفاده کنند. به عقیدهی محققان این ترکیب ضدعفونی کننده باید برای استفادههای خاص و موقت مانند موارد مربوط به جراحی دندان محدود شود.
یادتان باشد که هدف از رعایت بهداشت دهان و دندان، حذف کامل تمام باکتریهای موجود در دهان نیست، چون برخی از آنها جزو باکتریهای خوب و لازم برای جویدن غذاها هستند.
دهانشویهها حاوی ترکیباتی هستند که در خمیردندانها وجود ندارد، لذا در شرایطی که مشکلی در دندانها یا لثه وجود دارد، مکمل مسواک محسوب میشوند
دهانشویههای طبیعی به جای دهانشویههای شیمیایی
همیشه روشهای طبیعی و خانگی برای مقابله با مشکلات روزمره موثر عمل میکنند. شما میتوانید با یک سری مواد طبیعی، دهانشویههای خانگی بسازید.
دهانشویهای با جوش شیرین
دهانشویهی تهیه شده از جوش شیرین برای داشتن تنفسی تازه، تسکین آفت و پیشگیری از جرمهای دهانی مؤثر عمل میکند.
برای تهیهی این محصول خانگی کافیست یک قاشق چایخوری جوش شیرین را در یک لیوان آب حل کرده و بعد از مسواک به عنوان دهانشویه استفاده کنید. این دهانشویه را به مدت چند دقیقه در دهان بچرخانید و سپس دهان را با آب خنک بشویید. اگر به این ترکیب یک تا دو نوک انگشت نمک نیز اضافه کنید تاثیر آن چند برابر میشود.
برای اینکه دهانشویهتان طعم بهتری داشته باشد میتوانید چند قطره عصارهی روغنی مانند عصارهی روغنی لیموترش یا وانیل به آن اضافه کنید.
دهانشویهای برای مقابله با بوی بد دهان
اگر از دهانشویهها برای از بین بردن بوی بد دهانتان استفاده میکنید، میتوانید در منزل محصول مورد نظرتان را تهیه کنید.
برای این کار، دو قطره عصارهی روغنی نعنا فلفلی و دو قطره عصارهی روغنی چوب میخک را در یک لیوان آب ریخته و حل کنید. بعد از مسواک زدن دندانها، دهانتان را به مدت 20 ثانیه با این ترکیب شستشو دهید. مطمئن باشید که نفستان خوشبو خواهد شد.
توجه داشته باشید که این محصول خانگی صرفا مناسب افراد بزرگسال است و استفاده از عصارههای روغنی برای کودکان توصیه نمیشود.
حرف آخر
برای حفظ سلامت دهان و دندانها، روزانه دو تا سه بار مسواک زدن و استفاده از نخ دندان کافیست. اگر امکان مسواک زدن در یک وعده برایتان فراهم نیست، حتما بعد از غذا خوردن دهانتان را با آب بشویید تا بقایای مواد غذایی خارج شود.
توجه داشته باشید که انواع دهانشویهها با مارکها و کاراییهای متفاوت در داروخانهها وجود دارند. هر فرمولی برای برطرف کردن مشکل خاصی است.
حتما دهانشویهها را با نظر دندانپزشک انتخاب کنید. یادتان باشد که برای رفع مشکلات دهانی و فقط به مدت یک تا دو هفته از این محصولات استفاده کنید.
میتوانید هر از گاهی نیز دهانتان را با این دهانشویهها شستشو دهید، اما نباید به آنها عادت کنید. استفاده از دهانشویههای طبیعی بیشتر به نفع سلامتی دهان و بدن تان خواهد بود.